Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των κιθαριστών στον αυτοσχεδιασμό?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”)

Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στον αυτοσχεδιασμό που έχουν οι κιθαρίστες που σου έρχονται για εκπαίδευση? ¨

Ωραία ερώτηση και μακάρι να ήταν τόσο εύκολη η απάντηση. Γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία έχουν τα παιδιά που έρχονται, ειδικά αυτοί που έρχονται από ένα παρελθόν που ήταν αυτοδίδακτοι.

Θα μπορέσω όμως να πω ένα πολύ συγκεκριμένο γιατί είναι και πολύ εύκολο να διορθωθεί από οποιονδήποτε και αυτό έχει σχέση με την γνώση ταστιέρας. Δηλαδή θέλουν να παίξουν έναν αυτοσχεδιασμό ο οποίος μπορεί να είναι στην λα μινόρε κλίμακα, πάρα πολύ συνηθισμένο και δεν ξέρουν την κλίμακα αυτής σε όλη την κιθάρα.

(1:00”) Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να το ξέρει ένας κιθαρίστας, να μπορεί να ξέρει την κλίμακα στις 5 θέσεις, για να μπορεί να ενώσει διαφορετικές ιδέες. Αν δεν το ξέρει αυτό που συμβαίνει είναι ότι παίζει μια ιδέα εδώ (1.16), μετά γίνεται μια παύση, κουτσά στραβά προχωράει λίγο παρακάτω παίζει μια άλλη ιδέα εδώ πέρα, κάνει πάλι μια παύση, προσπαθεί να μετρήσει και μετά καταλήγει να παίξει κάποια άλλη 3η ιδέα εδώ πέρα κάτω (1.29). Αν θέλουμε να υπάρχει ροή στο παίξιμο όπως ακριβώς υπάρχει ροή στον λόγο, τον ανθρώπινο λόγο γιατί και η μουσική είναι μια γλώσσα όπως έχουμε πει σε άλλο βίντεο, πρέπει να μπορεί ο κιθαρίστας να ξέρει τις θέσεις του σε όλη την κιθάρα. Με απλά λόγια λοιπόν αν ένας κιθαρίστας έχει θέμα στον αυτοσχεδιασμό θα έπρεπε πρώτα από όλα να μάθει τις 5 θέσεις, το σύστημα caged, στην μινόρε πεντατονική και μετά στην φυσική μινόρε.

(2:00”) Οι 5 θέσεις σε αυτές που λέω των κλιμάκων στο σύστημα caged, υπάρχουν παντού στο ίντερνετ να τις βρείτε, δεν υπάρχει καν λόγος να τις πούμε αυτή την στιγμή, υπάρχουν παντού. Άρα έμφαση σε μινόρε πεντατονική και μετά σε φυσική μινόρε Αυτό και μόνο θα βελτιώσει πάρα πολύ την ποιότητα του αυτοσχεδιασμού γιατί δεν θα χάνεσαι πάνω στην κιθάρα, θα μπορείς να προχωράς τις ιδέες σου από σημείο σε σημείο, από θέση σε θέση, χωρίς να υπάρχει αυτή η άβολη παύση, η οποία συμβαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδίδακτων παιχτών. Αν δεν δοθεί το θέμα της γνώσης της κιθαριστικής ταστιέρας πάνω σε αυτές τις κλίμακες, ολόκληρης ταστιέρας και τις 5 θέσεις πιστεύω ότι ήδη αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα που θα βοηθήσει την συντριπτική πλειοψηφία των κιθαριστών

(3:00”) να έχουν ένα πιο στρωτό και πιο όμορφο αυτοσχεδιασμό ο οποίος να έχει μια καλή ροή.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info