Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πως βρίσκεις τις μουσικές ιδέες για τα κομμάτια που γράφεις?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:
¨Πως βρίσκεις τις ιδέες για τα κομμάτια που γράφεις?¨

Μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση, κάποιες παραλλαγές για την διαδικασία περισσότερο τις έχουμε απαντήσει στο παρελθόν αλλά η συγκεκριμένη δεν έχει απαντηθεί ποτε.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι τους οποίους χρησιμοποιώ, θα τους πω όλους χωρίς συγκεκριμένη σειρά, αλλά όπως μου έρθουν.
Ο 1ος τρόπος είναι ένα κομμάτι το οποίο βασίζεται στην εισαγωγή του (intro brief), δηλαδή να έχει κάποια μελωδική συγκεκριμένη εισαγωγή η οποία είχε φτιαχτεί από μόνη της , δηλαδή κάποια στιγμή μου είχε έρθει αυτή η φράση στο μυαλό η οποία όμως ήταν μια ρυθμική φράση,
(1:00”) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν intro σε ένα κομμάτι! Η εισαγωγή αυτή του Suspension of Disbelief ή του Weird Thing είναι ιδέες που μου είχαν έρθει από μόνες τους, τις είχα γράψει κάποια στιγμή και λέω θέλω να φτιάξω ένα κομμάτι βασισμένο πάνω σε αυτή την ιδέα.
Τρόπος νούμερο 2. Εκεί είναι που έχουμε την μια συγκεκριμένη μελωδική φράση για την βασική μελωδία του κομματιού. Δηλαδή ένα κομμάτι το οποίο έχει μια συγκεκριμένη μελωδία και με βάση αυτή την μελωδία την οποία την έχω συνθέσει κάποια στιγμή εγώ, θα γράψω ένα κομμάτι βασισμένο πάνω σε αυτή την μελωδία, για παράδειγμα ένα κομμάτι είναι το Astrochicken ( μουσικό παράδειγμα 1.44). Αυτή ήταν μια βασική μελωδία ήταν πάρα πολύ εύκολη την οποια λεώ – Ωπ μου αρέσει θα φτιάξω ένα κομμάτι βασισμένο σε αυτή.
(2:00”) Τρόπος νούμερο 3. Ένα ρυθμικό σχήμα ή ρυθμικό riff το Power Gambit, ένα κομμάτι από τον 3ο δίσκο μου αλλά έχει μπει και σε μια συλλογή είναι πολύ τυπικό παράδειγμα ( μουσικό παράδειγμα 2.15). Αυτό είναι ένα καθαρά ρυθμικό κομμάτι και με βάση αυτό έγινε η σύνθεση του υπόλοιπου κομματιού.
Ο 4ος και προτελευταίος τρόπος είναι το να βασιστεί το βασικό θέμα ενός κομματιού πάνω σε κάποια άσκηση. Δηλαδή μια κιθαριστική άσκηση, μια τεχνική άσκηση η οποία μοιάζει με σπουδή, δηλαδή έχει μελωδικά στοιχεία και γίνεται το βασικό θέμα ενός κομματιού. Παράδειγμα είναι το κομμάτι Orbital Attempt το κομμάτι από τον ομώνυμο δίσκο του 2009.
(3:00”) Παμέ τώρα στο νούμερο 5 τρόπο που είναι από τους πιο ενδιαφέρον και εδώ μιλάμε για μια σύνθεση η οποία είναι βασισμένη απάνω σε μια ιδέα, σε κάποιο νόημα σε κάποιο θέμα, όχι μουσικό θέμα σε κάποια σκέψη. Για παράδειγμα από τις μουσικές μου συνθέσεις, είναι από τον δίσκο μου Suspension of Desbelief το Caravan of Despair Suite ώπου ήθελα από την αρχή να φτιάξω την εικόνα ενός καραβανιού το οποίο πηγαίνει μέσα στην έρημο και να δοθεί όλη αυτή η εικόνα ενός καραβανιού που προχωράει απάνω στην άμμο και χτυπάει ο ήλιος από πάνω και δημιουργούνται όλα τα διαφορετικά συναισθήματα όταν θα δουν την όαση, όσο θα ταλαιπωρούνται κάτω από τον ήλιο όλα αυτά τα πράγματα.
(4:00”) Αυτό δεν έχει μια άμεση μουσική αντιστοιχία αλλά ανάλογα με το θέμα υπάρχουν βάση και της θεωρίας και βάση της έμπνευσης που θα έχει κάποιος κάποιες αντιστοιχίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτές οι 5 είναι οι διαδικασίες που χρησιμοποιώ στην σύνθεση των κομματιών μου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προτίμηση, είναι ανάλογα με την κατά κάποιο τρόπο έμπνευση εκείνης της στιγμής. Απλά είναι πολύ σημαντικό όταν έρθει η έμπνευση να ξέρεις που ανήκει αυτή και να την βάλεις στην κατάλληλη θέση της ώστε να μπορέσει να επεκταθεί μετά και να γίνει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info