Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πως να προλάβω να μελετήσω όλα όσα χρειάζεται?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

 

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον Κώστα ο οποίος ρωτάει:

Έχω φτιάξει ένα πρόγραμμα μελέτης το οποίο δεν προλαβαίνω να το κάνω κάθε μέρα. Μπορείς να με βοηθήσεις ?

Φίλε Κώστα, θα κάνω ότι μπορώ για να σε βοηθήσω. Η αλήθεια είναι ότι πριν από αρκετά χρόνια είχα περάσει και εγώ ένα τέτοιο πρόβλημα, είχα φτιάξει το πρόγραμμα μελέτης μου, το οποίο μέτρησα πόσες ώρες ήταν, είχε φτάσει τις 13 μίση ώρες! Το οποίο φυσικά δεν ήταν κάτι το οποίο να ήταν βιώσιμο σε μόνιμη βάση, το να παίζεις 13 ½ ώρες την ημέρα με πρόγραμμα και να μπορεί να κρατηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος για να λύσεις αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσεις αυτό που στην γυμναστική λένε split routine. Δηλαδή παίρνεις το πρόγραμμα σου και το κόβεις στην μέση και το κάνεις σε γειτονικές ημέρες.

(1:00”) Οπότε ένα πρόγραμμα το οποίο θα ήταν 10 ώρες ή 8 ώρες την ημέρα, γίνεται 4 και 4. Όντως μειώνεται λίγο ο ρυθμός της βελτίωσης, αλλά σίγουρα αυξάνεται η σταθερότητα και επειδή είναι 4 οι ημερήσια ενασχόληση δεν αφήνεις τίποτα απ ‘ έξω. Συνήθως όταν έχεις ένα πρόγραμμα 7-8 ώρες γίνονται οι πρώτες ώρες του προγράμματος και μετά αρχίζουν οι δικαιολογίες, “α εντάξει αυτό δεν το χρειάζομαι “, “ ε εντάξει αυτό είναι μακρυά” κλπ. Όταν όμως το έχεις σπάσει αυτό στα 2, ναι μεν δεν μελετάς καθημερινά τα ίδια πράγματα, δηλαδή κάθε 2 μέρες, αλλά τα μελετάς όλα, οπότε υπάρχει βελτίωση σε όλο το τρόπο παιξίματος σου.

Θα σου δώσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο είναι λίγο προχωρημένο. Με ποιον τρόπο τα φτιάχνω εγώ το δικό μου πρόγραμμα έτσι ώστε να δουλεύω συμπληρωματικές τεχνικές σε γειτονικές ημέρες.

(2:00”)Για παράδειγμα την Δευτέρα θα μελετήσω legato και την τρίτη θα κάνω tapping, οπότε την δευτέρα δεν θα κάνω tapping και την τρίτη δεν θα κάνω legato. Θα είναι χωριστά στην μέρα του το κάθε ένα, αλλά μέσα στο παίξιμο του tapping περιλαμβάνει πάρα πολύ legato, το οποίο σημαίνει ότι, παρ΄όλο που δεν μελετάω legato από μόνος μου, χρησιμοποιώ πολύ legato στην μελέτη του tapping οπότε συνεχίζει να βελτιώνεται και αυτή η τεχνική. Ένα έξτρα πλεονέκτημα αυτής της μεθοδολογίας είναι ότι με το να μειώνεις τις πολλές ώρες μελέτης της ίδιας τεχνικής, μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού. Δηλαδή, για να επανέλθουμε στο παράδειγμα του legato και του tapping, αν την ημέρα που έκανα tapping, την ίδια ημέρα έκανα και legato και έκανα από μια ώρα το κάθε ένα, αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε μια ώρα legato και μια ώρα tapping, το οποίο περιλαμβάνει και legato, άρα ουσιαστικά 2 ώρες legato .

(3:00”) Αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να πάθω κάποιο τραυματισμό λόγο υπερβολικής μελέτης στο legato, που είναι μια τεχνική που μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική για τα χέρια. Έχοντας τα λοιπόν σε γειτονικές ημέρες ποτέ δεν αυξάνετε τόσο πολύ η ώρα της μελέτης σε μια μεμονωμένη τεχνική την ίδια ημέρα, ώστε να δημιουργηθεί τραυματισμός. Οπότε λοιπόν, με πολύ απλά λόγια, μάζεψε το πρόγραμμα σου, κόψε το στην μέση και κάνε το σε γειτονικές ημέρες. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να προλάβεις να κάνεις όλο σου το πρόγραμμα απλά αντί να κρατάει 1 ημέρα θα κρατάει 2 ημέρες. Αυτά λοιπόν από εμένα, ελπίζω να βοήθησα και τα λέμε την επόμενη φορά, στο επόμενο Ask The Guitar Coach. Γεια χαρά!

 


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info