Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση,

” Πόση ώρα πρέπει να μελετάω κιθάρα την ημέρα ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

 

[0.03’] Χαιρετώ τους αναγνώστες του rock overdose σήμερα έχουμε μια ερώτηση από το φίλο μας το Νίκο τον Λειβαδά, ο οποίος ρωτάει:

«Ιωάννη έχω διαβάσει ότι όταν ήσουν μικρός έπαιζες μέχρι και 14 ώρες την ημέρα και έχω διαβάσει και για άλλους κιθαριστές ότι παίζανε από 6-7 μέχρι 18 ώρες την ημέρα πιστεύεις ότι αυτό είναι απαραίτητο για να γίνεις καλός κιθαρίστας»;

Νίκο μου, αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση και μάλιστα ήταν ένα θέμα, το οποίο με είχε απασχολήσει αρκετά τον καιρό που μελετούσα πολύ και μάθαινα όταν ήμουν δηλαδή γύρω στα 18,19 20, σε εκείνες τις ηλικίες και είχα προσπαθήσει να το ψάξω όσο δυνατόν περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα πάει στην Αμερική για να σπουδάσω στο GIT, είχα προσπαθήσει να βρω τους μεγαλύτερους και τους πιο γνωστούς κιθαρίστες και να μπορέσω τουλάχιστον να τους κάνω μερικές ερωτήσεις ώστε να δω ποιοι ήταν οι κατά κάποιο τρόπο οι μηχανισμοί επιτυχίας που είχαν αυτοί οι άνθρωποι και για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι τα κατάφερα σ’ αυτό δηλαδή βρήκα όλους ουσιαστικά τους κιθαρίστες εκείνης της εποχής, μιλάμε για τέλος της δεκαετίας του 90’ τώρα με εξαίρεση τον Malmsteen και τον Santriani τους οποίους δεν κατάφερα ποτέ να τους μιλήσω από κοντά και να κάνουμε ένα intereview  ή κάτι τέτοιο, τους άλλους που είχα στη λίστα μου τους βρήκα.

[1.26’] Η αλήθεια είναι ότι όταν τους είχα ρωτήσει πόση ώρα μελετούσαν τον καιρό που μάθαιναν όλοι είχαν πει από 5 έως 10 ώρες την ημέρα κάθε μέρα. Ο μέσος όρος ήταν γύρω στις ώρες την ημέρα. Οπότε λοιπόν, η εύκολη απάντηση στην ερώτησή σου είναι αυτή, 6 με 7 ώρες την ημέρα. Αλλά θα μου επιτρέψεις να το πάμε ένα βηματάκι παραπέρα το όλο θέμα και να βάλουμε κάποιες μεταβλητές τις οποίες συνήθως ποτέ δεν μετράμε ως Έλληνες. Πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον στο οποίο είναι το παιδί, ο οποίος παίζει αυτές τις ώρες.

[2.05’] Δεύτερον είναι η υποστήριξη ή η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια. Μετά υπάρχει και ένα μέρος ευθύνης στη φυσική έφεση του κάθε ανθρώπου σε δύο θέματα, και στο να γίνεται καλύτερος κιθαρίστας και πιθανώς πιο σημαντικό στο κατά ποσόν μπορεί να μαθαίνει χωρίς να έχει μια δομή συγκεκριμένη που πολύ λίγος κόσμος μπορεί να το κάνει αυτό το πράγμα. Επίσης, κατά πόσον έχει ή όχι πρόσβαση σε καθηγητή και μετά αν ο καθηγητής στον οποίο έχει πρόσβαση είναι απλά ένας τύπος που παίζει λίγο καλή κιθάρα και κάθονται και πίνουν καφεδάκι μαζί και λένε τα νέα τους και που και που δείχνει ο καθηγητής στο μαθητή και κανένα leak ή είναι κάποιος επαγγελματίας καθηγητής, ο οποίος έχει πραγματικά αναλύσει το τι χρειάζεται ο μαθητής και το έχει κόψει σε μικρά κομματάκια και του το δίνει κάθε φορά που έρχεται για μάθημα.

[3.00’] Οπότε λοιπόν, για να δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτησή σου πόση ώρα χρειάζεται να μελετάς. Αν δουλεύεις μόνος σου ως αυτοδίδακτος στην κιθάρα ένα minimum 6 με 7 ώρες την ημέρα για να μπορέσεις να φτάσεις σε ένα καλό επαγγελματικό επίπεδο μετά από χρόνια. Αν μπορείς και δουλεύεις με κάποιον καθηγητή ο χρόνος αυτός σίγουρα μπορεί να πέσει στη μέση ή μπορείς άμα τον κρατήσεις τον ίδιο να βελτιώνεσαι με τους διπλάσιους ρυθμούς. Ελπίζω να βοήθησα. Αυτά από μένα για αυτή την εβδομάδα. Τα λέμε σε λίγες μέρες πάλι.

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info