Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας.
Η σημερινή ερώτηση είναι :
“Πως να διαλέξω καθηγητή κιθάρας?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!
Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις αυτή την φορά από τον Γιάννη ο οποίος ρωτάει το εξής:
¨Γιάννη θέλω να βρω καθηγητή κιθάρας, πως μπορώ να καταλάβω και να κρίνω αν είναι καλός στην δουλειά του? ¨
Φίλε Γιάννη πάρα πολύ ωραία ερώτηση και θα κάνω ότι μπορώ για να σε βοηθήσω όσο γίνετε. Θα κοιτάξεις το συγκεκριμένο άτομο όποιος και αν είναι αυτός σε 2 επίπεδα, πρώτα από όλα πριν τον γνωρίσεις και μετά αφού γνωριστείτε. Πριν γνωριστείτε θα πρέπει να τσεκάρεις 2 πράγματα, πρώτα από όλα τους μαθητές του. Έχει αρκετούς μαθητές οι οποίοι να είναι καλοί παίχτες, δηλαδή να έχουν εξελιχθεί τον καιρό που κάνανε μαθήματα μαζί του. Πολλές φορές βλέπουμε έναν καθηγητή ο οποίος έχει έναν πάρα πολύ καλό μαθητή, ο καθηγητής όμως αυτός μπορεί να έχει μια καριέρα από 5 μέχρι 10 χρόνια και να έχει βγάλει έναν καλό μαθητή.
(1:00”) Σε αυτή την περίπτωση είναι απλά καλός ο μαθητής, δηλαδή είναι ένα παιδί με πολύ μεγάλο ταλέντο και κατάφερε να βελτιωθεί ναι μεν με την βοήθεια του καθηγητή αλλά όχι εξαιτίας του καθηγητή. Αν όμως βρεις κάποιον καθηγητή ο οποίος έχει πολλούς μαθητές οι οποίοι να έχουν βελτιωθεί και να έχουν φτάσει ένα υψηλό επίπεδο παιξίματος τον καιρό που κάνανε μάθημα μαζί του, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτό οφείλεται στην μεθοδολογία και τον τρόπο διδασκαλίας του καθηγητή αυτού. Πάμε τώρα στο δεύτερο θέμα που θα έπρεπε να κοιτάξεις. Ο καθηγητής αυτός παίζει καλά? Δηλαδή ο ίδιος όταν πιάνει μια κιθάρα παίζει καλά? Έχεις δει δείγματα οπού παίζει ο ίδιος, έχει δώσει είτε live, είτε ρεσιτάλ γενικότερα βίντεο στο youtube, οτιδήποτε που να παίζει. Δεν είναι ανάγκη να γράφει δική του μουσική, δεν είναι ανάγκη να ανήκει σε μια μπάντα, δεν είναι ανάγκη να παίζει μέσα στο στούντιο συνέχεια, ούτε να κάνει τουρ, αλλά όταν πιάσει μια κιθάρα μπορεί να παίξει καλά ή είναι απλά θεωρητικός?
(2:04”) Πάντα προτείνω να είσαι με κάποιον καθηγητή ο οποίος να έχει ένα πολύ καλό επίπεδο παιξίματος γιατί εκεί θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε πολύ καλύτερα και θα μπορεί να καταλαβαίνει τις προκλήσεις του καλύτερα, δηλαδή τα πράγματα τα οποία σε δυσκολεύουν. Προχωρώντας τώρα τι γίνεται αφού γνωριστείτε, πες ότι βρίσκεις κάποιον καθηγητή ο όποιος καλύπτει τα πρώτα 2 θέματα και έχει και καλούς μαθητές και παίζει καλά ο ίδιος. Αφού γνωριστείτε λοιπόν πρέπει να κοιτάξεις 2 πραγματάκια το πρώτο όσο αφορά τον τρόπο διδασκαλίας του, έχει την ικανότητα και έχει φτιάξει την υποδομή, ώστε να μπορεί να σπάσει σε μικρά κομματάκια οποιαδήποτε τεχνική και οποιοδήποτε θέμα της ηλεκτρικής κιθάρας και να στο εξηγήσει? Ή απλά προσπαθεί να σε διδάξει μέσω όσμωσης θα παίζει και εσύ ότι πιάσεις έπιασες.
(3:00”) Δυστυχώς πια η δεύτερη μέθοδος έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τις τελευταίες δεκαετίες δεν φέρνει τα καλά αποτελέσματα, δηλαδή για να μπορέσεις να εξελιχθείς και να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο χρειάζεται να πάρεις το υλικό σπασμένο σε μικρά κομματάκια γιατί έχει φτάσει πολύ ψηλά το επίπεδο που περιμένουμε να έχει ένας ηλεκτρικός κιθαρίστας. Το δεύτερο λοιπόν πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις όταν γνωριστείς με τον καθηγητή αυτόν είναι το κατά πόσο θα ασχολείται με εσένα ή αν έχει μια δικιά του ατζέντα για την διδασκαλία του. Θα σου πω αμέσως τι εννοώ, σε ρωτάει ποιοι είναι οι στόχοι σου, σε ρωτάει τι θες να πετύχεις με την κιθάρα, πρέπει οπωσδήποτε να σε ρωτήσει γιατί αν δε σε ρωτήσει σημαίνει ότι πρόγραμμα και αν σου βγάλει είναι στο μυαλό του απλά και δεν έχει κάποια σχέση με το πρακτικό θέμα του που θες να φτάσεις. Εδώ υπάρχει εξαίρεση αν είσαι εντελώς αρχάριος γιατί είναι ξεκάθαρα τα πράγματα που έχεις να μάθεις και είναι λίγο ίδια για όλους.
(4:00”) Αλλά εφόσον παίζεις κάμποσο καιρό, ο καθηγητής πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθεί με το που θες να φτάσεις και επίσης να σε ακούσει να παίζεις για να μπορέσει να καταλάβει τι χρειάζεται να μάθεις για να προχωρήσεις παρακάτω. Οπότε λοιπόν συνολικά 4 πραγματάκια, 2 πριν γνωριστείτε οι μαθητές και το επίπεδο παιξίματος του και 2 μετά, αν έχει την ικανότητα να σπάσει την ύλη σε μικρά κομματάκια και να στην δώσει και 2ο και περισσότερο σημαντικό αν ασχολείται με εσένα και τους δικούς σου στόχους και το δικό σου παίξιμο ή απλά σε βάζει σε μια διαδικασία που είναι τα ίδια για όλους.
Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info