Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Οι αριστερόχειρες, είναι το ίδιο εύκολο να μάθουν κιθάρα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Είμαι αριστερόχειρας, θα μπορέσω να μάθω κιθάρα? ¨

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή. Ναι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, καμία μεγαλύτερη δυσκολία στο να μάθεις κιθάρα ως αριστερόχειρας. Έχουμε πάρα πολύ καλούς κιθαρίστες οι οποίοι είναι αριστερόχειρες, όπως έχουμε πάρα πολλούς κιθαρίστες που είναι δεξιόχειρες. Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά όσο αφορά το παικτικό μέρος της υπόθεσης.

Η μόνη διαφορά είναι ότι χρειάζεσαι μια κιθάρα για αριστερόχειρα. Για να δούμε κάποιες μικρές διαφορές οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν λίγο.

(1:00”) Θα σου χρειαστεί μια λίγο παραπάνω προσπάθεια στην αρχή όταν διαβάζεις τους πρώτους οδηγούς τα πρώτα διαγράμματα για την κιθάρα. Δεν θα είναι πιο δύσκολο, αλλά πρόσεχε μην μπλεχτείς γιατί θα είναι από την ανάποδη μεριά. Γενικά όταν τα μαθαίνει κάποιος είτε αριστερόχειρας, είτε δεξιόχειρας, μαθαίνει κάτι καινούριο. Δεν του είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο αν είναι από το αριστερό χέρι ή από το δεξί χέρι απλά επειδή ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει και είναι δεξιόχειρες οπότε έχουμε μάθει να τα δουλεύουμε έτσι, πρόσεχε μην μπλεχτείς όταν πας να τα μάθεις αυτά. Αν έχεις καθηγητή θα στο διορθώσει και θα στο δείξει αμέσως, απλά αν μαθαίνεις κάποια πράγματα μόνος σου λίγη προσοχή.

Δευτερο θεματάκι η κιθάρα δηλαδή το όργανο που θα αγοράσεις έχεις 2 επιλογές, είτε θα πάρεις μια κιθάρα που είναι για αριστέροχειρες, το πιο συνηθισμένο, είτε κάπως πιο σπάνιο να πάρεις μια κανονική κιθάρα την οποία την γυρίζεις ανάποδα. Πάλι κανονικά τα κουρδίσματα όπως είναι η τυπική νορμάλ κιθάρα.

(2:03”) Αυτή την μέθοδο έκανε ο Jimi Hendrix βέβαια την έκανε στην δεκαετία του 60’ που ήταν πάρα πολύ πιο σπάνια τα όργανα για αριστερόχειρες. Σε περίπτωση που διαλέξεις αυτό, θα πρέπει να πάρεις μια κιθάρα χωρίς τρέμολο γιατί θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και μπελάς γενικότερα να έχεις το τρέμολο από την ανάποδη μεριά στο παίξιμο σου. Μια άλλη μικρή διαφορά είναι ότι θα είναι λίγο πιο ακριβές οι κιθάρες και θα έχεις αρκετά μικρότερη ποικιλία από όργανα για να διαλέξεις ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής από επιλογές στα όργανα αυτά. Δηλαδή πάλι θα βρεις στην κιθάρα το είδος το οποίο θες αλλά μπορεί να μην υπάρχει σε όλα τα χρώματα ας πούμε αν είσαι αριστερόχειρας. Γενικά όμως διαφορές ποιότητας δεν θα βρεις είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα είτε είσαι δεξιόχειρας, είτε είσαι αριστερόχειρας στα όργανα τα αντίστοιχα είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.

(3:00”) Αν είσαι αριστερόχειρας, είναι λίγο πιο συμφέρον το να φτιάξεις custom κιθάρα, δηλαδή να πας κανονικά σε άνθρωπο που φτιάχνει custom κιθάρες  και να σου φτιάξει μια για εσένα. Γιατί συνήθως οι αριστερόχειρες κιθάρες όπως είπαμε είναι λίγο πιο ακριβές, οι εργοστασιακές είναι και λίγο λιγότερη η ποικιλία, οπότε είναι πιο συμφέρον μερικές φορές να φτιάξεις μια δικιά σου προσωπική κιθάρα για εσένα. Αν δεν έχεις κάποιον συγκεκριμένο τεχνίτη, που μπορεί να σου φτιάξει να δουλέψεις μαζί του και να την φτιάξετε απάνω στα χέρια σου, θα πρότεινα να πας στην Carvin τώρα πια λέγονται Kiesel οι οποίες έχουν πάρα πολύ καλά όργανα σε πάρα πολύ καλές τιμές, χωρίς καμία διαφορά της τιμής από ότι θυμάμαι, ανάμεσα σε αριστερόχειρα και δεξιόχειρα μοντέλα.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info