Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :
“Ποια είναι η σωστή τεχνική στο πάτημα των χορδών, ώστε να μην πονάω?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!
Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια πολύ ωραία ερώτηση από ένα φίλο ο οποίος ρωτάει το εξής:
¨Ποια είναι η σωστή τεχνική στο πάτημα των χορδών, ώστε να μην πονάω? ¨
Φίλε είναι πάρα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα αυτό και βασικά οφείλετε στο ότι όταν πρωτο έπιασες κιθάρα δεν υπήρχε κάποιος να σου δείξει την καλύτερη δυνατή θέση για τα δάχτυλα σου και πάνω στην ταστιέρα και τον καλύτερο τρόπο να πιέζεις ώστε να βγάλεις τον κατάλληλο ήχο χωρίς πολύ δύναμη. Για να το πιάσουμε από την αρχή να δω πως μπορώ να σε βοηθήσω. Όταν παίζουμε την νότα σε ένα τάστο, είμαι 3η χορδή 4ο τάστο, θέλουμε να παίζουμε όσο πιο κοντά γίνεται στο τάστο, δηλαδή στο μέταλλο (δες παράδειγμα 1:00’’)
(1:00”) Αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι το πρώτο μέταλλο (δες παράδειγμα 1:05’’) 1-2-3-4 (μέταλλα προς τα κάτω), δηλαδή όσο πιο κοντά γίνεται πλησιάζοντας το επόμενο τάστο. Αυτό είναι θέμα μοχλού. Ξέρω ότι δείχνει πιο ωραίο όταν παίζεις στην μέση του τάστου, γιατί λες έχω όλο αυτό το πράγμα και κάπου εκεί στην μέση να κεντράρω, αλλά αυτό χρείαζεται πάρα πολύ δύναμη. Δηλαδή αν παίξω αυτή την στιγμή αυτή την νότα (δες παράδειγμα 1:26’’), ακούμε ένα θόρυβο αν με την ίδια δύναμη απλά την σπρώξω πιο κάτω (δες παράδειγμα 1:33’’) ξαφνικά ο ήχος καθάρισε χωρίς να βάλω μεγαλύτερη δύναμη. Αν εσύ παίζεις στο κέντρο ή στην άκρη προς τα πίσω του τάστου είναι πολύ συνηθισμένου και πάρα πολύ λογικό να βάζεις πάρα πολύ δύναμη για να ακουστεί καλά η νότα. Η λύση ποια είναι? Να αρχίσεις να παίζεις πιο κοντά στο επόμενο τάστο. Έστω ότι έχεις μάθει να παίζεις βάζοντας πάρα πολύ δύναμη, πως το διορθώνεις αυτό το πράγμα?
(2:02”) Γιατί η αλήθεια είναι πως το έχεις προγραμματίσει μέσα στον εγκέφαλο σου ότι όταν παίζεις θα βάζεις τόση δύναμη. Ο τρόπος είναι πολύ παρόμοιος με αυτό που κάναμε πριν, δηλαδή ενώ θα παίζεις την νότα κανονικά (δες παράδειγμα 2:12’’) και ακούγεται καθαρά, αρχίζεις να μειώνεις την δύναμη που βάζεις μέχρι που ίσα ίσα να ακούγεται και από εκεί που ίσα ίσα θα ακούγεται βάζεις ένα κλικ παραπάνω δύναμη και αρχίζεις σιγά σιγά να κάνεις τις ασκήσεις σου με αυτό το επίπεδο δύναμης (δες παράδειγμα 2:33’’). Αν αυτή την στιγμή αφήσω λίγο (δες παράδειγμα 2:40’’) θα χαλάσει αμέσως η νότα, σε αυτό το επίπεδο είναι ακριβώς που χρειάζεται να παίζεις. Δηλαδή ένα κλικ πριν χαλάσει ο ήχος της νότας. Φυσικά αν παίξεις 2 λεπτά πιέζοντας πιο δυνατά δε θα συμβεί τίποτα, αλλά αν σκέφτεσαι ότι παίζεις πόσες ώρες την ημέρα, για πόσες ημέρες την εβδομάδα, πόσες εβδομάδες τον μήνα, πόσους μήνες σε ένα χρόνο κ.λ.π
(3:00”) μαζεύεται όλη αυτή η φθορά και στους μυς και στους τένοντες. Πάμε τώρα σε ένα πολύ ωραίο κόλπο το οποίο χρησιμοποιώ εγώ με τους μαθητές που εκπαιδεύω Τους βάζω και παίζουν σε κιθάρα που είναι scalloped. Οι scalloped κιθάρες είναι σκαμμένες τα τάστα ανάμεσα τους, έτσι ώστε όταν πιέζεις στην πραγματικότητα δεν ακουμπάς το ξύλο. Υπάρχουν και signature μοντέλα του Yngwie Malmsteen που είναι scalloped, κάποια τάστα από το μοντέλο του Steve Vai είναι scalloped, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι κιθαρίστες όπως είναι ο John McLaughlin
και παλιότερα ο Ritchie Blackmore που έπαιζαν με scalloped κιθάρες. Εδώ όμως δεν το χρησιμοποιώ ούτε για τον ήχο ούτε για την εκφραστικότητα του. Το χρησιμοποιώ σαν τσεκάρισμα της πίεσης που κάνει ο κάθε μαθητής.
(3:58”) Δηλαδή σε μια scalloped κιθάρα αν πιέσεις λίγο πιο δυνατά η χορδή σηκώνεται οπότε ακούγεται φάλτσο. Άρα λοιπόν είναι σαν να έχεις έναν ενσωματωμένο έλεγχο της πίεσης σου, γιατί αν πιέσεις δυνατότερα είτε σε σόλο, δηλαδή σε lead νότες μια μια, είτε σε συγχορδία ακούγεται φάλτσο. Αυτός έχω δει ότι είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να βελτιώσουμε την υπερβολική πίεση που κάνουν κάποιοι μαθητές πάνω στο όργανο, γιατί έχουν ενσωματωμένο, αμέσως ακούνε το φάλτσο το οποίο βγαίνει σε μια συγχορδία που παίζανε τόσο καιρό και ακουγόταν καλά στην δική τους κιθάρα.
Αυτά είχα να προτείνω για το συγκεκριμένο θέμα.
Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info