Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Τι είναι τα Wide stretches και πως αποφεύγουμε τους τραυματισμούς?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”)  Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια τεχνική ερώτηση από τον φίλο μας τον Λευτέρη ο οποίος ρωτάει το εξής:

¨ Γιάννη προσπαθώ να παίξω Wide stretches – Μεγάλα ανοίγματα και ότι και να κάνω πονάει το χέρι μου, κάνω κάτι λάθος? Τι πρέπει να κάνω?¨

Λευτέρη πάρα πολύ ωραία ερώτηση και παρ’ όλο αυτές τις μέρες δεν γράφαμε Ask the Guitar Coach με παιξίματα θα κάνω μια εξαίρεση και θα γράψουμε κάτι γιατί πραγματικά είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να σου καταστρέψει τα χέρια αν δεν το προσέξεις.

Πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε wide stretches. Με τον όρο Wide stretches – Μεγάλα ανοίγματα οτιδήποτε είναι πάνω από 2 τόνους, δηλαδή αν παίζεις πάνω από (ηχητικό παράδειγμα),

(1:00”) αν είναι κάτι παραπάνω από αυτό θεωρείται wide stretch. Ο τρόπος με τον οποίο αρχίζεις να μελετάς αυτά τα πράγματα, είναι πρώτα από όλα να σιγουρευτείς ότι είσαι άνετος στους 2 τόνους και αυτό και μόνο θέλει προσοχή γιατί είναι πολύ εύκολο να τραυματιστείς και σχεδόν να καταστρέψεις τα χέρια σου αν βιαστείς πολύ, δηλαδή επουδενί μην τρέξεις στο να κάνεις πολύ μεγάλα ανοίγματα από την αρχή. Ξεκινάς λοιπόν στο αρχικό επίπεδο και πας 2 τόνους. Όταν είσαι άνετος με τους 2 τόνους δηλαδή έχεις (ηχητικό παράδειγμα), δεν είναι ανάγκη να είσαι σε αυτή την ταχύτητα αλλά να είσαι άνετος στο παίξιμο είτε κάνεις με λεγκάτο, είτε κάνεις με πένα, οτιδήποτε. Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να μην ανοίξεις σε μεγαλύτερο διάστημα απλά θα πας 2 τάστα πίσω και μετά πάλι ένα με 2 τάστα πίσω μέχρι να πας στο 5ο τάστο περίπου.

(2:00”) Για ποιον λόγο δε σου λέω να πας μέχρι το πρώτο που είναι όντως μεγαλύτερο το άνοιγμα? Γιατί εκεί είναι διαφορετική η θέση του χεριού οπότε στρεσάροντε περισσότερο οι μυς, καλό είναι να μείνεις στο 5ο τάστο και κάτω. Όταν λοιπόν είσαι άνετος με αυτό το μέγεθος των ανοιγμάτων απλά πας πιο κάτω και κάνεις μεγαλύτερο το άνοιγμα.

Το επόμενο βηματάκι είναι τόνος τριημιτόνιο, θα πρότεινα να το ξεκινήσεις 10-12-15 (ηχητικό παράδειγμα). Αυτό το σχήμα είναι σαν 2 πεντατονικές box 1 και box 5 μαζί, δηλαδή (ηχητικό παράδειγμα). Είναι 2 πεντατονικές, αυτό είναι το επόμενο βήμα σου 10-12-15, τόνος τριημιτόνιο. Μόλις γίνεις εντάξει με αυτό το αντιστρέφεις και πάει τριημιτόνιο τόνος,

(3:00”) το οποίο πάλι είναι 2 πεντατονικές αλλά είναι το box 1 και box 2. Όταν γίνεις καλός και σε αυτό είσαι σε ένα πολύ καλό δρόμο για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς τα wide stretches, αρχίζεις μετά και τα πηγαίνεις προς τα πίσω με τα ίδια σχήματα μέχρι να φτάσεις 5-7-10 και 5-8-10. Εκεί λοιπόν είσαι σόλο intermediate όσο αφορά τα wide stretches. Το επόμενο βηματάκι είναι τριημιτόνια και μάντεψε τι, όπως είπαμε και πριν ξανα κατεβαίνουμε στο 10 ίσως και στο 12 αυτή την φορά για να κάνουμε τριημιτόνια. Τριημιτόνια είναι  (ηχητικό παράδειγμα), ουσιαστικά έχουμε ένα diminished triad εδώ πέρα το οποίο το ανεβοκατεβάζομαι ανά χορδή. Βλέπεις ότι χρησιμοποιώ αρκετά λεγκάτο στην τεχνική μου αυτό γίνεται γιατί έχουμε πάρα πολλές νότες (4:00”) και διαστήματα που μπερδεύουν και αν το έκανα με την πένα θα ήταν πολύ άγριος ο ήχος και πολύ κάπως τσιριχτός ας πούμε. Μόλις γίνεις άνετος με αυτό δηλαδή με το 12-15-18 αρχίζεις να το πηγαίνεις λίγο πιο πίσω  και λίγο πιο πίσω ουσιαστικά μέχρι το 8, δηλαδή 8-11-14. Αυτό λοιπόν είναι και το πρώτο advanced σχήμα το οποίο έχεις, τα οποία είναι τα diminished arpeggios. Είναι πάρα πολύ ωραία σχήματα τα οποία σου δίνουν ένα ωραίο χρωματικό συμμετρικό ανέβασμα ας πούμε στο παίξιμο σου αν τα κάνεις σωστά και είναι ένα πολύ καλό κομμάτι για να δέσει το wide stretches μέσα στο παίξιμο σου. Μετά από αρκετό καιρό όταν θα έχεις γίνει άνετος με αυτά τα πράγματα θα πας στο advanced επίπεδο για τα καλά, στο οποίο παίζουμε arpeggios σε μια χορδή αλλά ολόκληρη την τριάδα minore και magore.

(5:04”) Πρώτα ξεκινάμε με την μινόρε 12-15-19 (ηχητικό παράδειγμα), εδώ έχεις ένα τριημιτόνιο ανάμεσα στα πρώτα δύο δάχτυλα και 2 τόνους στα επόμενα δάχτυλα. Προσοχή αν δεν είσαι άνετος εδώ πέρα να έχεις ίσιο το χέρι σου και να κάνεις αυτή την κίνηση θέλει πολύ προσοχή να μην το γυρίσεις “πλάγια”  το χέρι (5.41”) και μπορεί να τραυματισθείς πολύ άσχημα, άμα δεις το χέρι μου όταν παίζω (5.50”παράδειγμα) μπορεί να μην κρατάω και πάντα κιόλας (ηχητικό παράδειγμα).

(6:00”) Ελπίζω να είναι ξεκάθαρη η θέση γιατί θέλει αρκετή προσοχή αυτό το πράγμα. Πάμε μια στιγμή να δούμε πως πρέπει να είναι το αριστερό χέρι και η θέση του την ώρα που παίζουμε αυτά τα πολύ μεγάλα σχήματα, τα πολύ ανοιχτά, τα wide stretches όπου είναι μινόρε arpeggio. Το χέρι παραμένει (6.21” παράδειγμα) ίσιο , δηλαδή δεν το στραβώνουμε καθόλου είναι σαν έπαιζες ένα λεγκάτο, με μοναδική διαφορά ότι ανοίγουν περισσότερο τα δάχτυλα. Έχουμε δώσει στο παρελθόν ασκήσεις στο Ask The Guitar Coach με ποιον τρόπο ανοίγουν και σταθεροποιούνται τα δάχτυλα στα πρώτα επεισόδια και είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το δεις με αναλυτική εξήγηση.

Σε ένα τελευταίο μέρος της απάντησης το οποίο σκέφτηκα πολύ αν θα το κάνω αλλά επειδή προσπαθώ να είμαι όσο πιο πολύ πλήρης γίνεται θα το πούμε και αυτό .

(7:04”) Να ξεκαθαρίσω από την αρχή προσοχή γιατί είναι πραγματικά extreme αυτό, δεν είναι καν μεγάλα ανοίγματα είναι υπερβολικά μεγάλα ανοίγματα μιλάμε πλέον για ματζόρε arpeggios σε αναστροφές, για παράδειγμα ένα ντο-ματζόρε arpeggio , όπου παίζεις 12-15-20 δηλαδή μι-σολ-ντο. Το άνοιγμα εδώ είναι κάπως έτσι (7.30” παράδειγμα). Όπως είδατε η τεχνική δεν αλλάζει καθόλου, δεν αλλάζει η θέση του χεριού, χρησιμοποιώ όλη την δύναμη ανεξαρτησία και εμπειρία που έχω φτιάξει με τις προηγούμενες θέσεις  για να παίξω αυτή την συγκεκριμένη 12-15-20.

(8:00”)Αυτό είναι το πιο μεγάλο λάθος που κάνει τους τραυματισμούς είναι ότι ξαφνικά όταν ο κιθαρίστας ζορίσει σε κάποιο σχήμα πάει να αλλάξει την τεχνική και ενώ την προηγούμενη τεχνική την έχει κάνει εξάσκηση 100-200 ώρες ξαφνικά πάει να κάνει κάτι καινούριο, το οποίο είναι πρακτικά στο μηδέν και πάει να κάνει με αυτό το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει, αυτή την στιγμή στην τεχνική του. Γιαυτό έχουμε τραυματισμούς, που μπορεί να ακούσει ένα κρακ εσωτερικό εκείνη την στιγμή και να μείνει εκτός παιχνιδιού για 6 μήνες. Οπότε πολύ προσοχή με αυτά τα παιξίματα και αυτά τα σχήματα. Όταν νιώσεις τον παραμικρό πόνο ή κάτι άβολο κάτι που να σε κάνει να νιώσεις ότι είσαι στα όρια σου, σταματάς για λίγο ξεμουδιάζεις τα χέρια σου, κάνεις λίγο streching που έχουμε μιλήσει σε άλλο επεισόδιο και μετά ξανά σιγά σιγά.
(9:00”) Ελπίζω να βοήθησα, ελπίζω να αποφευχθούν τραυματισμοί και όχι να γίνουν με τα παραδείγματα τα οποία έδειξα. Τα wide stretches είναι ένας πολύ ωραίος ήχος γιατί σου δίνει την δυνατότητα να παίξεις arpeggios σε μια χορδή, κάτι το οποίο δεν είναι χαρακτηριστικό ιδιαίτερα της κιθάρας, είναι χαρακτηριστικό του βιολιού. Οπότε σου δίνει ένα πολύ πιο ενδιαφέρον ήχο και επίσης χρησιμοποιείται και σε άλλα πράγματα όπως τα string scales  (ηχητικό παράδειγμα), τα οποία θα τα δούμε σε άλλα μελλοντικά videos.

 Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info