Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Είναι σταθερό επάγγελμα το να είσαι επαγγελματίας μουσικός?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Το να είσαι μουσικός είναι ένα ασταθές επάγγελμα? ¨

Ωραία ερώτηση λοιπόν και να δούμε τι μπορώ να κάνω για να την απαντήσω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Το να είσαι μουσικός στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι ένα πράγμα, δηλαδή ένας μουσικός δεν είναι απλά καθηγητής ή απλά αυτός που παίζει live ή απλά αυτός που δουλεύει σε ένα στούντιο. Συνήθως υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που κάνει ένας μουσικός, το οποίο δίνει το εξής πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, υπάρχει πραγματικά ελαχιστοποίηση του επαγγελματικού ρίσκου.

(1:00”) Δηλαδή δεν έρχεται όλο το εισόδημα του μουσικού από μια κατεύθυνση, έτσι ώστε αν για οποιοδήποτε λόγο αυτή η δουλειά κλείσει ξαφνικά να χάσει όλο του το εισόδημα. Ένας υπάλληλος που δουλεύει σε μια εταιρία αν αυτή η εταιρία ου μη γένοιτο κλείσει, ξαφνικά βρίσκεται χωρίς δουλειά χωρίς καθόλου εισόδημα. Ένας μουσικός όμως που έχει φτιάξει μια σωστή δομή στην δουλειά του δεν θα βρεθεί σχεδόν πότε σε μια τόσο ολοκληρωτικά άσχημη και δυσάρεστη κατάσταση. Πάντα υπήρχαν πολλοί τρόποι με τους όποιους δούλευε και έβγαζε χρήματα ένας μουσικός, δεν υπήρχε μόνο ένας. Παλιότερα το να πουλάς την μουσική σου, δηλαδή τους δίσκους, ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος για να βγουν κάποια έξτρα χρήματα και μερικές φορές δεν ήταν απλά έξτρα ήταν και το βασικό εισόδημα ενός μουσικού. Τώρα ποια η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν ισχύει,

(2:00”) δηλαδή έχουν μειωθεί απίστευτα πολύ οι πωλήσεις μουσικής ως προϊόν Οι πωλήσεις των CD ή και των ψηφιακών mp3 έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Δεν θα τα έβαζα ρεαλιστικά σε ένα σημαντικό μέρος τους εισοδήματος ενός μουσικού. Ενας τρόπος με τον οποίο ένας μουσικός βγάζει χρήματα είναι με τα live perfomances, δηλαδή με το να παίζει ζωντανά μουσική κάπου. Αυτό όπως έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενο βίντεο γίνεται είτε επειδή έχει την δική του μπάντα είτε επειδή παίζει σε μια cover μπάντα ροκ ποπ οτιδήποτε, είτε συνοδεύοντας γνωστούς καλλιτέχνες που παίζουν με διάφορα σχήματα με το να είναι μέρος της ορχήστρας τους.

Ο επόμενος τρόπος λοιπόν είναι το να  δουλεύεις σε κάποιο στούντιο, δηλαδή να πληρώνεται για να παίζει την κιθάρα σε κάποια κομμάτια που έχει αναλάβει κάποιος παραγωγός να προετοιμάσει κάποιον καλλιτέχνη.

(3:00”) Αυτό είναι σχετικά μια σταθερή δουλειά από την στιγμή που θα γίνει γνωστός στον συγκεκριμένο χώρο ο κιθαρίστας η οποία συνήθως κάθε 2-3 χρόνια ο καλλιτέχνης βγάζει κάτι καινούριο, συνήθως έχει τον ίδιο μαέστρο ή παραγωγό ο οποίος παίρνει τηλέφωνο αυτόν τον   κιθαρίστα για να πάρει μέρος στην ηχογράφηση.

Ένας επόμενος τρόπος είναι το να γράφει κομμάτια για καλλιτέχνες, δηλαδή να γράψει κομμάτια είτε για ποπ, είτε για λαϊκούς, είτε όχι λαϊκούς καλλιτέχνες οι οποίοι να βγάζουν τα κομμάτια αυτά και να πληρώνεται ως συνθέτης, όχι ως εκτελεστής ή ο άνθρωπος που απλά ηχογράφησε τα κιθαρίστικά μέρη, αλλά κανονικά ως συνθέτης. Η αλήθεια είναι ότι αν τα πάρουμε αυτά μαζί, ξαφνικά έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος γράφει  μουσική, κάποια από τα κομμάτια, παίζει και live και πληρώνεται γιαυτό το πράγμα και ηχογραφεί τα κομμάτια αυτά για τον καλλιτέχνη, τα κιθαριστικά μέρη και πληρώνεται και γιαυτό το πράγμα.

(4:05”) Ο επόμενος τρόπος είναι η διδασκαλία του, το να διδάσκει κάποιος είτε σε ωδείο είτε σε κάποιο σχολείο είτε ιδιαίτερα με οποιοδήποτε τρόπο και να βοηθάει καινούργιους μουσικούς να γίνουν καλύτεροι στο όργανο τους. Και αυτό είναι μια σταθερά καλή δουλειά η οποία ποτέ δεν πρόκειται να χάσει το ενδιαφέρον της γιατί πότε δεν πρόκειται να σταματήσουν να θέλουν νέα παιδιά να μάθουν να παίζουν κιθάρα, μπάσο, ντραμς, πλήκτρα ή οτιδήποτε άλλο μουσικό όργανο. Το επόμενο λοιπόν κάτι το οποίο είναι πολύ λιγότερο  διαδεδομένο στην Ελλάδα είναι το να προετοιμάζει να φτιάχνει και να εκδίδει κάποιος διδακτικά υλικά, βιβλία, CD, DVD, online μαθήματα και όλα αυτά τα πράγματα. Εγώ ξέρω κάμποσους ανθρώπους στο εξωτερικό οι οποίοι έχουν ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος τους από αυτόν τον τρόπο.

(05:00”) Δηλαδή το να φτιάχνουν διδακτικά υλικά από άλλους κιθαρίστες χωρίς να κάνουν μάθημα μαζί τους, να έχουν διδακτικά βιβλία, dvd και πάει λέγοντας και εγώ έχω γράψει αν δεν κάνω λάθος 5 βιβλία για θέματα της κιθάρας της φλαμένκο και της ηλεκτρικής.

Επόμενος τρόπος είναι το να κάνεις σεμινάρια. Τα σεμινάρια συνήθως έχουν 2 τρόπους να γίνουν ή είναι διδακτικό ή είναι παρουσίαση εξοπλισμού. Ένας πάρα πολύ καλός κιθαρίστας φίλος μου, ο Marcelo, ο οποίος κάνει όλες τις παρουσιάσεις για Roland και γυρίζει πραγματικά όλο τον κόσμο και δίνει μίνι ρεσιτάλ  παρουσιάζοντας τα μηχανήματα εταιριών και αυτή είναι η φουλ time δουλειά του. Δηλαδή αυτό κάνει στην συντριπτική πλειοψηφία του χρόνου του. Όπως βλέπουμε από τα παραπάνω το να δουλεύει κάποιος επαγγελματικά στον τομέα της μουσικής,

(6:00”) αν έχει κάνει την σωστή προεργασία, έτσι ώστε να έχει μπει σε αυτούς τους διαφορετικούς τομείς το επάγγελμα αυτό πρακτικά δεν έχει καθόλου μεγάλο ρίσκο από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα κατά την δική μου άποψη έχει πολύ μικρότερο ρίσκο γιατί οι πιθανότητες να πάνε όλα αυτά στραβά και να χαθούν όλες αυτές οι δουλειές είναι πολύ λιγότερες από ότι κάποιος που έχει μια επιχείρηση ή που δουλεύει σε μια επιχείρηση και μπορεί απλά αν πάει στραβά και πέσει έξω αυτή η επιχείρηση να χάσει την δουλειά του και όλο του το εισόδημα.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info