Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας.

Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Είναι αναγκαία η ανάπτυξη ικανότητας για μουσική σύνθεση??”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από ένα email από τον φίλο μας τον Γιώργο ο οποίος ρωτάει:

¨ Γιάννη δεν το έχω με το θέμα της σύνθεσης πιστεύεις ότι είναι υποχρεωτικό να αναπτύξω αυτή την ικανότητα? ¨

Γιώργο πολύ ωραία ερώτηση και η απάντηση δεν είναι όσο ξεκάθαρη πιστεύει ο πολύς κόσμος. Στην πραγματικότητα εξαρτάται από 2 πραγματάκια αλλά πρώτα από όλα το πιο σημαντικό είναι κατά πόσο θέλεις εσύ ή όχι να το κάνεις αυτό, αν θες να γράφεις δική σου μουσική τότε πρέπει σίγουρα να αναπτύξεις αυτή την ικανότητα για να μπορέσεις να το κάνεις πραγματικότητα

(0:58”) Αν όμως σου είναι αδιάφορο πάμε στην πραγματική ουσία της απάντησης που μπορώ να σε βοηθήσω και η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από το είδος της μουσικής που παίζεις. Ας πιάσουμε λοιπόν ένα ένα τα διαφορετικά είδη μουσικής και να δούμε τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε. Πάμε στην pop μουσική αν παίζεις σε μια δική σου μπάντα όπου βγάζετε καινούρια μουσική να είναι πρέπει να ασχοληθείς με το θέμα της σύνθεσης. Αν όμως παίζεις σε μια cover band που παίζετε κομμάτια άλλων καλλιτεχνών τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερα να ασχοληθείς. Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά αποδεκτό σε μια pop μπάντα ακόμα και αν φτάσεις σε υψηλό επίπεδο, να γίνει γνωστή και να έχεις χιλιάδες οπαδούς είναι ΟΚ να μην γράφουν οι ίδιοι την μουσική τους και να έχουν στιχουργούς και συνθέτες που κάνουν αυτή την δουλειά.

Πάμε τώρα στο 2ο jazz και blues μουσική.

(1:58 ”) Όσο και αν φαίνεται περίεργο σε αυτά τα 2 είδη δεν χρειάζεται απαραίτητα να γράφεις δική σου μουσική Υπάρχουν εκατοντάδες ή αν όχι χιλιάδες καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν κάνει καριέρα στην jazz και blues μουσική, τα βάζουμε μαζί αυτά γιατί ισχύουν οι ίδιοι κανόνες, παίζοντας μουσική άλλων καλλιτεχνών. Και στα 2 είδη μουσικής είναι απόλυτα αποδεκτό το να παίζεις covers, δηλαδή το να είσαι σε μια μπάντα και να παίζετε συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών και μπορείς να το κάνεις αυτό το πράγμα για χρόνια. Μάλιστα και οι δίσκοι που να βγάζεις να είναι παραλλαγές σε συνθέσεις άλλων καλλιτεχνών, δηλαδή να πάρεις το κομμάτι ενός καλλιτέχνη και να το κάνεις ένα cover. Δικό σου cover αλλά κάποιου άλλου το κομμάτι, το λέω γιατί αυτό δεν ισχύει σε άλλα είδη μουσικής, αλλά εδώ είναι απόλυτα αποδεκτό.

Πάμε τώρα στην τρίτη περίπτωση, στην περίπτωση που παίζεις ροκ και metal μουσική εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Αν έχεις δική σου μπάντα είναι υποχρεωτικό να γράφεις την δική σου μουσική,

(3:02”) για κάποιο περίεργο λόγο θα δεις ότι οι καλλιτέχνες της pop είναι οκ να μην έχουν δικές τους συνθέσεις, δηλαδή δεν μας κάνει εντύπωση ότι τα κομμάτια της Celine Dion δεν τα έχει γράψει η ίδια, αλλά θα μας έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση αν τα κομμάτια των Iron Maiden ας πούμε τα είχε γράψει κάποιος άλλος και δεν τα είχε γράψει η ίδια η μπάντα. Οπότε λοιπόν σε ροκ και metal, ναι εφόσον θες να ασχοληθείς και να έχεις μια καριέρα πέρα από cover band  πρέπει να ασχοληθείς με το θέμα της σύνθεσης είναι κάτι το οποίο είναι σχεδόν υποχρεωτικό.

Για να σου δείξω έναν άλλον παραλληλισμό για το θέμα που ρωτάς το οποίο συμβαίνει στην κλασσική και την φλαμένκο κιθάρα, δηλαδή ένας κλασσικός κιθαρίστας μπορεί να κάνει ολόκληρη την καριέρα του. 50 χρόνια καριέρα για παράδειγμα, χωρίς να χρειαστεί να συνθέσει τίποτα και δεν φαίνεται περίεργο σε κανέναν, είναι απόλυτα αποδεκτό, είναι ένας φουλ καλλιτέχνης.

(4:04”) Από την άλλη ένας φλαμένκο κιθαρίστας μετά από κάποια χρόνια, τα πρώτα 1 – 2 χρόνια που έχει μια επαγγελματική καριέρα είναι σαν να περιμένουν να ακούσουν δικές τους συνθέσεις και άμα δεν κάνει δικές του συνθέσεις πραγματικά κακοχαρακτηρίζεται σαν να του λείπει κάτι. Λοιπόν δεν έχει και ιδιαίτερη λογική το όλο θέμα για πιο λόγο να έπρεπε στην μια κατηγορία να είναι Οκ να είναι απλά εκτελεστής και στην άλλη να μην είναι, αλλά έτσι είναι η μουσική πραγματικότητα

Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info