Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Χρειάζομαι πτυχίο ηλεκτρικής κιθάρας για να γίνω επαγγελματίας κιθαρίστας?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Είναι απαραίτητο να έχω πτυχίο ηλεκτρικής κιθάρας για να γίνω επαγγελματίας κιθαρίστας? ¨

Μια πολύ ωραία ερώτηση λοιπόν. Είναι μια απορία αρκετών παιδιών αλλά και γονιών ειδικά στην Ελλάδα που θέλουν να βρουν ένα τρόπο να βρουν να έχει το παιδί τους ένα χαρτί.

Εξαρτάται από το τι εννοεί κάποιος όταν λέει επαγγελματίας κιθαρίστας. Θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε ποια σημεία χρειάζεται να έχεις ένα χαρτί ένα πτυχίο και σε ποια άλλα δεν είναι απαραίτητο. Για να παίξεις live κάτω από οποιοδήποτε setting, είτε με την δική σου μπάντα είτε σε κάποια μπάντα κάποιου pop καλλιτέχνη,

(1:00”) είτε με μια ροκ μπάντα, είτε για original μουσική, είτε για covers (διασκευή), ΠΟΤΈ δεν χρειάζεται να έχεις ένα πτυχίο. Δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε μια περίπτωση, ακόμα και στο Los Angeles σε casting session που είχα πάει για τον Julio Inglesias, γενικά για μεγάλους καλλιτέχνες, δεν μου έχουν ζητήσει πτυχίο πανεπιστημιακό Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του πτυχίου ήταν άχρηστη, η γνώση του πτυχίου φυσικά είναι χρήσιμη, αλλά πότε δε ζητήθηκε το χαρτί να το δουν ή έστω να υπάρχει. Οπότε όσο αφορά το live παίξιμο η απάντηση είναι ξεκάθαρα ότι δεν χρειάζεσαι το χαρτί. Δεν θα χρησιμοποιηθεί πουθενά σαν αιτία ούτε για να μπεις αλλά ούτε και για να μη σε αφήσουν να μπεις στην συγκεκριμένη θέση.

Στο δεύτερο τομέα, που είναι ο τομέας της διδασκαλίας εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Προσωπικά θεωρώ ότι ήδη και αν όχι παντού, σίγουρα μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι

(2:00”) απόλυτα απαραίτητο προαπαιτούμενο το να έχεις ένα πτυχίο από κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή κάποια σχολή του εξωτερικού για να μπορέσεις να διδάξεις σε κάποιο ωδείο, ίδρυμα, γενικότερα που να έχει κάποιες αξιώσεις. Δηλαδή το παλιό σενάριο που κάποιος έπαιζε απλά live μερικά χρόνια και λέει βαρέθηκα παίζω την νύχτα, θα πάω να κάνω μερικά μαθηματάκια, σε κάποια ωδεία σε ιδιαίτερα νομίζω ότι ήδη έχει τελειώσει και αν δεν έχει τελειώσει μέσα σε λίγα χρόνια θα έχει πεθάνει εντελώς.

Υπάρχει ποια αρκετή ενημέρωση μέσω internet, social media, ώστε να μπορεί ο κάθε εν δυνάμει μαθητής να βρει καθηγητές που να έχουν σπουδάσει και συνήθως θα προτιμάει κάποιον καθηγητή που θα έχει σπουδάσει από κάποιον που θα είναι απλά αυτοδίδακτος και του λέει έλα να σου δείξω δυο τρία πραγματάκια πάνω στην κιθάρα,

(3:00”) οπότε λοιπόν αν η επαγγελματική σου ενασχόληση με την κιθάρα έχει σκοπό να περιλαμβάνει διδασκαλία, θα σου λεγα ναι είναι πολύ σημαντικό να πάρεις κάποιο πτυχίο ηλεκτρικής κιθάρας.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info