Καλησπέρα σε όλους!

Στο σημερινό θέμα θα αναλύσουμε τον ιδανικό σύστημα διδασκαλίας. Η ερώτηση είναι η εξής…

” Πως βρίσκω το κατάλληλο σύστημα διδασκαλίας κιθάρας για εμένα? “

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. H σημερινή ερώτηση έρχεται από τον φίλο μας τον Νίκο όπου μας λέει:

Ιωάννη έχω δοκιμάσει πάρα πολλά συστήματα διδασκαλίας και εκμάθησης και τίποτα δεν φαίνεται να έχει φέρει αρκετά καλό αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω?

Λοιπόν φίλε Νίκο για να δούμε αν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό το θέμα φυσικά χωρίς να σε ακούσω και χωρίς να σε δω να παίζεις με απόλυτη σιγουριά δεν μπορώ να σου πω πιο είναι το πρόβλημα αλλά θα σου πω τα δύο πιο σημαντικά θέματα τα οποία μπορεί να έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στο ότι δεν έχεις φέρει τα αποτελέσματα που θες.Νούμερο 1, για να φέρεις τα αποτελέσματα σε κάτι δεν χρειάζεται απλά να κάνεις τα σωστά πράγματα, πρέπει να τα κάνεις και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα σε επίπεδο γυμναστικής ας πούμε. Ας υποθέσουμε ότι ο προπονητής σου είπε ότι πρέπει να κάνεις push – ups.

(1:00”) Άμα κάνεις push – up μια μέρα μόνο και μετά δεν ξανακάνεις ή κάνεις για 2 μέρες ή μόνο για μια εβδομάδα δεν θα είναι αρκετά μεγάλα τα αποτελέσματα που θα φέρεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μπορείς να πεις και να δεις ξεκάθαρα το πριν και το μετά. Ένα πάρα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν πολλοί αρχάριοι και ιδιαίτερα όσοι προσπαθούν να δουλέψουν, αυτοδίδακτοι, από κάποιο βιβλίο ή κάποια μεθοδολογία που δεν έχει διαδραστικότητα με κάποιον καθηγητή, είναι ότι παίρνουν αυτή την μεθοδολογία ,την κάνουν για 1-2 μέρες, βλέπουν ότι δεν έχουν βελτιωθεί με ένα τρόπο να τον καταλαβαίνουν ξεκάθαρα και οι ίδιοι και μετά λένε …” ααα..δεν δουλεύει αυτό” και το παρατάνε . Το πρόβλημα εδώ πέρα δεν είναι ότι δεν δουλεύει η διαδικασία είναι ότι είναι  για ένα πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν εδώ… Η συμβουλή μου είναι πάρα πολύ απλή, σε όποιο σύστημα εκμάθησης διδασκαλίας διαλέξεις να ακολουθήσεις,

(2:00”) θα του δώσεις τουλάχιστον 2 μήνες δηλαδή 8 -10 εβδομάδες, όπου θα το ακολουθείς όσο πιο καλά μπορείς, αν μετά τις 10 εβδομάδες αυτές δεν έχεις δει ξεκάθαρα αποτελέσματα τότε μπορείς να το αλλάξεις με κάτι άλλο. Γενικά έχω πει πολλές φορές ότι η άποψη μου είναι ότι πρέπει να δουλεύεις με κάποιο καθηγητή ο οποίος να ασχολείται με το είδος της μουσικής που θες να μάθεις. Η συμβουλή αυτή που έδωσα είναι μόνο αν για κάποιο λόγο δεν μπορείς ή δε θες για κάποιους προσωπικούς λόγους να δουλέψεις με κάποιο καθηγητή. Τα αποτελέσματα θα είναι μικρότερα αλλά αν ακολουθήσεις μια σωστή μέθοδο θα υπάρχουν και πάλι τα αποτελέσματα απλά θα είναι πιο αργά. Πάμε στο δεύτερο λόγο, που μπορεί να μην έχεις φέρει τα αποτελέσματα σου. Έχω δει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών έχουν την εντύπωση ότι όταν τους δοθεί ένα πρόγραμμα και το ακολουθήσουν, νομίζουν ότι το ακολουθούν ενώ στην πραγματικότητα δεν το ακολουθούν καθόλου.

(3:00”) Δηλαδή ας πούμε ότι έχουμε πάρει μια άσκηση και λέμε ότι θα την κάνουμε για 15 λεπτά, έτσι λέει το πρόγραμμα μας, αυτό που βλέπουμε συνήθως είναι ότι κάνουν την άσκηση για τα πρώτα 2-3 λεπτά και μετά αρχίζουν να παίζουν με riffakia, σολάκια και διάφορα τέτοια πράγματα, ξεχνιούνται δηλαδή, μετά από λίγο λέει “α ναι ναι την άσκηση να συνεχίσω ..” και την ξανά αρχίζει, μετά ξανά ξεχνιέται και κάποια στιγμή χτυπάει το ξυπνητήρι του και γράφει ότι τελειώσαν τα 15 λεπτά και προχωράει στην επόμενη άσκηση. Αυτό είναι πολύ φυσικό να μην φέρει τα αποτελέσματα τα ζητούμενα. Όταν λέμε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα συνήθως πρέπει να ακολουθούμε το πρόγραμμα ακριβώς όπως είναι και αυτό δυστυχώς είναι δύσκολο γιατί είναι κάτι που θα πρέπει να κοντρολάρεις, να το κοιτάξεις με τον εαυτό σου, δηλαδή να κάνεις από μόνος σου αυτοέλεγχο, δεν είναι ότι είναι εφικτό να είναι ο καθηγητής σου πάνω από εσένα όλη την διάρκεια της μελέτης για να σου πει αν ακολουθείς το πρόγραμμα ή για να ξεφεύγεις δεξιά αριστερά ριφάκια και σολάκια άσχετα με το μέρος της μελέτης.

(4:00”) Αυτά λοιπόν από εμένα, φίλε Νίκο ελπίζω να βοήθησα και τα λέμε στο επόμενο Ask The Guitar Coach.

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info