Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πρέπει να ηχογραφώ το κιθαριστικό μου παίξιμο?

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:
¨Είναι σημαντικό να ηχογραφώ το παίξιμο μου ως κιθαρίστας? ¨

Μια ακόμα ωραία ερώτηση λοιπόν την οποία θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σήμερα αλλά πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι τα πλαίσια του “Ηχογραφώ το παίξιμο μου”. Αν εννοούμε το να ηχογραφείς ο ίδιος το παίξιμο σου, δηλαδή να πάρεις την θέση του ανθρώπου που έχει το στούντιο και κάνει τις ηχογραφήσεις κλπ αυτό είναι τελείως άλλο πράγμα, εγώ δεν θα αναφερθώ σε αυτό, θα αναφερθώ κατά πόσο έχει αξία το να έχεις ηχογραφημένο το παίξιμο σου. Δηλαδή ο αδελφός μου, να έχει ένα στούντιο να ασχολείται με αυτό το θέμα
(1:00”) και να μπορεί να σε ηχογραφεί εκείνος και εσύ να βγαίνεις με κομμάτια με mp3 ή με wav που να έχουν δείγματα του παιξίματος σου. Προσοχή η ηχογράφηση σαν διαδικασία από την μεριά αυτού που κάνει την ηχογράφηση όχι που παίζει στην ηχογράφηση, είναι μια εντελώς διαφορετική και άλλη τέχνη, την οποία ενώ προτείνω σε αρκετούς μαθητές μου να ασχοληθούν. Είναι καλό να ξέρουμε όλοι μας ότι είναι μια ολόκληρη σπουδή και πρέπει να την πάρουμε σοβαρά. Πάμε λοιπόν στο θέμα μας για να μην ξεφύγουμε.
– Αν είναι χρήσιμο να ηχογραφείς το παίξιμο σου?
Ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα λεγα ότι είναι πολύ χρήσιμο είναι η ανάδραση, το feedback το οποίο δημιουργείτε όταν ακούς και βλέπεις τον εαυτό σου να παίζει. Δηλαδή μπορείς να παρακολουθήσεις κατά πόσο βελτιώνεσαι ή όχι και τεχνικά και αυτοσχεδιαστικά. Στα 2 δηλαδή βασικά κομμάτια, γίνομαι καλύτερος κιθαρίστας πάνω στο όργανο?
(2:00”) Μετά γίνομαι καλύτερος μουσικός? Δεν λέω πιο είναι από τα 2 σημαντικότερο αλλά πρέπει να τα κοιτάμε και τα 2. Από αυτή την άποψη το να έχεις την δυνατότητα να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου ή να έχεις σε κάθε ένα μήνα ή δύο μήνες να βλέπεις την πρόοδο σου είναι πολύ πολύ σημαντικό.
Δεύτερος λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό το να ηχογραφείς το παίξιμο σου, σε σπρώχνει να είσαι πιο δημιουργικός δηλαδή αντί να παίζεις τα ίδια και τα ίδια, επειδή ξέρεις ότι θα ηχογραφηθεί αυτό που θα παίξεις, υπάρχει μια πίεση να παίξεις πιο καλά πιο δημιουργικά πιο ενδιαφέροντα όποτε σε σπρώχνει να γίνεις λίγο καλύτερος.
Τρίτος λόγος για τον οποίο είναι όχι απλά σημαντικό αλλά απαραίτητο το να υχογραφείς τον εαυτό σου. Είναι θέμα κινήτρου, δηλαδή το να ξέρεις ότι θα ηχογραφήσεις και στο τέλος θα έχεις ένα ολοκληρωμένο κομμάτι στο οποίο παίζεις εσύ,
(3:00”) σου δίνει ένα μεγάλο κίνητρο, γιατί σου δίνει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τις 100αδες ώρες μελέτης και μερικές φορές 1000αδες ώρες μελέτης που έχουν πέσει απάνω στο όργανο. Δηλαδή είναι πολύ ωραίο να λέμε, – Α πρέπει να παίζεις 3-4 ώρες την ημέρα για 3 χρόνια. Αλλά αυτό ανταποκρίνεται σε χιλιάδες ώρες μελέτης και αν δεν υπάρχει κάποια ενδιάμεση ανταμοιβή μέσα σε αυτά για να λες – Να κοίτα τι πέτυχα, έκανα αυτό το κομμάτι, είναι το δικό μου μ’ αρέσει να το ακούω είμαι χαρούμενος, θα προσπαθήσω ακόμα περισσότερο ώστε το επόμενο κομμάτι να είναι ακόμα καλύτερο. Αυτή είναι μια διαδικασία στην οποία βοηθάει πάρα πολύ η ηχογράφηση και σου δίνει και ένα τρόπο να βλέπεις και πάλι την πρόοδο σου και συνθετικά στην διάρκεια των ετών.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info