Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Αν βελτιωθώ σε συγκεκριμένες τεχνικές, θα παίξω καλύτερα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Ποιες τεχνικές θα μου δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα αν τις βελτιώσω ? ¨

Ωραία ερώτηση, θα την κοιτάξουμε σε διαφορετικά κομμάτια γιατί θα χρειαζόμουν περισσότερες πληροφορίες για να μπορέσω να απαντήσω πολύ ξεκάθαρα.

Τι αποτέλεσμα θέλεις? Θες ένα πιο φιγουρατζίδικο, δηλαδή τι θα κάνει περισσότερη εντύπωση στον κόσμο? Αν θες αυτό υπάρχουν 2 τεχνικές οι οποίες θα βοηθήσουν πάρα πολύ σε αυτό, χωρίς να χρειάζεται να περάσεις και πολλές ώρες στο να τις μελετάς. Όσο αφορά τον εντυπωσιασμό,

(1:00”) πιστεύω ότι το over the neck playing και το pick tapping είναι οι 2 τεχνικές που θα σε βοηθήσουν περισσότερο.

Over the neck playing, είναι να παίζεις από πάνω από την κιθάρα (1.08). Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ εντυπωσιακό για τον κόσμο, ειδικά αν το κάνεις live, δηλαδή να παίξεις μια ιδέα κανονικά και μετά είτε την ίδια είτε κάποια άλλη από πάνω. Έχει κάποια μουσική αξία? Όχι ιδιαίτερα, είναι όπως είπαμε για εντυπωσιασμό και για φιγούρα.

Σε αντίθεση με αυτό το pick tapping, το οποίο είναι αυτό (1.30) έχει και μια μουσική αξία γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά διαστήματα, να κάνεις αρμονίες και ξαφνικά να βγάζεις ένα μπαράζ από νότες που φαίνονται σαν μια πολύ γρήγορη τρίλια σε μεγάλα διαστήματα κιόλας. Και αυτό είναι κάτι που είναι εντυπωσιακό χωρίς να χρειάζεται πολύ πολύ προσπάθεια. Θα εξηγήσουμε την τεχνική σε μελλοντικό βίντεο. Αλλά ουσιαστικά απλά είναι ότι,

(2:00”)  αντί να χτυπάς με το δάχτυλο το tapping το κάνεις με την πένα (2.02).Πέρα από αυτές τις 2 τεχνικές κάποιες πολύ απλές κινήσεις με αρμονικές με τρέμολο με divebox και τέτοια δίνουν έναν εντυπωσιακό ήχο χωρίς να χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια. Άρα αν θες γρήγορα αποτελέσματα για εντυπωσιασμό θα πρότεινα αυτά.

Πάμε στο δεύτερο μέρος της απάντησης, τι κάνεις αν θες τα μέγιστα μουσικά αποτελέσματα? Δηλαδή ποιες είναι οι τεχνικές που αν τις μελετήσεις θα σου δώσουν σε ένα ευλογο χρονικό διάστημα τα μέγιστα – καλύτερα μουσικά αποτελέσματα. Εδώ νομίζω ότι στους περισσότερους θα τους κάνει εντύπωση η απάντηση.

Οι τεχνικές αυτές είναι:

Από την μια το pending του vibrato και από την άλλη το muting, όχι το palm muting. Αυτά τα 2 πράγματα, δηλαδή το να είναι κουρδισμένο το bend και σωστό το vibrato

(3:00”) και το να έχει καλό muting ο μουσικός, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος όποτε παίζει, είναι πραγματικά οι διαφορές του επαγγελματία με  τον ερασιτέχνη. Δηλαδή όταν τα αποκτήσει αυτά κάποιος σταματάει να ακούγεται σαν ένας συμπαθητικός ερασιτέχνης που ψιλοασχολείται με την κιθάρα και τα πάει καλά το παιδί και αρχίζει να ακούγεται σαν ένας παίχτης που ξέρει κάθε στιγμή τι παίζει και γιατί.

Οπότε vibrato και muting, προσοχή και πάλι δεν μιλάμε για το palm muting δηλαδή αυτό που κάνουμε στα ρυθμικά του μέταλ (3.33), μιλάμε για το muting που όταν παίζεις κάτι σου επιτρέπει να μην υπάρχει θόρυβος (3.41) και δεν υπάρχει καθόλου θόρυβος και δεν ακούς έξτρα χορδές.

Προχωράμε στο 3ο και τελευταίο μέρος της απάντησης. Ποια θα είναι η τεχνική που αν την μελετήσω αρκετά θα μου δώσει τα καλύτερα μουσικά αποτελέσματα μελλοντικά?

(4:00”) Η τεχνική αυτή είναι το sweeping. Το sweeping αν κάποιος το μελετήσει σωστά και εμπεριστατωμένα και εμβαθύνει έτσι ώστε να μπορεί να διασχίζει τις χορδές χωρίς πρόβλημα και δεν μιλάω απλά να παίζει τα ανεβοκατεβάσματα σε μινόρε arpeggio που κάνουν στην νεοκλασική μεταλ κιθάρα. Αλλά πραγματικά αν το χρησιμοποιεί με έναν έξυπνο τρόπο μπορεί να παίξει οτιδήποτε σχεδόν παίζουν όλα τα άλλα μουσικά όργανα, δηλαδή είτε βιολί, πλήκτρα – πιάνο, σαξόφωνο. Ξαφνικά οι φράσεις του σαξοφώνου οι οποίες κανονικά είναι δύσκολες στην κιθάρα επειδή έχουν πάρα πολλές αλλαγές χορδών γίνονται εφικτές για έναν άνθρωπο που έχει εξελίξει το sweeping του. Άρα λοιπόν αν με ρώταγες, – θέλω να γίνω καλύτερος μουσικός μελλοντικά τι να κάνω?, θα σου έλεγα ασχολήσου πολύ με το sweeping.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info