Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας.

Η σημερινή ερώτηση είναι :

” Πως ξεπερνάμε το stress πριν παίξουμε live?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο της στήλης  τον Ορέστη ο οποίος ρωτάει το εξής:

¨ Γιάννη όταν παίζω live φρικάρω και παίζω ούτε καν στο 50% της ικανότητας μου τι να κάνω? ¨

Ορέστη πραγματικά πολύ ωραία ερώτηση και ένα θέμα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Η απάντηση δεν είναι σε ένα τεχνικό θέμα του παιξίματος σου δεν χρειάζεται να γίνεις καλύτερος κιθαρίστας για να διορθωθεί αυτό το θέμα. Σίγουρα το να αποκτήσεις μεγαλύτερη εμπειρία στο live θα βοηθήσει αλλά αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις το όταν παίζεις live. Πάρα πολύ κιθαριστές βλέπουν το live παίξιμο σαν μια διαδικασία στην οποία θα υπάρχουν από κάτω ένα κάρο κόσμος οι οποίοι περιμένουν να τους ακούσουν μπας και κάνουν κάτι που δεν το κάνουν καλά,

(1:00”) ώστε να μπορέσουν να γελάσουν μαζί τους και η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια τέτοια νοοτροπία στα κιθαριστικά τουλάχιστον δρώμενα Όταν γίνει ένας κιθαριστικός διαγωνισμός ή κάτι τέτοιο έχουμε από κάτω ένα γκρουπ από κιθαρίστες και περιμένουν πότε θα κάνεις το λάθος.

Στην πραγματικότητα όμως όταν εσύ παίζεις live με την μπάντα σου αυτό δεν συμβαίνει, αυτό που όντως συμβαίνει είναι ότι έχουν έρθει από κάτω οι φίλοι σου και οι οπαδοί της μπάντας και άνθρωποι που ήταν εκείνη την μέρα στο μαγαζί και παίζατε για να ακούσουν και να γουστάρουν και να δουν κάτι το οποίο θαυμάζουν. Δηλαδή είσαι εκεί για να τους κάνεις να περάσουν καλά δεν είναι εκείνοι εκεί για να δουν τι δεν κάνεις καλά. Άρα η δική σου δουλειά είναι να κάνεις όσο καλύτερα μπορείς αυτό που κάνεις όσο καλύτερα σου βγαίνει , να είσαι ένας ωραίος διασκεδαστής για να περάσουν καλά και να μην ασχολείσαι ούτε με ταχύτητες ούτε με δέκατα – έκτα , ούτε με sweeping κλπ.

(2:03”)Δηλαδή δεν είναι εκείνοι εκεί για να σε κρίνουν είσαι εσύ εκεί για να τους κάνεις να περάσουν καλά. Δεν έχω ακούσει ούτε μια περίπτωση όπου να πήγε μια μπάντα να έπαιξε καλά να ακούσαμε ωραία μουσικούλα και μετά βγαίνοντας  να λέμε “ ναι ρε φίλε ωραία αλλά αν το παιδί που έπαιζε κιθάρα να έκανε λίγο καλύτερα sweeps θα είχαμε περάσει πολύ καλύτερα”, ποτέ δεν έχει συμβεί αυτό το πράγμα. Αυτό είναι μόνο στο δικό σου μυαλό, στο μυαλό του κιθαρίστα που νομίζει ότι παίζει εκεί απάνω και όλοι είναι από κάτω  και κρατάνε σημειώσεις σαν να περνάς εξετάσεις. Υπάρχει μια μορφή που ισχύει αυτό που λες και είναι όταν παίρνεις μέρος σε διαγωνισμό κιθάρας, όντως εκεί πέρα εσύ παίζεις το κομμάτι που έχεις διαλέξει και από κάτω υπάρχουν 2-3-4 κριτές οι οποίοι πραγματικά παρακολουθούν τι κάνεις και έχουν το χαρτί τους και σημειώνουν κάθε φορά που κάνεις κάτι λάθος ή κάθε φορά που κάνεις κάτι πάρα πολύ καλά.

(03:00)  Αλλά όλο τον υπόλοιπο καιρό όποτε παίζεις με την μπάντα σου και κάνετε live ακόμα και σε μεγάλα φεστιβάλ να καταλήξετε να παίξετε με επαγγελματικές μπάντες και χιλιάδες κόσμο από κάτω, δεν νοιάζονται να σε πιάσουν για να πουν ότι του ξέφυγε η νότα του καλλιτέχνη ή το μπάσο , νοιάζονται για να περάσουν καλά και να νιώσουν την ενέργεια της ροκ και metal μουσικής.

Άρα λοιπόν εν κατακλείδι μην ανησυχείς το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν παίζεις καλά , είναι ότι ανησυχείς ότι θα σε κρίνουν ότι δεν παίζεις αρκετά καλά και γιαυτό παραμένεις στα πάρα πολύ ασφαλή. Μην το κάνεις αυτό το πράγμα δεν υπάρχει κανένας λόγος πρέπει απλά να αλλάξεις την νοοτροπία σου στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτά λοιπόν από εμένα γιαυτό το θέμα

(4:00”) Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

 Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info