Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας.

Η σημερινή ερώτηση είναι :

“ΡΥΘΜΙΚΗ Κιθάρα: Πως κάνουμε ενδιαφέρον τον ρυθμό 3/4?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast

Κάνε Subscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον Νίκο ο οποίος ρωτάει:

Πως μπορώ να παίξω ρυθμική κιθάρα σε ¾ και να ακουστεί μοντέρνο και ενδιαφέρον. Όποτε πάω να το κάνω ακούγετε σαν “βαλσάκι”.

Νίκο πολύ ωραία η ερώτηση σου όντως είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα στην ρυθμική κιθάρα, που πάει ένας κιθαρίστας να παίξει ¾  και ενώ στα 4/4 παίζει μια χαρά και ξαφνικά υπάρχει ένα θέμα στα ¾ και ακούς (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας), το οποίο δεν είναι αυτό που θέλουμε, δεν είναι λάθος αλλά είναι πάρα πολύ περιοριστικό αυτό το πράγμα. Όπως έχω ξανά πει σε προηγούμενο βίντεο εγώ χρησιμοποιώ πάντα 2 τρόπους για κάθε ρυθμό,

(1:00”) θέλω να έχω αργό, που συνήθως που είναι με arpeggios και έναν πιο γρήγορο ο οποίος είναι συνήθως με strumming. Θα δούμε λοιπόν πρώτα από όλα την μέθοδο με arpeggio (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας) , δηλαδή 1,2,3,4 / 1,2,3,4 / 1,2,3,4 , παίζουν  3 σετ από δέκατα έκτα (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας) .

Αυτό λοιπόν θα σε καλύψει για οτιδήποτε αργό χρειάζεται να κάνεις πάνω στην κιθάρα στα ¾ ,

(2:00”) σε περίπτωση που υπάρχει split bar , το οποίο συνήθως γίνετε με 2 beats στην αρχή και ένα beat μετά, θα το κάνεις ως εξής (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας) . Το κάνουμε και λίγο πιο αργά (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας) , οπότε έχουμε 2 beat στο ρε μινόρε και ένα beat στο ντο ματζόρε . Πάμε τώρα να δούμε τι γίνεται όταν θέλουμε να παίξουμε σε γρήγορο τέμπο και στις συγχορδίες ρε μινόρε 7 και μι μινόρε 7, θα κρατήσω ¾ στο ρε και ¾ στο μι (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας)

(03:04”)  και για τελείωμα ένα λα μινόρε, οπότε (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας).

Όπως βλέπεις είναι πολύ πιο ενδιαφέρον ας πούμε από το να παίζεις απλά αυτό που λέγαμε πριν (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας)  . Τι γίνεται σε περίπτωση που έχουμε split bars. Το split bar όπως είπαμε και πριν είναι ένα μέτρο στο όποιο έχουμε παραπάνω από μια συγχορδία. Συνήθως το πιο συνηθισμένο είναι ότι θα έχουμε 2 στην αρχή, όπως είπαμε και πριν και μια μετά, όποτε θα χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα, ρε μινόρε 7 για 2 beat και μι για ένα beat (παράδειγμα με παίξιμο κιθάρας) .

(04:00”) Όπως βλέπεις λοιπόν το παίξιμο groovaρει πάρα πολύ, δηλαδή δεν ακούγεται σαν κάτι περίεργο, σαν ¾ που κάναμε κάτι διαφορετικό, απλά ακούγεται σαν τα συνηθισμένα 4/4 το συνηθισμένο δηλαδή κιθαριστικό ρυθμικό παίξιμο το οποίο όμως κάτι αλλάζει, κάτι πιο ενδιαφέρον γίνεται και αυτός είναι ο σκοπός .

Ο σκοπός είναι να μην τραβάμε την προσοχή του ακροατή χωρίς λόγο στο ότι άλλαξαν ρυθμική αξία, αυτό το πράγμα θα το κάνει το κομμάτι από μόνο του.

Αυτά λοιπόν από εμένα όσο αφορά τα ¾ , ελπίζω να βοήθησα και τα λέμε την άλλη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!

 


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info