Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Μπορώ να αγοράσω ένα μόνο πετάλι-εφφέ, τι να πάρω ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Μπορώ να αγοράσω ένα μόνο πετάλι/εφφέ. Τι προτείνεις να πάρω? ¨

Θα απαντήσω την ερώτηση θεωρώντας σαν δεδομένο ότι έχεις ήδη έναν καλό ήχο με παραμόρφωση και έναν καλό καθαρό ήχο και θες να δεις τι παραπέρα θες να κάνεις. Αν δεν έχεις καλό ήχο με παραμόρφωση lead ήχου αλλάζει η απάντηση. Αν τα έχεις αυτά τα 2 προτείνω το εξής, ένα καλό πετάλι looper – sampler. Το πετάλι αυτό είναι ένα εφφέ στο οποίο παίζεις κάτι, το ηχογραφεί μέσα στην μνήμη και μετά εσύ μπορείς με αυτό στο background να παίζεις από πάνω,

(1:02”) να ηχογραφήσεις το 2ο και 3ο και 4ο και πάει λέγοντας. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλά πράγματα και για την βελτίωση σου και για την διασκέδαση  και για άλλους λόγους. Για να τα δούμε ένα ένα.

1η Χρησιμότητα, γράφεις και μπορείς να θυμάσαι μετά τα riff τα οποία  σου έρχονται εκείνη την ώρα. Παίζεις, αυτοσχεδιάζεις, σου έρχεται μια ωραία ιδέα, επιτόπου την ηχογραφείς και παραμένει εκεί και δεν χάνεται αλλά και μπορείς να σολάρεις από πάνω της και να δεις αν μπορεί αυτό να εξελιχθεί με κάποιο τρόπο σε κάποιο μουσικό κομμάτι σε κάποιο τραγούδι.

2ον. Μαθαίνεις πως να αυτοσχεδιάζεις και πως να κάνεις overdubs, δηλαδή πως να παίζεις με μια δεύτερη κιθάρα στην οποία περίπτωση είναι ο εαυτός σου, όπου έχεις παίξει εσύ το ένα μέρος και τώρα παίζεις το δεύτερό.

(2:00”) Αυτό μπορεί να σου χρησιμεύσει στο να κάνεις αρμονίες, στο να κάνεις αυτοσχεδιασμό πάνω από ένα θέμα, σε πάρα πολλά πράγματα. Όπως και πολύ σημαντικό είναι το να βρίσκεις τον χώρο σου μέσα σε μια μπάντα. Ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην εξέλιξη ενός μουσικού.

3ον. Σε βοηθάει στο να γίνεις καλός στον ρυθμό. Επειδή παίζεις μόνος σου χωρίς drums και χωρίς άλλες ρυθμικές αξίες αν δεν είσαι σωστός στον ρυθμό, στην ηχογράφηση σου και πας μετά να σολάρεις από πάνω, κάθε φορά θα σε πετάει απ΄έξω το μέτρημα σου. Οπότε σε υποχρεώνει από μόνο του, χωρίς να κάνεις κάποια συνειδητή προσπάθεια με μετρονόμο με μετρήματα να γίνεις καλύτερος στην ρυθμική κιθάρα. Η αλήθεια είναι με μαθητές μου έχω δει σχεδόν θαυματουργά αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή εγώ όταν τους λέω – είσαι έξω από τον ρυθμό, να μην το καταλαβαίνουν. Αλλά ξαφνικά με την ηχογράφηση αυτή η οποία γίνεται και άμεσα γιατί δεν είναι στο στούντιο, σταματάμε – ξεκινάμε,

(03:00”) με την ηχογράφηση αυτή να το καταλαβαίνουν και να βελτιώνονται από μόνοι τους.

4ον και τελευταίο, όχι ακριβώς πιο σημαντικό αλλά πιο διασκεδαστικό είναι σίγουρα, είναι ότι μπορείς να παίζεις μόνος σου και να κάνεις μια ολόκληρη μπάντα μόνος σου. Δηλαδή, από το να γράψεις το μπάσο που κάνει (3.19) και μετά να αρχίζει να παίζεις την κιθάρα από πάνω, να παίξεις lead από πάνω, ακόμα και να παίξεις ήχους που θυμίζουν πνευστά και όλα αυτά να ηχογραφούνται από ένα πεταλάκι το οποίο στα παίζει συνέχεια και εσύ από πάνω σολάρεις και φτιάχνεις το κομμάτι σου. Αυτό είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό και είναι και φοβερή εμπειρία για το πως να χτίζεις με πρακτικό τρόπο, πως γίνεται το arrange, πως γίνεται η ενορχήστρωση

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ ότι αν είναι να πάρει κάποιος ένα πετάλι και έχει λύσει το βασικό θέμα του ήχου του και θέλει να πειραματιστεί λίγο παραπάνω,

(4:02”) ένα looper – sampler είναι η καλύτερη λύση. Είναι ένας συνδυασμός εκμάθησης, πολύς διασκέδασης και σε βοηθάει στο να εξελιχθείς σχεδόν σε κάθε τομέα του παιξίματος σου.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info