Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :
“Πως μπορώ να μετρήσω την βελτίωση μου στην κιθάρα?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!
Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια από τις πιο σημαντικές, πιο ενδιαφέρουσες και πιο δύσκολες να απαντηθούν ερωτήσεις, η οποία είναι η εξής:
¨ Πως μπορώ να μετρήσω την πρόοδο μου στην μελέτη μου? Να καταλάβω δηλαδή ότι γίνομαι καλύτερος. ¨
Πάρα πολύ ωραία ερώτηση και αρκετά δύσκολη να απαντηθεί και ο λόγος είναι ότι σαν κιθαρίστες έχουμε την τάση να βλέπουμε τα πράγματα ασπρόμαυρα. Δηλαδή μου αρέσει το παίξιμο μου δεν μου αρέσει το παίξιμο μου και φυσικά η διαφορά από το δεν μου αρέσει μέχρι το μου αρέσει μπορεί να είναι 4 χρόνια. Τι κάνουμε στην διάρκεια όλου αυτού του καιρού, πως βλέπουμε κατά πόσο πηγαίνουμε στην σωστή κατεύθυνση, γιατί το να σ’ αρέσει το παίξιμο σου και να είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος με το αποτέλεσμα που βγάζεις με την μουσική είναι ο τελικός προορισμός.
(1:00”) Αλλά υπάρχει μια μεγάλη μερικές φορές και τεράστια διαδικασία ενδιάμεσα. Ο πρώτος τρόπος που θα προτείνω για να λύσουμε αυτό το θέμα είναι το να κρατάμε ένα practice diary, δηλαδή ένα ημερολόγιο μελέτης το οποίο κρατάει αρχείο διάφορων metrics, διάφορων αριθμών που δείχνουν κατά πόσο κίνησε προς την σωστή κατεύθυνση Θα τα πάμε με τυχαία σειρά, πρώτα από όλα η ταχύτητα, αν κάνεις κάποιες ασκήσεις τις οποίες τις κάνεις αυτή τη στιγμή στα 100 bpm και μετά από ένα 3μηνο τις κάνεις στα 130 bpm, μιλώντας για 16α, είσαι σε σωστό δρόμο. Δηλαδή η ταχύτητα σου ανεβαίνει το οποίο σημαίνει ότι βελτιώνεται η τεχνική σου. Αυτές οι μετρήσεις της ταχύτητας θα γίνονται σε όλες τις διαφορετικές τεχνικές για παράδειγμα μπορεί στην πένα να είσαι στο 120 αλλά στο legato να είσαι στο 170.
(2:00”)Δεν μπορείς λοιπόν να βγάλεις έναν μέσο όρο , “ α έλα μωρέ είναι γύρω στο 145”. Θα πρέπει η κάθε τεχνική να έχει την δική της μέτρηση. Η δεύτερη μέτρηση που πρέπει να κάνεις και να κρατάς αρχείο είναι το πόση ώρα παίζεις, καλό είναι και πάλι αυτό όλο και να ανεβαίνει, δηλαδή πόσες ώρες έπαιξες σε επίπεδο ημέρας κατά μέσο όρο, πόσες ώρες παίζεις σε επίπεδο εβδομάδας, μήνα και μετά 3μήνο. Για να είμαι ειλικρινής στους μαθητές μου εγώ δε βάζω την μέτρηση της εβδομάδος, μπορεί να γίνουν κάποια πράγματα εκείνη την εβδομάδα, μια μικρή αρρώστια, μια ίωση, κάποιο θέμα προσωπικό οικογενειακό, που να τους βγάλει από το μέσο όρο τους παραέξω και να μην μετρήσουν σωστά. Προτείνω ημερήσιο, 15ήμερο και μετά 3μηνιαίο. Το οποίο 3μηνιαίο είναι αυτό που προτείνουν στα πανεπιστήμια τα αμερικάνικα, όπως το Musicians Institute.
(2:57”) Τρίτος και τελευταίος τομέας μέτρησης είναι το τι έπαιξες, δηλαδή το τι μελετήσες στην διάρκεια της ημέρας της εβδομάδας ή του μήνα. Σίγουρα όπως έχουμε πει σε προηγούμενο βίντεο μελετάμε αυτοσχεδιασμό, θεωρία και τεχνική. Αλλά συγκεκριμένα η τεχνική ας πούμε έχει 9 διαφορετικές τεχνικές που πρέπει να μελετηθούν. Αν κάποιος παίζει 1 ώρα πένα κάθε μέρα αλλά έχει αμελήσει τελείως το legato του ή το sweeping του και παίζει 30’ την εβδομάδα, θα πρέπει να μπορεί να δει στο τέλος της εβδομάδας ότι έπαιξε 5 ώρες πένα αλλά μόνο μισή ώρα sweeping όποτε να βρει κάποιο τροπο να φτιάξει το πρόγραμμα του. Η αλήθεια είναι αυτή είναι δουλειά του coach, δηλαδή εγώ προσωπικά το φτιάχνω αυτό για κάθε μαθητή μου προσωποποιημένο πρόγραμμα. Αλλά και μόνος σου μπορείς να κάνεις κάποιες βασικές αλλαγές ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη μελέτη και βελτίωση Τέλος σαν ένα κόλπο, ας πούμε κατά κάποιο τρόπο, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ στο να βλέπουμε την βελτίωση ή την έλλειψη βελτίωσης, είναι το να τραβάμε βίντεο.
(4:00”) Τώρα ποια τόσο οικονομική που έχει γίνει η τεχνολογία του βίντεο όπου το κάθε smartphone έχει μια καλή βιντεοκάμερα, καλό είναι όταν έχεις μια άσκηση να τραβάς ένα βιντεάκι το οποίο να το κρατάς ώστε να βλέπεις σε επίπεδο μήνα ή τριμήνου την βελτίωση η οποία υπάρχει ή όχι. Ποιο σημαντικό από το να δεις την βελτίωση είναι το να μην βασίζεσαι στην δική σου άποψη, γιατί πάρα πολλές φορές πιστεύουμε ότι βελτιωθήκαμε αρκετά ή ότι δεν βελτιωθήκαμε καθόλου και όταν αυτό το πράγμα το βάλουμε σε κάποιου είδους μέτρηση η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info