Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :
“Πως να σταματήσω την κιθάρα μου από το να ξεκουρδίζεται τόσο εύκολα?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.
Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα θα απαντήσουμε την εξής ερώτηση:
¨Πως μπορώ να σταματήσω την κιθάρα από το να ξεκουρδίζεται? ¨
Ερώτηση εξοπλισμού σήμερα, κανονικά θα πρότεινα να ρωτήσεις κάποιον τεχνίτη που ασχολείται με την κατασκευή, με τις ρυθμίσεις στις κιθάρες ώστε να μπορέσει να σου πει και από την δική του οπτική γωνία. Εγώ θα σου πω λοιπόν την δική μου οπτική γωνία σαν κιθαρίστας, αλλά πραγματικά να ρωτήσεις και κάποιον τεχνίτη.
Θα σου δώσω 5-6 τρόπους με τους οποίους να μειώνονται οι πιθανότητες να ξεκουρδίζετε η κιθάρα σου.
1ος Τρόπος, καθάριζε τις χορδές σου. Άμα δεν καθαρίζεις τις χορδές σου και το PH σου έχει αντιδράσεις με τις χορδές σε κάποια σημεία τρώγονται οι χορδές,
(1:00”) μαυρίζουν γενικά σταματάει να είναι το ίδιο πράγμα που είναι η χορδή από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό σε κάποια σημεία στην κιθάρα μπορεί να την κάνει να ακούγεται ξεκούρδιστη την συγκεκριμένη χορδή. Βασικά να την κάνει να είναι ξεκούρδιστη όταν ακούγεται.
2ος Τρόπος, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο βίντεο φρόντισε να αλλάζεις τις χορδές σου τουλάχιστον κάθε 50 με 100 ώρες παιξίματος, δηλαδή κατά μέσω όρο περίπου 1 φορά τον μήνα. Ίσως αν παίζεις πολλές ώρες την ημέρα μια φορά κάθε 2 ή 3 εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει στο να σιγουρευτείς ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά οι χορδές οι οποίες έχουν φθαρεί, έχουν φάει τα ψωμιά τους με απλά λόγια και ακούγεσαι ξεκούρδιστος και εσύ νομίζεις ότι φταίει το όργανο ενώ φταίνε οι χορδές. Στην πραγματικότητα είναι από τους πιο οικονομικούς τρόπους να το τσεκάρεις αυτό το πράγμα.
(2:00”)
3ος Τρόπος, εδώ έχουμε (2.01) τις οπές από τις οποίες περνάνε οι χορδές για να πάνε από τον λαιμό στα κουρδιστίρια, σε αυτό το σημείο είναι πάρα πολύ συνηθισμένο να κολλάει η χορδή ειδικά μετά από σηκώματα . Εδώ λοιπόν χρειάζεται να κάνεις 2 πραγματάκια, το 1ο είναι να τσεκάρεις ότι δεν έχει βγει, με κάποιο τρόπο, κάποιο εξόγκωμα από το οποίο να μαγκώνετε η χορδή και αν έχει βγει να το περάσεις με μια ελαφριά λίμα και 2ον και αυτό που έχω δει ότι σε εμένα κάνει πιο καλά αποτελέσματα, είναι με ένα απλό μολύβι, γραφίτη αυτό που γράφουμε κανονικά να τις περάσεις λίγο μέσα, έτσι ώστε να είναι λίγο πιο εύκολο το να περάσουν οι χορδές και πηγαίνοντας και γυρίζοντας, δηλαδή και όταν κάνεις το σήκωμα η χορδή ανεβαίνει (προς τα εδώ 2.53, πάνω) και όταν κατεβαίνει γυρίζει προς τα πίσω. Οπότε πολύ απλά με ένα μολύβι λίγο ενδιάμεσα,
(3:00”) εδώ στις διαφορετικές οπές και στις 6.
4ο θέμα. Αντίστοιχα πρέπει να κοιτάξουμε και από την μεριά της γέφυρας της κιθάρας να μην έχει δημιουργηθεί κάποιο σημείο στο μέταλλο, κάποιο μικρό γδαρσιματάκι το οποίο να μαγκώνει την χορδή. Αυτό είναι επίσης αρκετά συνηθισμένο ειδικά σε διάφορα συγκεκριμένα τρέμολο, αλλά αυτό αν έχει δημιουργηθεί είναι πιο εύκολο να στο λύσει κάποιος τεχνιτης. Πάλι ένα γυαλοχάρτισμα χρειάζεται αλλά θέλει λίγο πιο συγκεκριμένη δουλειά για να μην χαλάσει το χρώμα σου κλπ πάνω στο τρέμολο.
5η Λύση. Πάμε τώρα στην πιο ακριβή λύση. Το να αγοράσεις καινούρια κουρδιστήρια (3.45) και όταν λέω καινούρια εννοώ lock. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα upgrade εξοπλισμού που μπορείς να κάνεις, δηλαδή είναι μια αναβάθμιση εγώ θα την πρότεινα σε κάποιον ο οποίος δεν έχει το συγκεκριμένο πράγμα στη κιθάρα του,
(4:02”) είναι αρκετά οικονομικό δεν είναι πολύ ακριβό, είναι εύκολο και στην τοποθέτηση. Οπότε γενικά με λίγα χρήματα έχεις μια πολύ καλύτερη λύση. Τα κουρδιστήρια που κλειδώνουν, κλειδώνουν στο σημείο που περνάει η χορδή μέσα, οπότε είτε υπάρξει συστολή, είτε διαστολή, είτε οτιδήποτε δεν ξεκουρδίζεται η κιθάρα. Αυτή είναι μια αρκετά καλή αναβάθμιση για την κιθάρα σου.
Σαν τελευταία συμβουλή – 6η, φρόντιζε να τεντώνεις λίγο τις χορδές σου όταν τις πρωτοβάζεις πάνω στην κιθάρα. Δηλαδή τις πρώτες 1-2 ώρες κάνε λίγο περισσότερα bend, vibrato, κάνε λίγο overbends δηλαδή να φτάνουν μέχρι το ημιτόνιο, έτσι ώστε να πάρουν το τέντωμα που είναι να πάρουν αυτές οι χορδές μετά να τις κουρδίσεις και από εκεί και μετά θα είναι πιο καλά κουρδισμένες, θα μένουν κουρδισμένες περισσότερη ώρα. (5:00”) Πιο πολύ το λέω για να μην παρεξηγείς το ξεκούρδισμα που συμβαίνει τις πρώτες ώρες που αλλάζεις τις χορδές με κάποιο πρόβλημα του οργάνου σου, γιατί είναι κάτι που πολύς κόσμος δεν το ξέρει και ειδικά οι αρχάριοι παίχτες και επειδή νομίζουν ότι επειδή έχουν ένα lock σύστημα ή ένα lock τρέμολο με το που θα αλλάξουν οι χορδές θα παραμείνουν κουρδισμένες επί τόπου εκείνη την στιγμή για πάντα, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Αυτοί ήταν οι τρόποι που έχω να προτείνω για να προστατεύεις την κιθάρα σου από το ξεκούρδισμα.
Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info