Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας.

Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος όταν μελετάμε κιθάρα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον

Ηρακλή ο οποίος ρωτάει το εξής:

¨ Γιάννη πιο είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι κιθαρίστες στη μελέτη τους? ¨

Ηρακλή μου πραγματικά πολύ ωραία ερώτηση και η απάντηση είναι πάρα πάρα πολύ απλή. Οι περισσότεροι κιθαρίστες ειδικά οι αυτοδίδακτοι μπλέκουν τις ώρες παιξίματος με τις ώρες μελέτης, δηλαδή αυτό που λέμε το guitar playing με το guitar practicing. Αν θέλει κάποιος να βελτιωθεί δεν πρέπει απλά να παίζει κιθάρα θα πρέπει και να μελετάει κιθάρα. Παίζω κιθάρα σημαίνει ότι παίζω αυτά που ήδη ξέρω, παίζω πιθανώς τα ίδια και τα ίδια, κομμάτια οτιδήποτε έχω όρεξη εκείνη την στιγμή. Αυτό το πράγμα δεν σε βελτιώνει ή αν σε βελτιώσει θα είναι ελάχιστο. Άπαξ και τα έχεις μάθει ήδη αυτά τα πράγματα από εκεί και πέρα δε σε βελτιώνει καθόλου.

(1:00”) Από την άλλη η κιθαριστική μελέτη συγκεντρώνετε σε πράγματα τα οποία δεν ξέρεις να κάνεις καλά και πρέπει να τα βελτιώσεις για να μπορέσεις να ανέβεις το επόμενο επίπεδο στο παίξιμο σου. Άρα λοιπόν όταν ακούμε κάποιον να λέει ότι μελετάω όλη την μέρα και δεν βελτιώνομαι, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το παιδί αυτό εννοεί ότι παίζει όλη μέρα, είναι ότι παίζει όλη μέρα, παίζει ακόρντα, κομμάτια που γουστάρει, σολάκια, συγχορδίες που ξέρει εδώ και χρόνια, παίζει κάποια riffs, και πραγματικά μπορεί να το κάνει πολλές ώρες την ημέρα αλλά επειδή κανένα από αυτά δεν είναι κάτι καινούριο ώστε να τον ωθήσει να βελτιώσει  τις ικανότητες του γιαυτό και δεν βελτιώνεται.

Όταν κάθεσαι να μελετήσεις το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις πολύ πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις οι οποίες να είναι επικεντρωμένες  πάνω στα πράγματα που δεν ξέρεις να κάνεις καλά,

(2:00”) δηλαδή ιδανικά θα πρέπει να σε έχει δει ο καθηγητής σου να έχει δει τα πράγματα που δεν κάνεις καλά, τις ελλείψεις σου να σου έχει δώσει συγκεκριμένες ασκήσεις και από αυτές τις ασκήσεις να κάτσεις εσύ να φτιάξεις το πρόγραμμα σου το ημερήσιο. Όταν κάνεις αυτό το πράγμα, αυτό είναι κιθαριστική μελέτη. Όση ώρα παίζεις για πλάκα, παίζεις κομμάτια που ξέρεις τότε είναι κιθαριστικο παίξιμο, όποτε λοιπόν το πιο συνηθισμένο λάθος είναι αυτό. Μπλέκουμε στο κιθαριστικό παίξιμο με την κιθαριστική μελέτη. Το κιθαριστικό παίξιμο είναι για να σε κάνει να αισθανθείς καλά εκείνη την στιγμή, να πεις γουστάρω να ακούσω κιθαρούλα, να παίξω το σολάκι που έχω μάθει, ακόμα και αν το παίζω εδώ και 5 χρόνια. Ενώ η κιθαριστική μελέτη στοχεύει στο μέλλον, δηλαδή στο να έχεις βελτιωθεί μετά από κάμποσο καιρό σε κάτι το οποίο δεν μπορείς να κάνεις τώρα.


Αυτά λοιπόν από εμένα για το συγκεκριμένο θέμα. Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

 Γεια χαρά!

 


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info