Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πρέπει να μελετάμε με ένα μόνο όργανο?

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Η μελέτη πρέπει να γίνεται με ένα μόνο όργανο, αν ναι με το πιο εύκολο ή με το πιο δύσκολο? ¨

Από τις πιο ωραίες ερωτήσεις που μας έχουν κάνει στο Ask the Guitar Coach, η απάντηση είναι αρκετά απλή. Τουλάχιστον το 80% του παιξίματος, της μελέτης δηλαδή, πρέπει να γίνεται με το πιο ευκολόπαιχτο όργανο, όπως ακριβώς η τουλάχιστον συντριπτική πλειοψηφία της οποιουδήποτε είδους προπόνησης πρέπει να γίνεται με τα εργαλεία, με την φόρμα ας πούμε που σε βοηθάει να κάνεις την προπόνηση αυτή. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γιαυτό θα επικεντρωθώ σε ένα δυο από αυτούς.

(1:00”) Ο σημαντικότερος λόγος είναι για να προστατέψουμε τα χέρια από πιθανούς τραυματισμούς ή και θέλω να έμφαση εδώ, μικροτραυματισμούς. Μικροτραυματισμόι είναι τραυματισμοί που δεν τους καταλαβαίνουμε εκείνη την στιγμή, αλλά είναι σαν μικρά χτυπήματα, μικρές φλεγμονές, μικρά ραγίσματα ας πούμε, όχι πραγματικά, δίνω περίπου μια εικόνα. Οι οποίες εκείνη την στιγμή δεν είναι σπάσιμο αλλά δημιουργούν προβλήματα μετά από καιρό. Η μελέτη με το πιο ευκολόπαιχτο όργανο, με το πιο εργονομικό ας το πούμε, μειώνει κατά πολύ αυτές τις πιθανότητες. Τώρα αν μιλάμε για 1-2 μέρες μελέτης με ότι όργανο και να ναι αν δεν τραυματισθείς εκείνη την στιγμή το σώμα έχει την δυνατότητα να ανακάμψει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά αν μιλάμε για καθημερινή μελέτη με ένα όργανο που ναι μεν να έχει καλό ήχο αλλά δεν είναι εργονομικά φτιαγμένο για το χέρι και ειδικά για το αριστερό.

(2:04) Και σε αυτό θα γίνονται 3-4 ώρα και 5ώρα μελέτης και κάθε μέρα μήνα με τον μήνα χρόνο με τον χρόνο ξαφνικά μιλάμε για χιλιάδες ώρες μελέτης με ένα όργανο το οποίο δεν είναι φτιαγμένο για μελέτη. Αυτό λοιπόν δημιουργεί μικροτραυματισμούς όπως είπαμε και πριν, οι οποίοι μαζεύονται και μαζεύονται Τώρα σύμφωνα με το Youtube το κοινό μας στο Ask the Guitar Coach, είναι από 15 έως 65, έχουμε 50 χρόνια διαφορά εδώ. Είναι πολύ πιθανόν οι άνθρωποι που είναι 15-20-25 χρονών δεν θα έχουν κανένα θέμα σε εκείνη την ηλικία, αλλά τα προβλήματα που δημιουργούνται παίζοντας με μη εργονομικά φτιαγμένα όργανα μαζεύονται και χτυπάνε δυστυχώς όταν γίνουν κάποια στιγμή 30-35-40 χρονών ,

(3:00”) το οποίο παραδόξως είναι η μουσική τους αιχμή, δηλαδή θα είναι στην καλύτερη φάση της ζωής τους και τότε αρχίζουν τα προβλήματα στα χέρια. Ο καλύτερος τρόπος να το προλάβεις αυτό το πράγμα είναι το να έχεις μιας καλής ποιότητας κιθάρα, ένα καλό όργανο με το οποίο να κάνεις την μελέτη σου και το παίξιμο σου. Τώρα αν έχεις και ένα δεύτερο όργανο το οποίο σ’ αρέσει πιο πολύ ο ήχος του, σ’ αρέσει  περισσότερο το πως φαίνεται είναι πιο ποζεράδικο και θες να παίζεις και με αυτό, φυσικά παίξε, αλλά να μην γίνεται η μελέτη με αυτό το όργανο. Παίξε στις πρόβες και στα live με αυτό. Αλλά η μελέτη να γίνεται με το πιο εύκολο όργανο. Χαρακτηριστικά θα πω ένα παράδειγμα ότι όταν ήμουν στο GIT στην Αμερική, μετά τους πρώτους 2 μήνες το πανεπιστήμιο όταν έμπαινες μέσα έμοιαζε με θάλαμο νοσοκομείου παρά με πανεπιστήμιο μουσικής. Ήταν όλοι με τα χέρια δεμένα με επιδέσμους σε φοβερό ποσοστό.

(4:00”) Γιατί οι άνθρωποι είχαν φέρει τις κιθάρες που έπαιζαν τα live τους και που τους άρεσε ο ήχος και ξαφνικά έπρεπε να παίζουνε 5-8 ώρες την ημέρα με αυτά τα όργανα. Με αποτέλεσμα σχεδόν 80-90% να τραυματιζόντουσαν μέσα στο πρώτο 2μηνο. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα οι τραυματισμοί επαναλαμβανόμενης καταπόνησης, το οποίο δεν συζητιέται αρκετά στους κιθαρίστες μέχρι που γίνεται η ζημιά και καλό είναι να το προλάβουμε αυτό το πράγμα. Σαν χρυσό κανόνα, παρ’ όλο που βγαίνουμε εκτός θέματος, θα το πω γιατι όσες φορές και να το πούμε δεν είναι αρκετό. Αν παίζεται κάτι και εκείνη την στιγμή αρχίζει να πονάει το χέρι επί τόπου σταματάμε. Δεν είναι μαγκια να συνεχίσεις, οποιοσδήποτε τραυματισμός θα σε κρατήσει πίσω τουλάχιστον 3 – 6 μήνες από το παίξιμο. Οπότε η πιο έξυπνη λύση είναι να σταματήσεις για 2 λεπτά να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα,

(5:00”) λίγο streching τα χέρια και μετά ξανά αρχίζεις και βλέπεις τι γίνεται.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info