Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :
Η σημερινή ερώτηση είναι :
” Όταν αυτοσχεδιάζω, πρέπει να βασίζομαι στις συγχορδίες του κομματιού?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!
Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”)Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον Φάνη ο οποίος ρωτάει το εξής:
¨ Όταν αυτοσχεδιάζω πρέπει πρώτα να έχω μελετήσει τα ακόρντα που συγκροτούν το backing track ή απλά να παίξω ότι μου βγει στην δοσμένη κλίμακα? ¨
Ωραία ερώτηση Φάνη και πολύ χρήσιμη για πάρα πολύ κόσμο. Με απλά λόγια και τα 2 δουλεύουν μια χαρά. Είναι απλά 2 διαφορετικοί τρόποι σκέψεις, θα ξεκινήσω με το πιο συνηθισμένο στους rock κιθαρίστες ο οποίος είναι ότι απλά παίζεις πάνω σε αυτή την κλίμακα που παίζεις ότι σου βγει. Δηλαδή έχουμε ένα κομμάτι το οποίο είναι γραμμένο στην λα φυσική μινόρε κλίμακα, έχει χρησιμοποιηθεί η αρμονία αυτής της κλίμακας, όποτε στον αυτοσχεδιασμό ο καλλιτέχνης, ο κιθαρίστας παίζει το σόλο του βασισμένο πάνω στην λα μινόρε φυσική κλίμακα.
(1:06”) Χωρίς να τον ενδιαφέρει θεωρητικά ποια συγχορδία παίζει, τι έχει κάνει το μπάσο, τι έχουν κάνει τα πλήκτρα και όλα αυτά. Ουσιαστικά δηλαδή είναι σαν να ακούει ένα τεράστιο ΛΑ από πίσω και να παίζει εκείνος. Αυτός είναι ο μονταλ τρόπος παιξίματος, είναι απόλυτα οκ. Έγινε αρκετά διαδεδομένος στο τέλος της δεκαετίας του 50’ και το 60’ με τις ηχογραφήσεις του Miles Davis καθώς και πολλών άλλων μουσικών της jazz και της fusion αργότερα. Δεν είναι ο μόνος τρόπος φυσικά ο άλλος τρόπος είναι το να ακολουθούμε τις αλλαγές, το οποίο έρχεται από πιο πριν.
(2:00”) Εκεί το κομμάτι μπορεί να είναι σε ένα κλειδί ή σε παραπάνω από μια τονικότητα, αλλά αυτό που κάνει ο αυτοσχεδιαστής είναι ότι ακολουθεί τις αλλαγές. Δηλαδή άσχετα με την κλίμακα την οποία είναι αν η συγχορδία από πίσω είναι “σολ δίεση μινόρε” θα ακολουθήσει το arpeggio και τις πεντατονικές αυτής της συγχορδίας. Αν μετά από εκεί πάει και παίξει ένας ένα ντο δίεση μινόρε 7 το background, θα παίξει το ντο δίεση μι, σολ δίεση σι που είναι νότες του arpeggio αυτού. Οπότε εκεί δεν έχει μια δομή από αρχή μέχρι τέλος το σόλο αλλά ακολουθεί τα κομμάτια τα οποία φτιάχνουν την αρμονία του. Ένας πολύ ωραίος τρόπος να το δεις αυτό πως γίνεται αυτό στην πράξη σε καθαρά ροκ μέταλ παίξιμο είναι, άμα δεις το “Melodic Control” DVD του Marty Friedman, αυτό είχε κυκλοφορήσει πριν 15 – 20 χρόνια περίπου ήταν μια πάρα πολύ ωραία μελέτη του πως ένας καθαρά ροκ μεταλ κιθαρίστας, όπως είναι ο M.Friedman,
(3:03”) ακολουθεί τις αλλαγές στο παίξιμο του
Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info