Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση,

” Πρέπει οπωσδήποτε να μάθω να διαβάζω νότες/παρτιτούρα ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

 

[0.01’] Καλώς ήλθατε στο ask the guitar coach. Η σημερινή ερώτηση έρχεται από τον Γιάννη Ηλιόπουλο, ο οποίος ρωτάει:

«Σκέφτομαι να προσπαθήσω να μάθω να διαβάζω νότες πάνω στην κιθάρα, πιστεύεις ότι είναι κάτι σημαντικό και απαραίτητο αυτό; Θα με βοηθήσει στο παίξιμό μου»;

Γιάννη καταρχήν σ’ ευχαριστώ για την ερώτησή σου. Είναι μια ερώτηση, η οποία είναι αρκετά συνηθισμένη σε πολύ κόσμο. Επίσης πολλές φορές ακούω ανθρώπους οι οποίοι έχουν κολλήσει στο παίξιμό τους και πιστεύουν ότι απλά μαθαίνοντας να διαβάζουν παρτιτούρα θα τους βοηθήσει να ξεκολλήσουν. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη αλλά χρειαζόμαστε λίγα περισσότερα δεδομένα. Πρώτα απ’ όλα ποιο είδος μουσικής παίζεις. Αν παίζεις κλασική κιθάρα είναι απαραίτητο το να είσαι πολύ καλός στο να διαβάζεις παρτιτούρα αν παίζεις τζαζ κιθάρα είναι πολύ χρήσιμο το να μάθεις να διαβάζεις νότες. Αν έχεις σκοπό να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική με οποιοδήποτε τρόπο, τουλάχιστον με οποιοδήποτε τρόπο είτε να παίζεις με κάποιο τζαζ τρίο, κουαρτέτο, είτε να παίζεις σε μαγαζιά είτε να κάνεις ενορχηστρώσεις για κιθάρα και άλλα όργανα είναι απαραίτητο να μάθεις να διαβάζεις παρτιτούρα.

[1.08’] Το θέμα όμως είναι το εξής: η συντριπτική πλειοψηφία και μιλάμε για πάνω από το 90% των ανθρώπων που επικοινωνούν μαζί μου δεν έχουν κανένα από αυτούς τους στόχους. Θέλουν απλά να γίνουν οι καλύτεροι rock-metal κιθαρίστες ή τουλάχιστον σε κάποιο από τα παρακλάδια της rock-metal μουσικής που είναι από metal core μέχρι progressiveμέχρι neoclassical, οτιδήποτε. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Εδώ πραγματικά εξαρτάται κατά πόσον θα έπρεπε ή όχι να δώσεις το χρόνο ο οποίος απαιτείται για να γίνεις καλός στο διάβασμα της παρτιτούρας. Το να διαβάζεις παρτιτούρα είναι μια διαδικασία, η οποία παίρνει καιρό να αναπτυχθεί και χρειάζεται και μια σχεδόν καθημερινή, όχι απαραίτητα καθημερινή , σχεδόν καθημερινή διατήρηση. Να σου δώσω ένα παράδειγμα.

[1.54’] Αν μου έρθει ένα παιδί για να το εκπαιδεύσω που είναι 10-12 ετών και μου πει κ. Αναστασσάκη, θέλω να γίνω επαγγελματίας, θέλω να μπορώ να παίζω μουσική, θέλω να κάνω μια καριέρα πάνω στη μουσική, δεν ξέρω που θα με καταλήξει αυτή η καριέρα αλλά θέλω να κάνω καριέρα πάνω στη μουσική, η μουσική είναι η ζωή μου και έχω σκοπό να παίζω 8-10 ώρες τη μέρα κιθάρα, πείτε μου τι να κάνω; Ένα από τα πράγματα που θα του έλεγα θα ήταν για μισή με μία ώρα την ημέρα, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, αυτά που λέμε τα χρόνια που χτίζουν οι πρώτες ικανότητες, σίγουρα θα ήταν το να μάθει να διαβάζει παρτιτούρα. Επίσης να διευκρινίσω ότι όταν μιλάμε για παρτιτούρα, μιλάμε για αυτό που λέμε single note lines. Δεν μιλάμε για οδηγούς ακόρντων που είναι κάτι που χρησιμοποιείται σε όλα τα είδη μουσικής και είναι κάτι απαραίτητο οποιοσδήποτε κιθαρίστας να ξέρει να κάνει. Μιλάμε λοιπόν, για singlenotes, να πάρεις δηλαδή ένα κομμάτι το οποίο είναι φτιαγμένο ας πούμε για βιολί και να μπορέσεις να το διαβάσεις. Να μπορέσεις είτε σε μορφή…… prima vista, επιτόπου δηλαδή να του ρίξεις μια γρήγορη ματιά και να αρχίσεις να το παίζεις είτε με τη μορφήprepared reading, προετοιμασμένου διαβάσματος, όπου το παίρνεις σπίτι σου και με την ησυχία σου το μελετάς και βρίσκεις τις καλύτερες θέσεις για να μπορέσεις να το παίξεις αυτό το κομμάτι.

[3.02’] Σ΄ αυτό λοιπόν, το παιδί που θα είχε τόσο χρόνο και μπροστά του και τόσο χρόνο κάθε μέρα να μελετάει σίγουρα θα του’ λεγα να παιδί μου να δουλέψουμε και στο θέμα του διαβάσματος. Απ’ την άλλη όμως όταν μου έρχεται κάποιος άνθρωπος που είναι 20-25 χρονών ήδη έχει μια δουλειά και μετά βίας μπορεί να ξεκλέψει 1-1 ½  μάξιμουμ δύο ώρες την ημέρα για όλη του τη μουσική βελτίωση και μελέτη και κιθαριστική εξέλιξη, το να πει αυτός ο άνθρωπος από τις 2 με τη 1 ½ ώρα θα βάλω τη μισή τη 1 ώρα κάθε μέρα στο να βελτιώσω το διάβασμά μου αυτό είναι πραγματικά χάσιμο χρόνου. Ας το εξηγήσουμε λίγο παραπάνω. Πρώτα απ’ όλα, διάβασμα παρτιτούρας το κάνουμε για να μπορέσουμε να μαθαίνουμε τα κομμάτια τα οποία χρειάζεται να μπορέσουμε να παίξουμε. Είναι σίγουρο ότι τώρα πια όλα τα κομμάτια που έχουν σχέση με rock, metal, progressive και όλα τα παρακλάδια τους υπάρχουν σε ταμπλατούρα και τις περισσότερες φορές δε είναι σε απλή ταμπλατούρα αλλά είναι σε ταμπλατούρα με ρυθμικές αξίες, είτε η ταμπλατούρα αυτή είναι από περιοδικά όπωςGuitar World, Guitar Player παλαιότερα το Guitar for the practicing musician  και άλλα, είτε είναι μέσω του Internet……. είτε είναι από βιβλία τα οποία κυκλοφορούν από τις μεγάλες εταιρίες… και διάφορες άλλες, πάντα υπάρχει ταμπλατούρα και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως είπα έχει και τις ρυθμικές αξίες.

[4.21’] Μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται πάρα πολύ γρήγορο και πολύ εύκολο το να μπορέσει κάποιος να μεταφέρει το κομμάτι ή τη φράση την οποία θέλει από το χαρτί πάνω στην κιθάρα του. Είναι πάρα πολύ λίγα τα υλικά για τα οποία δεν υπάρχει ταμπλατούρα. Ένας άνθρωπος όμως που παίζει 1 με 2 ώρες την ημέρα έχει τόσα άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να κοιτάξει τα οποία είναι πολύ, πολύ πιο σημαντικά, όπως είναι η γνώση των θέσεων πάνω στην κιθάρα, όπως είναι η σωστή τεχνική, η οποία χρειάζεται, όπως είναι ο αυτοσχεδιασμός και η φρασεολογία, όπου πραγματικά το διάβασμα της παρτιτούρας θα έπρεπε να είναι πολύ, πολύ πιο χαμηλά στις προτεραιότητές του.

[4.58’] Κάνει κακό; Όχι καθόλου κακό δεν κάνει, καλό κάνει και είναι και χρήσιμο. Απλά δεν είναι σημαντικό ή επείγον ενώ υπάρχουν άλλα πράγματα, τα οποία είναι σημαντικά και επείγοντα. Οπότε λοιπόν, για να απαντήσουμε την ερώτηση, αν παίζεις rock κιθάρα, γενικά έχεις σκοπό να ασχοληθείς με κάποιο είδος τη rock και τα παρακλάδια της και παίζεις περίπου μέχρι 2-2 ½ ώρες την ημέρα κιθάρα γιατί τόσο μπορείς να αφιερώσεις λόγω της δουλείας σου και της ζωής σου γενικότερα, τότε όχι μην ασχοληθείς με το διάβασμα. Αν όμως είσαι σε μικρότερη ηλικία ή έχεις σκοπό να ασχοληθείς με άλλα είδη μουσικής όπως είναι η κλασική όπως είναι η τζαζ και έχεις τη δυνατότητα να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας από 4 ώρες στο όργανο τότε ναι, σίγουρα ασχολήσου με το να μάθεις να διαβάζεις νότες καλά και να αποκτήσεις την ικανότητα και για prima vista και για prepared διάβασμα.

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info