Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Γιατί κάποιες μουσικές φράσεις δεν μπορώ να τις παίξω, όσο και αν τις μελετήσω?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο iTunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Για σήμερα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση που είναι η εξής:
¨Υπάρχουν κάποιες φράσεις που δεν μπορώ να τις παίξω όσο και αν τις μελετήσω, γιατί συμβαίνει αυτό και τι να κάνω? ¨

Όπως είπα και πριν πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, θα πρέπει να την κοιτάξουμε από τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές γωνίες για να μπορέσουμε να βρούμε κάποια λύση.
Η πρώτη περίπτωση είναι να υπάρχει πρόβλημα απομνημόνευσης, δηλαδή ικανότητας απομνημόνευσης, να μην έχεις αναπτύξει ποτέ την απόλυτα συγκεκριμένη και εξελίξημη ικανότητα,
(1:00”) να απομνημονεύεις κομμάτια μουσικής. Η λύση στο συγκεκριμένο θέμα είναι πάρα πολύ απλή μας την είχε πει ο Paul Gilbert σε ένα σεμινάριο του στην Αμερική ο οποίος είχε πει το εξής, – Πως τρως μια τεράστια πίτσα και λέει κομμάτακι κομματάκι, ένα κομμάτι κάθε φορά. Συγκεκριμένα απομνημονεύεις μια μουσική φράση που έχεις πρόβλημα απομνημόνευσης 2 – 2 νότες μάξιμουμ 4 – 4. Δηλαδή μαθαίνεις τις πρώτες 2 μετά μαθαίνεις τις επόμενες 2 τις παίζεις όλες μαζί, έχεις 4 πλεον. Μαθαίνεις τις επόμενες 2, τώρα έχεις 6, παίζεις και τις 6. Μαθαίνεις τις επόμενες 2 και πάει λέγοντας… Ακούγεται πάρα πολύ αργό, υπογράφω όμως ότι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος που υπάρχει να απομνημονεύεις κάτι. Αν λοιπόν το πρόβλημα είναι απομνημόνευσης αυτή είναι η λύση σου. Το παίζεις πραγματικά κομματάκι κομματάκι 2-2 οι νότες.
(2:00”) Δεν είναι ντροπή να το πάρεις κομμάτι κομμάτι, έτσι κάνουν όλοι οι επαγγελματίες κιθαρίστες μουσικοί, οτιδήποτε.
Πάμε στην δεύτερη περίπτωση που είναι και η πιο δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχεις δομικές ελλείψεις στο παίξιμο σου οι οποίες να μην σου επιτρέπουν να παίξεις αυτό το πράγμα που θέλεις, την μουσική φράση . Τι σημαίνει αυτό? Θα δούμε μερικά παραδείγματα για να γίνει απλούστερο. Αν έχεις μάθει να παίζεις με το χέρι σου έτσι (2.30’’) πάνω στην κιθάρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσεις να κάνεις ένα strech για ένα μινόρε arpeggio από το 12-15 μέχρι το 20 και 19. Δηλαδή δεν γίνεται να γίνει με την θέση του κλασσικού ροκ παιξίματος με τον αντίχειρα από πάνω. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει αν θες να παίξεις κάποιες εξελιγμένες μουσικές φράσεις και ας πούμε το δάχτυλο αυτό εδώ (2.54’’) πετάει εδώ κάτω την ώρα που παίζεις και χρειάζεται κάθε φορά για να παιχτεί μια νότα να ανέβει πάνω και να ξανά κατέβει
(3:00”) Αυτά είναι συνήθως τεχνικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν και έχουν δημιουργηθεί από την αρχή αρχή, δηλαδή τις πρώτες μέρες που πρωτο έπιασες την κιθάρα και έκατσες να παίξεις κάποια πράγματα. Πιθανότατα δεν υπήρχε κάποιος καθηγητής να στα διορθώσει και έχουν μετεξελιχθεί έτσι και μπορούν να σε πάνε μέχρι εκεί.
Ο σκοπός μου δεν είναι να τα βάψουμε μαύρα αλλά η αλήθεια είναι ότι για να μπορέσεις να παίξεις αυτές τις πιο εξελιγμένες μουσικές φράσεις θα πρέπει να γυρίσεις πίσω και να διορθώσεις αυτά τα δομικά προβλήματα, ώστε να μην είναι εμπόδιο για το παίξιμο σου.
Πάμε τώρα στην τρίτη περίπτωση η οποία είναι η πιο συνηθισμένη. Όταν υπάρχει μια φράση την οποία προσπαθείς ξανά και ξανά να παίξεις και δεν μπορείς να την εκτελέσεις σωστά οι πιθανότητες είναι ότι την μελετάς λάθος και όταν λέμε λάθος συνήθως εννοούμε πολύ γρήγορα. Εδώ ο κανόνας είναι ο πιο απλός που υπάρχει κόψε την ταχύτητα στην μέση. (4:00”) Δηλαδή αν την μελετάς στα 100 bpm πήγαινε στα 50 bpm, αν στα 50 δεν μπορείς πάλι πήγαινε την στα 25 bpm. Αν στα 25 δεν μπορείς πάλι πήγαινε την στα 12 ή 13. Κάποια στιγμή θα βρεθεί μια ταχύτητα η οποία θα είναι απελπιστικά αργή στην οποία θα μπορείς να παίξεις αυτή την φράση. Αυτή είναι η αρχική σου ταχύτητα και από εκεί και πέρα ξεκινάς με μετρονόμο και την ανεβάζει 1-2 bpm κάθε 5’ που μελετάς. Εφόσον δεν υπάρχουν δομικά προβλήματα στο παίξιμο σου όπως λέγαμε πριν, πιθανώς με 2-3 ώρες μελέτης πάνω σε αυτή την φράση με τον τρόπο που είπαμε να μπορέσεις να την παίζεις πολύ καλύτερα από ότι θα μπορούσες αν την άφηνες με τον ίδιο τρόπο και έπαιζες χρόνια. Ο John Petrucci είχε πει για κάποια φράση του Steve Mors την οποία την έπαιζε 15 χρόνια και κάθε φορά ήταν έτσι και έτσι,
(5:00”) μέχρι που κάποια μέρα λέει – Α στο καλό θα κάτσω να την μελετήσω. Και έκανε ακριβώς αυτή την μεθοδολογία, έκοβε την ταχύτητα στην μέση και ξανά στην μέση, συνολικά την μελετήσει μίση ώρα και λέει – Από εκεί και πέρα δεν την ξανά έκανε λάθος. Για ποιον λόγο αυτό το πράγμα είναι τόσο διαδεδομένο? Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός και πάρα πολύ ανθρώπινος, όταν μελετάμε μια μουσική φράση, την οποία την έχουμε ακούσει σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, όχι για εντυπωσιασμό απλά σε αυτή την ταχύτητα έχει φέρει το αποτέλεσμα το οποίο μας άρεσε, δηλαδή αυτό ακούσαμε και μας άρεσε είναι πολύ ανθρώπινο να το παίξουμε σε αυτή την ταχύτητα και το καταλαβαίνω. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βελτιώνεσαι με αυτό τον τρόπο και δεν την μαθαίνεις. Οπότε ο τρόπος είναι αυτός που είπαμε, ρίχνουμε την ταχύτητα στην μέση αν δεν είναι καθαρή ξανά στην μέση κλπ όσο πάει αυτό το πράγμα. Βρίσκουμε την ταχύτητα στην οποία μπορούμε να παίξουμε και από εκεί ξεκινάμε και ανεβαίνουμε προς τα πάνω.
(6:00”) Αυτοί είναι λοιπόν οι 3 λόγοι που θα μπορούσαν να σε εμποδίζουν να παίξεις μια μουσική φράση.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info