Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση

“Παίζω σε κάμποσες μπάντες – είναι καλό αυτό για την πρόοδο μου?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00’’)– Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο Ask The Guitar Coach. Είμαι ο Ιωάννης Αναστασάκης.

Κι εγώ είμαι ο Σπύρος Αδάμ. Καλησπέρα.

Για ποιο πράγμα θα μιλήσουμε σήμερα, Σπύρο;

-Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον Γιώργο:

«Είμαι σε αρκετές μπάντες εδώ και αρκετό καιρό και μου αρέσει αυτό. Ξέρω ότι ο νούμερο ένα κανόνας είναι να παίζεις με κόσμο, αλλά τελευταία έχω αρχίσει να νιώθω ότι χαλάω πάρα πολύ χρόνο και κουράζομαι, χωρίς να βγαίνει αποτέλεσμα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;»

Ενδιαφέρουσα ερώτηση.

-Πραγματικά, δεν έχουμε ξανασυζητήσει για την ερώτηση αυτή. Γιώργο μου, ευχαριστώ, πρώτα από όλα, που έστειλες την ερώτησή σου. Όντως αυτό που λες ισχύει, δηλαδή νούμερο ένα κανόνας είναι να παίζεις με κόσμο, όχι να παίζεις μόνος σου στο δωμάτιό σου και να γίνεσαι “bedroom guitar hero”. Το θέμα, όμως, είναι το εξής: Κατά πόσον οι μπάντες στις οποίες παίζεις σου θέτουν προκλήσεις και σε βοηθούν να γίνεις καλύτερος μουσικός.

 (01:00’’)Ας το πάρουμε από την αρχή και θα καταλάβεις τι εννοώ. Όταν δεν έχεις ξαναπαίξει σε μπάντα κι αρχίζεις να παίζεις με κάποια παιδιά, το πρώτο τρίμηνο μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα. Βελτιώνεται η ικανότητά σου στην απομνημόνευση, γιατί αναγκάζεσαι να μάθεις πολλά τραγούδια, βελτιώνεται ο ρυθμός σου, γιατί αναγκάζεσαι κάθε φορά να παίζεις με ντράμερ, ενώ προηγουμένως έπαιζες με μετρονόμο, όποτε το θυμόσουν, βελτιώνεται ο αυτοσχεδιασμός σου, γιατί ξαφνικά πρέπει να παίξεις κάτι που να στέκεται έστω και λίγο και βελτιώνεται η επικοινωνία που έχεις με τα άλλα μουσικά όργανα και τους μουσικούς, γιατί ξαφνικά ακούς ζωντανά εκείνη τη στιγμή να παίζει ο μπασίστας κι έτσι αντιδράς μουσικά σ’ αυτό το ερέθισμα. Μετά από τις τρεις με έξι -το περισσότερο- μήνες, όμως, τα πράγματα που έχεις να πάρεις από τη συγκεκριμένη μπάντα, ειδικά όταν είναι, απλώς, μια μπάντα που παίζει τα “covers”, μειώνονται πάρα πολύ. Έρχεται αυτό που λένε στα οικονομικά “the long diminishing returns”.

 (02:00’’) Αυτό σημαίνει ότι, ενώ εσύ καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια για την μπάντα, η δική σου βελτίωση που αντιστοιχεί σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι όλο και μικρότερη, δηλαδή είναι σαν να δίνει τον ίδιο χρόνο, αλλά να βελτιώνεσαι όλο και λιγότερο. Τον πρώτο μήνα έδωσες δέκα ώρες και βελτιώθηκες κατά δέκα μονάδες, τον δεύτερο μήνα έδωσες δέκα ώρες και βελτιώθηκες πάλι κατά δέκα μονάδες, τον τρίτο μήνα έδωσες δέκα ώρες και βελτιώθηκες κατά οχτώ μονάδες, τον τέταρτο έδωσες δέκα ώρες και βελτιώθηκες κατά πέντε και από ένα σημείο στον έκτο μήνα, ουσιαστικά, δεν υπάρχει πια βελτίωση. Εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, παύει να είναι η μπάντα μια διαδικασία που σε βοηθά να γίνεσαι καλύτερος μουσικός κι έχει πλέον νόημα μόνο αν κάνετε κάποια επαγγελματική δουλειά μαζί, για παράδειγμα, να παίζετε σε κάποια μαγαζιά κι έτσι να βγάζεις κάποια χρήματα από αυτό. Φυσικά, δεν θα σηκωθείς να φύγεις από μια μπάντα, η οποία είναι ένα επαγγελματικό πρότζεκτ και σου προσφέρει χρήματα, επειδή δεν βελτιώνεσαι πια ως μουσικός, γιατί εκείνη τη στιγμή ο σκοπός της μπάντας

 (03:00’’)είναι να σου φέρνει κάποιο εισόδημα κι όχι να βελτιώνεσαι εσύ. Από την άλλη πλευρά, όμως, να μην παραμείνεις σε μια μπάντα, στην οποία έχει τελματώσει η εξέλιξή σου, ενώ θέλεις να βελτιωθείς, δηλαδή βρες μια άλλη μπάντα να παίζεις για τη βελτίωσή σου και κράτησε την πρώτη μπάντα για τα επαγγελματικά σου. Αυτή είναι, νομίζω, η συμβουλή μου για τον φίλο μας τον Γιώργο. Αυτά, λοιπόν, από μένα για σήμερα. Είμαι ο Ιωάννης Αναστασάκης.

-Είμαι ο Σπύρος Αδάμ.

-Τα λέμε την επόμενη φορά στο Ask The Guitar Coach.

 

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info