Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Κάθε πότε να ρυθμίζω την κιθάρα μου και τι να προσέξω?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Ρύθμιση κιθάρας, κάθε πότε να κάνω και τι πρέπει να προσέξω?¨

Ένα πολύ σημαντικό θέμα λοιπόν το οποίο θα προσπαθήσω να σας το αναλύσω όσο καλύτερα μπορώ από όσα πράγματα ξέρω Απλά να πω από τώρα συγγνώμη που θα χρησιμοποιήσω αγγλική ορολογία που είναι και η ορολογία που χρησιμοποιείτε παγκόσμιος για τα συγκεκριμένα θέματα.

Η ρύθμιση ή αλλιώς στα αγγλικά το Setup της κιθάρας δεν είναι ένα πραγματάκι μόνο. Είναι μια σειρά από δραστηριότητες που πρέπει να κάνει ο τεχνίτης πάνω στο όργανο, έτσι ώστε να το κάνει να γίνει όσο καλύτερο του επιτρέπει η κατασκευή του.

(1:00”) Ας τις πάρουμε λοιπόν αυτές τις δραστηριότητες από την αρχή. Πρώτα από όλα είναι το Action, το οποίο είναι το ύψος των χορδών. Κατά την διάρκεια της ρύθμισης ο τεχνίτης θα σου ρυθμίσει τις χορδές να είναι στο ύψος που τις θέλεις εσύ. Το επόμενο είναι το Intonation, το οποίο είναι κατά πόσο είναι κουρδισμένες οι νότες σε κάθε σημείο της ταστιέρας. Δηλαδή αν εδώ ( παράδειγμα 1.27 )  η νότα είναι λα, σε σχέση με το ανοιχτό λα, βγαίνει ακριβώς οι ίδιες αρμονικές, ο ίδιος ήχος. Μετά έχουμε το καθάρισμα του οργάνου. Το όργανο και ειδικά η ταστιέρα σε πρώτη φάση αλλά και το υπόλοιπο όργανο από το παίξιμο από την μελέτη ή και από τον ιδρώτα, από την γενικότερη σκόνη, από τον καιρό που περνάει χρειάζεται ένα καθάρισμα κάθε τόσο και λιγάκι, ειδικά η ταστιέρα και πάλι. Αυτό είναι ένα βασικό μέρος του setup της κιθάρας το οποίο γίνεται σε κάθε σετάρισμα.

(2:00”) Μετά έχουμε, μερικές φορές είναι έξτρα αυτό αλλά ανάλογα με τον άνθρωπο που το έχει αναλάβει, το καθάρισμα για τα ηλεκτρικά. Δεν μιλάμε να τα ανοίξει να τα βγάλει όλα μέσα, αλλά κάποιο σπρέι σε όλα τους διακόπτες που έχει πάνω η κιθάρα. Όλα αυτά είναι μέσα στο σετάρισμα και δεν τελειώσαμε ακόμα. Πολύ σημαντικό είναι το ίσιωμα ή γενικότερα το σετάρισμα της βέργας του οργάνου. Οι περισσότερες κιθάρες ουσιαστικά όλες όσες δεν έχουν λαιμό που να έχει ανθρακονήματα απάνω. Έχουν μια βέργα μέσα το Truss Rod το οποίο κανονίζει το τι κούρμπα θα έχει, δηλαδή πόσο ίσιο ή πόσο στραβό θα είναι το μπράτσο. Με τον καιρό και εννοώντας με την θερμοκρασία του καιρού το μπράτσο μπορεί να πάει από την μια κατεύθυνση ή από την άλλη, λίγο μην φοβηθούμε δεν παθαίνει και τίποτα. Είναι φτιαγμένο για να το κάνει αυτό το πράγμα, αλλά καλό είναι αν έχει στραβώσει λίγο το μπράτσο να ισιώσει.

(3:03”) Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι στανταρ μέσα στην βασική ρύθμιση. Το επόμενο θέμα είναι το τρέμολο. Δηλαδή το σετάρισμα στο Floyd Rose οτιδήποτε άλλο τρέμολο έχει η κιθάρα. Το οποίο ανάλογα τις χορδές που θα μπουν πρέπει να το φτιάξει να είναι τελείως ίσιο ή να είναι όπως το έχει ζητήσει ο ιδιοκτήτης του οργάνου.

Τέλος είναι η αλλαγή των χορδών, όπου οι χορδές αλλάζουν από τις παλιές που είχες σε καινούριες. Είτε στο ίδιο μέγεθος, είτε αν ήταν 9 αρες πάλι 9 αρες ή σε ότι έχει ζητήσει και πάλι ο πελάτης. Οπότε όπως καταλαβαίνουμε αυτό είναι μια μεγάλη διαδικασία δεν είναι κάτι το οποίο παίρνει 5’ – 10’  και είναι ένα γενικότερο φρεσκάρισμα ένα γενικό service όλου του οργάνου. Τώρα το κόστος είναι συνήθως από 30-50 ευρώ για κάθε φορά και εγώ προσωπικά προτείνω να γίνεται 2 φορές τον χρόνο τουλάχιστον.

(4:00”) Δηλαδή όταν με απλά λόγια αλλάζει ο καιρός. Μια φορά μετά τον καλοκαίρι όταν αρχίζει το φθινόπωρο, προς το τέλος Σεπτεμβρίου με τέλος Οκτωβρίου, στον μήνα Οκτώβριο δηλαδή που αρχίζουν να συστέλλονται λόγο της διαφοράς θερμοκρασίας και τα ξύλα και τα μέταλλα και οι χορδές είναι μια πολύ καλή στιγμή να γίνει. Μετά πάλι περίπου κάπου τέλος Απριλίου με μέσα Μαΐου, που βγαίνει η ζέστη και αρχίζουν να διαστέλλονται ξύλα μέταλλα και χορδές. Μην φοβάστε να πάτε την κιθάρα σας για ρύθμιση, οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά είναι πάρα πολύ λίγες. Στην χειρότερη περίπτωση να μην είστε ευχαριστημένοι με κάτι, δηλαδή με το ύψος των χορδών ή με το καθάρισμα που μπορείτε να πείτε να σας τις χαμηλώσει ή να σας τις ανεβάσει και λύθηκε το πρόβλημα. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές έρχονται παιδιά που έχουν πάρει μια πολύ καλή κιθάρα

(5:00”) και την έχουν αφήσει αρρύθμιστη 2-3 χρόνια, μια κιθάρα η οποία θα έπρεπε να είναι ένα φανταστικό όργανο και έχει γίνει σχεδόν κουπί επειδή φοβούνται να την πάνε για ρύθμιση για να μην τους την χαλάσει ο τεχνίτης. Υπάρχουν πάρα πολλοί τεχνίτες οι οποίοι κάνουν πάρα πολύ καλή δουλεία και δεν θα έχουν καμία δυσκολία και κανένα ρίσκο για εσάς να σας ρυθμίσουν την κιθάρα.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info