Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Είναι απαραίτητο να μάθω να “διαβάζω” Charts?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”)  Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον Μπάμπη ο οποίος ρωτάει το εξής:

¨ Γιάννη είναι απαραίτητο να μάθω να διαβάζω Charts (Οδηγούς)? ¨

Μπάμπη πολύ καλή ερώτηση η απάντηση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη και ελπίζω να την ακούσει πολύς κόσμος γιατί πραγματικά θα βοηθηθούν πολλοί κιθαρίστες άμα την ακούσουν και την ακολουθήσουνε. Με μια κουβέντα ΝΑΙ είναι απαραίτητο είναι υποχρεωτικό πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις. Να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε για οδηγούς όχι για παρτιτούρες, δηλαδή όχι για single note lines,

(1:00”) αλλά για οδηγούς όπου έχουν τις συγχορδίες απάνω και πιθανώς και τους ρυθμούς και ίσως και κάποια εθνικά μοτίβα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μέρη του κομματιού. Σε όποιο στούντιο αν πας να δουλέψεις, σαν συνεργάτης, θα χρειαστεί να είσαι αρκετά ικανός στο να μπορείς να διαβάζεις οδηγούς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την γλιτώσεις, με βλέπεις πόσο ξεκάθαρα το λέω, το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να μην σε ξαναπάρουν να δουλέψεις εκεί αν δεν μπορείς να διαβάσεις οδηγούς. Αν πας να δουλέψεις με κάποια ορχήστρα με κάποιον καλλιτέχνη είτε ως φιλοξενούμενος, είτε ως μόνιμο μέλος, θα σου δώσουν οδηγούς, δε θα σου δώσουν απλά 5 κομμάτια να μάθεις γιατί αυτό παίρνει πολύ χρόνο ενώ ένας εκπαιδευμένος μουσικός διαβάζοντας έναν οδηγό μπορεί να μάθει και μπορεί να εκτελέσει ένα κομμάτι πολύ πιο γρήγορα. Ως εκ τούτου και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μπορείς να διαβάζεις οδηγούς.

(2:00”) Σε όποια μπάντα και αν σε πάρουν με πιθανή εξαίρεση το μέταλ πάλι θα πρέπει να μπορείς να διαβάσεις και να ακολουθήσεις οδηγούς πάρα πολύ καλά για να μπορείς να μπεις ομαλά και να ενταχθείς μέσα παίξιμο της μπάντας αυτής. Τώρα όπως είπα για το μέταλ είναι μια μικρή εξαίρεση. Δηλαδή είναι πιθανόν αν πας σε μια μέταλ μπάντα να μην σου δώσουν οδηγούς και να γίνει όλη η υπόθεση παραδοσιακά με το αυτί, παρεϊστικα, παίζοντας και τζαμάροντας μαζί. Αλλά αυτή είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία δεν είναι πραγματικά υποχρεωτικό και απαραίτητο το να ξέρεις να ακολουθήσεις και να εκφράσεις καλά την μουσική που είναι μέσα σε ένα οδηγό, σε ένα chart. Οπότε λοιπόν για να στο κάνω πιο απλό, ξεκάθαρα, αντρίκια, ένας κιθαρίστας ο οποίος δεν μπορεί να παίξει οδηγούς είναι, πρόσεξε την λέξη που θα χρησιμοποιήσω, επαγγελματικά ανάπηρος. Δηλαδή δεν θα μπορέσει να επιζήσει σε ένα επαγγελματικό setting,

(3:00”) σε καμία χώρα σε κανένα ενδεχόμενο παρά μόνο για να παίζει με τους φίλους του για πλάκα και να βγάζουν κομμάτια μόνο με το αυτί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αν θέλει να ενταχθεί σε διαφορετικές μπάντες, διαφορετικές ορχήστρες να παίζει σαν φιλοξενούμενος με διαφορετικούς καλλιτέχνες και να δουλεύει σε στούντιο, αυτά είναι το  90+ % της ζωής ενός μουσικού, δεν μπορεί να το κάνει αν δεν παίζει αρκετά καλά οδηγούς.

 Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info