Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας . Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πως να συνεχίσω την κιθάρα, ενώ η οικογένεια μου θέλει τα παρατήσω ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. Σήμερα έχουμε μια ερωτήση από τον φίλο μας τον Νίκο ο οποίος ρωτάει :

Γιάννη, έχω προβλήματα με την οικογένεια μου όσο αναφορά την κιθάρα. Μου λένε ότι πρέπει να τα παρατήσω και να σοβαρευτώ με τη ζωή μου. Τι μπορώ να κάνω?

Φίλε Νίκο, ένα πράγμα που σίγουρα μπορώ να σου πω είναι ότι δεν είσαι ο μόνος που έχει αυτό το πρόβλημα. Πάρα πολλά παιδιά έχουν τέτοια θέματα, ακόμα και πολλοί από τους γνωστούς μαθητές μου. Δηλαδή, παιδιά που έκαναν καριέρα τελικά και παίζουν με μεγάλες μπάντες, είχαν μεγάλα θέματα αρχικά με τους γονείς τους και την οικογένεια τους μερικές φορές και με τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, μιλάω για τα πραγματικά κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή φίλους, δουλειά, σχολείο, όχι facebook, myspace και τέτοια πράγματα.

(1:00”) Θα ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή είμαι απόλυτα σίγουρος ότι οι γονείς σου θέλουν το καλύτερο πραγματικά για εσένα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρουν και πιο είναι το καλύτερο για εσένα. Με την δική τους εμπειρία και τα δικά τους βιώματα, θεωρούν ότι το να παρατήσεις την κιθάρα και την μουσική και να ασχοληθείς με κάτι άλλο είναι το καλύτερο δυνατό. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Δηλαδή έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αλλά οι προθέσεις από μόνες τους δεν σημαίνουν καλά αποτελέσματα. Θα σου δώσω ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα που πάντα λέω σε τέτοιες περιπτώσεις. Τις καλύτερες υποθέσεις τις έχει για εσένα η μητέρα σου ή ο πατέρας σου, αν εσύ όμως αρρωστήσεις και χρειαστεί κάποιος να σου κάνει μια εγχείρηση και οι γονείς σου κανένας από τους δύο δεν είναι γιατρός, το γεγονός και μόνο ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις δεν σημαίνει ότι θα πάρει η μητέρα σου το νυστέρι και ο πατέρας σου την μάσκα και να σου κάνουν εγχείρηση.

(2:00”) Άρα πέρα από καλές προθέσεις πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη γνώση και ικανότητα σε ένα θέμα για να μπορέσουμε να χειρουργήσουμε κάποιον. Το οποίο με απλά λόγια σημαίνει ότι, να ακούσεις αυτό που έχουν να σου πουν οι γονείς σου, αλλά να μην το πάρεις και εντελώς στα σοβαρά. Πάμε όμως και σε ένα άλλο μικρό παρακλάδι του θέματος κάτι που βλέπω πολύ συχνά στις καλλιτεχνικές προσωπικότητες των μαθητών, το ότι χρειάζονται την υποστήριξη των γονιών τους ψυχολογικά , με αυτό το θέμα εγώ θα διαφωνήσω.

Γενικά, μεγαλώνοντας θα δεις ότι το καλύτερο που μπορείς να περιμένεις από τους ανθρώπους γενικότερα στην ζωή σου, είναι όταν ασχολείσαι με κάτι να σε αφήνουν απλά ήσυχο να ασχοληθείς. Δεν είναι καθόλου υποχρεωμένος ο κάθε φίλος σου, οι γονείς σου, η κοπέλα σου, οι συνάδελφοι σου να υποστηρίζουν ότι κάνεις. Είναι πάρα πολύ ωραίο και όποτε συμβαίνει θα σου πρότεινα να το δεις σαν ένα πολύ ωραίο δώρο, αλλά σίγουρα στο λέω και για να μην απογοητεύεσαι και γιατί δεν είναι και ρεαλιστικές οι προσδοκίες που νομίζεις ότι έχεις αυτή την στιγμή.

(3:00”) Σίγουρα λοιπόν δεν είναι υποχρεωμένοι να το υποστηρίξουν. Σε ιδανικές συνθήκες θα το υποστηρίξουν, αλλά η ζωή δεν είναι γεμάτη από ιδανικές συνθήκες. Ποια είναι όμως η συμβουλή μου, γιατί καλά τα λέμε τόση ώρα, αλλά τι θα έπρεπε να κάνεις. Αυτό που πραγματικά πιστεύω που πρέπει να γίνει είναι επ’ ουδενί να μην έρθεις σε ρήξη με την οικογένεια σου. Αυτό είναι το πράγμα που θα σου φέρει τα περισσότερα προβλήματα στην ζωή σου, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσεις να πείσεις τους γονείς σου, απλά να αποδεχτούν ότι θα το κάνεις αυτό το πράγμα και να μην έχετε κάθε μέρα τις φασαρίες που έχουμε συχνά σε ελληνικά σπίτια, το ότι πάλι παίζεις κιθάρα, πάλι ασχολείσαι με αυτό. Δηλαδή, να μην γίνει ένα θέμα ότι γίνεται το δικό σου και όχι το δικό τους. Θα πρέπει να τα βρείτε οπωσδήποτε –  

(4:00”) αν δεν συμβεί αυτό το πράγμα δεν θα έχεις εσύ την ψυχική ηρεμία που χρειάζεται για να μπορέσεις να μελετήσεις και ποσοτικά, τις πολλές ώρες, αλλά και ποιοτικά, τα πράγματα που χρειάζεται, ώστε να μπορέσεις να φτάσεις τον στόχο σου. Δηλαδή οι γονείς σου στην προσπάθεια να σε βοηθήσουν με τις καλύτερες προθέσεις και εσύ στην δική σου προσπάθεια να μην κάνεις πίσω, θα καταφέρετε και οι 2 να μην φτάσει το θεμιτό αποτέλεσμα.

Πολύ σημαντικό λοιπόν και μεγαλύτερη προτεραιότητα να τα πηγαίνεις καλά με τους γονείς σου. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι κάτι τόσο τόσο εύκολο, γιατί σε βλέπουν σαν το μικρό παιδάκι το οποίο το μεγαλώνουν στα γόνατα τους, το μάθανε να περπατάει, το κρατούσαν να ανέβει στο πρώτο του ποδήλατο όταν ήταν 3-4 χρονών και τέτοια πράγματα. Οπότε είναι δύσκολο απλά να το αποδεχτούν, από την άλλη και η περισσότερη νεολαία (υποθέτω ότι είσαι σε αυτή την κατηγορία γιατί είπες ότι μένεις με τους γονείς σου), δεν μιλάνε στους γονείς τους.

(5:00”) Δηλαδή ποτέ δεν κάθονται να τους πούνε “ κοίταξε πατέρα, μητέρα αυτό το πράγμα είναι που γουστάρω, αυτό θέλω να κάνω θα το κάνω σοβαρά αν μπορείτε βοηθήστε με, αν δεν μπορείτε δεν πειράζει έγω θα το κάνω έτσι και αλλιώς “ και να ακούσουν έτσι οι γονείς ότι τους μιλάει ένα νοήμον ων. Συνήθως απλά κλείνονται στο δωμάτιο τους, δυναμώνουν την μουσική ή βάζουν ακουστικά, οπότε και οι γονείς έξω φρικάρουν. Αν κάτσεις και τους μιλήσεις σοβαρά όπως το έχω προτείνει και εγώ δεκάδες φορές και έχει γίνει από μαθητές μου, οι γονείς τότε συνειδητοποιούν και αποδέχονται ότι το παιδί θα ασχοληθεί με την μουσική και ξαφνικά αρχίζουν και το υποστηρίζουν κιόλας όσο μπορούν. Αλλά μην περιμένεις, για άλλη μια φορά θα το πω, αν δεν ανοίξεις το στόμα σου να τους μιλήσεις σαν νοήμον ων, σαν άνθρωπος που έχει κάνει τα πλάνα του, που έχει κάνει τα κουμάντα του, που έχει δείξει ότι είναι μια συνειδητή απόφαση αυτό που έχει πάρει, αν δεν το κάνεις αυτό μην περιμένεις να σε υποστηρίξουν.

Ελπίζω να σε βοήθησα λοιπόν με αυτή την απάντηση είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό θέμα το οποίο θα σου πρότεινα να το λύσεις όσο δυνατόν το συντομότερο γιατί όντως θα σε κρατήσει πίσω στην βελτίωση σου σαν μουσικός. Αυτά από εμένα σήμερα και τα λέμε στο επόμενο Ask The Guitar Coach. Γεια χαρά!.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info