Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Ποιο είναι ένα καλό βιβλίο μοντέρνας θεωρίας?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Μπορείς να μου προτείνεις ένα καλό βιβλίο μοντέρνας θεωρίας? ¨

Φυσικά και μπορώ και θα σου προτείνω αυτό που θεωρώ το καλύτερο βιβλίο για έναν μοντέρνο μουσικό, που θέλει να αποκτήσει μια πρακτική σωστά δομημένη γνώση μοντέρνας θεωρίας και αρμονίας για να χρησιμοποιήσει στο παίξιμο του, στην σύνθεση του και γενικότερα στην μουσική του ενασχόληση. Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι υπάρχουν πολλά παρακλάδια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος.

Θα ξεκινήσουμε σε πρώτη φάση με το πιο βασικό βιβλίο το οποίο θεωρώ ότι σου δίνει και τις βάσεις και αρκετά χρήσιμα πράγματα παραπέρα.

(1:00”) “Harmony and Theory” by musicians institute του Carl Schroeder  και Keith Wyatt. Το βιβλίο αυτό, όπου οι συγγραφείς του, ήταν καθηγητές μου στο πανεπιστήμιο στην Αμερική. Ο Keith Wyatt είναι ένας πάρα πολύ καλός blues κιθαρίστας που παίζει σε στυλ Stevie Ray Vaughan καθώς και country και πολλά άλλα είδη. O Carl Schroeder πολύ καλός στα πλήκτρα και ο άνθρωπος που μας έμαθε ear training σε όλη την γενιά την δική μου. Το βιβλίο αυτό που έφτιαξαν περιλαμβάνει μέσα όλα όσα χρειάζεται να έχει ένας επαγγελματίας μουσικός για να μπορέσει να σταθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση Το βιβλίο αυτό σε ξεκινάει από την αρχή, σου δίνει όλες τις βάσεις και σε προχωράει σε εναρμόνιση, αρμονία μινόρε, ματζόρε σε δευτερεύουσες δεσπόζουσες σε modal interchange και σε όλα αυτά τα πιο προχωρημένα θέματα τα οποία χρειάζεται να ξέρει ένας μοντέρνος μουσικός.

(2:00”) Αν όμως θες να εμβαθύνεις συγκεκριμένα στο θέμα της θεωρίας και της αρμονίας και συγκεκριμένα στην jazz θεωρία και αρμονία το βιβλίο το οποίο προτείνω είναι αυτό εδώ (2.12). Το “ Jazz Theory Book” του Mark Levine. Να ξεκαθαρήσω ότι αυτά δεν έχουν σχέση απαραίτητα με κάποιο είδος σύνθεσης είτε στιλιστικά είτε όχι, αλλά είναι βιβλία θεωρίας και αρμονίας, πάρα πολύ ωραίο, σχετικά δύσκολο βιβλίο, αλλά αν πεις ότι έχεις κάνει το προηγούμενο βιβλίο Harmony and Theory” και ξέρεις την ύλη αυτή, η οποία ξαναλέω καλύπτει τουλάχιστον 85-90% οποιασδήποτε κατάστασης θα βρεις στην μουσική σου ενασχόληση. Αν θες να προχωρήσεις παραπέρα, είτε για κάποιους επαγγελματικούς λόγους, είτε για την πλάκα σου, νομίζω ότι αυτό το βιβλίο στο οποίο θα προχωρήσεις μετά!

(3:00”) Θα σταματήσω εδώ αλλά θα κρατήσω ανοιχτό το θέμα γιατί κάποια στιγμή θα κάνω άλλο ένα βίντεο, γιατί με έχουν ρωτήσει για το θέμα αυτό, τι κάνουμε σε θέματα σύνθεσης, που είναι εντελώς διαφορετικά. Δηλαδή πέρα από αυτά τα βιβλία έχουμε άλλες 3 πηγές τουλάχιστον οι οποίες με βοηθάνε σε θέματα σύνθεσης.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info