Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πως να χρησιμοποιώ την Χρωματική κλίμακα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από το Youtube από ένα φίλο ο οποίος ρωτάει το εξής:

¨ Γιάννη παίζω μερικά χρόνια rock κιθάρα και θέλω να αρχίσω να ασχολούμαι με την χρήση Χρωματικών κλιμάκων, είμαι στα πρώτα βήματα τι προτείνεις να κάνω? “

Από την στιγμή που παίζεις μερικά χρόνια ροκ κιθάρα θα θεωρήσω ότι ξέρεις την μινόρε πεντατονική κλίμακα και ότι είναι η βάση του παιξίματος σου, δηλαδή ότι ξέρεις (ηχητικό παράδειγμα) και τις υπόλοιπες θέσεις παρακάτω τις μινόρε πεντατονικής κλίμακας, αν δεν τις ξέρεις στάματα να ασχολείσαι με την χρωματική κλίμακα και πήγαινε μάθε τις θέσεις αυτές οπωσδήποτε χρησιμοποιώντας το cage σύστημα,

(1:00”) τις 5 θέσεις. Όπου και αν το ψάξεις στο ίντερνετ θα το βρεις, δεν χρειάζεται να σου στείλω κάτι ή να πούμε κάτι εδώ. Αφού είσαι εντάξει με αυτό το θέμα, δηλαδή ξέρεις καλά τις θέσεις της πεντατονικής, τώρα μπορείς να ακολουθήσεις τα πράγματα που θα δούμε από εδώ και πέρα. Θα δεις ότι η πεντατονική έχει 2 δακτυλισμούς που χρησιμοποιείς τριήμιτονια (ηχητικό παράδειγμα) και τόνους (ηχητικό παράδειγμα). Το πρώτο βηματάκι λοιπόν είναι να γεμίσεις κατά κάποιο τρόπο τα κενά μέσα στους τόνους. Δηλαδή όπου έχει τόνο (ηχητικό παράδειγμα), θα κάνεις (ηχητικό παράδειγμα), αντί για 5-7 (ηχητικό παράδειγμα), 5-6-7 (ηχητικό παράδειγμα). Οπότε η πεντατονική γίνεται (ηχητικό παράδειγμα).

(2:06”) Ήδη με αυτό το πραγματάκι αν το επέκτεινεις και στις υπόλοιπες θέσεις έχεις βάλει τα πρώτα κομμάτια chromatism στο παίξιμο σου. Δηλαδή χρησιμοποιείς μικρά σχήματα της χρωματικής κλίμακας, όχι ολόκληρη την χρωματική κλίμακα, για να δώσεις ένα πιο εμπλουτισμένο ένα πιο ενδιαφέρον ήχο στο δικό σου παραδοσιακό ροκ παίξιμο. Προχωράμε λοιπόν παρακάτω, όταν το έχεις κάνει αυτό για τους τόνους μετά θα κάνεις το ίδιο πραγματάκι και για τα τριήμιτονια, δηλαδή εδώ που έχεις 5-8 (ηχητικό παράδειγμα) θα κάνεις 5-6-7-8 (ηχητικό παράδειγμα) και στον γυρισμό (ηχητικό παράδειγμα). Φυσικά ποτέ δε θα έπαιζες ένα τέτοιο πράγμα από πάνω μέχρι κάτω γιατί δεν έχει καμία λογική,

(3:00”) αλλά είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μπορέσεις να εμπλουτίσεις κάποιες φράσεις (ηχητικό παράδειγμα), μόλις κατέβηκα πεντατονική μέχρι εδώ (ηχητικό παράδειγμα) και μετά έκανα 2 φορές αυτό που μόλις είπαμε (ηχητικό παράδειγμα) και γύρισα σε ένα πεντατονικό lick (ηχητικό παράδειγμα). Αυτό λοιπόν κρατάει και το πεντατονικό, τον ροκ χαρακτήρα στο παίξιμο σου και δίνει ένα παραπέρα πιο ενδιαφέρον στοιχείο χρησιμοποιώντας πεντατονικές.

Πάρε λοιπόν αυτές τις ιδέες που είπαμε για να γεμίσεις τις ενδιάμεσες νότες και όταν έχεις τόνο και τριημιτόνιο και με αυτό τον τρόπο θα εμπλουτίσεις αρκετά το απλά πεντατονικό παίξιμο με χρωματικές νότες. (4:00”) Νομίζω σαν πρώτο βήμα είναι υπέρ αρκετό για να σου δώσει αυτό που χρειάζεσαι.

Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info