Καλησπέρα σε όλους !

Στο σημερινό θα ασχοληθούμε με το πως μπορούμε να βελτιωθούμε στην κιθάρα στο νεκρό χρόνο μας…η ερώτηση είναι η εξής..

” Υπάρχει τρόπος να βελτιώνομαι όταν δεν έχω πρόσβαση σε κιθάρα? “

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. H σημερινή ερώτηση έρχεται από τον φίλο μας τον Γιάννη όπου ρωτάει :

Ιωάννη έχω πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο στη δουλειά μου τον οποίο θα ήθελα με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσω στο να γίνω καλύτερος κιθαρίστας αλλά φυσικά δεν μπορώ να έχω την κιθάρα μου μαζί. Μπορώ να κάνω κάτι για αυτό?

Γιάννη μου μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση κάτι το οποίο είχα χρησιμοποιήσει και εγώ πριν από αρκετά χρόνια όταν ήμουν στον στρατό και κάτι το οποίο συμβουλεύω και τους μαθητές μου να κάνουν όταν βρίσκουν κάποιον νεκρό χρόνο, δηλαδή να είναι σε ένα μέρος χωρίς όμως να πρέπει να έχουν την προσοχή τους εκεί και υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να βελτιώνουν την μουσική τους ικανότητα. Ξεκινάμε λοιπόν με το πρώτο,

(1:00”) το ear training δηλαδή η εξάσκηση γενικότερα του αυτιού σου είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει όμορφα χωρίς να έχεις την κιθάρα σου στο χέρι. Ο πιο καλός τρόπος είναι με το κινητό σου, υπάρχουν αρκετά πλέον εφαρμογές τα οποία έχουν πολύ μικρό κόστος από 1 ευρώ μέχρι μάξιμουμ 5 ευρώ που σου δίνουν τις δυνατότητες να μελετάς και να βελτιώνεις συνέχεια τις ικανότητες σου στο ear training. Προχωρώντας λοιπόν πέρα από το ear training  ένα επόμενο πράγμα που θα μπορέσεις να κάνεις είναι η θεωρία, δηλαδή να βελτιώσεις την θεωρητική σου κατάρτιση. Η θεωρία όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο video έχει για έμενα 3 κατηγορίες, το ένα είναι η καθαρή θεωρία που ξέρεις απλά , ποιες κλίμακες πάνε με ποιες συγχορδίες , ποιοι είναι οι οπλισμοί διαφορετικών κλιμάκων, τα διαστήματα και γενικότερα τέτοια πράγματα. Η δεύτερη κατηγορία είναι η γνώση ταστιέρας και η τρίτη κατηγορία είναι το να ξέρεις τις νότες σε κάθε μελωδικό και αρμονικό υλικό υπάρχει και θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Η πρώτη και τρίτη κατηγορία μπορείς να τις μελετήσεις χωρίς κιθάρα,

(2:00”) και με αυτές τις δύο θα ασχοληθούμε. Η πρώτη  κατηγορία, είναι η κλασσική θεωρία, απλά παίρνεις μαζί σου ένα βιβλίο θεωρίας και διαβάζεις, δεν χρειάζεται να κάνεις και δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπέρα από αυτό. Εδώ που είναι ενδιαφέρον όμως είναι η τρίτη κατηγορία για το πως μαθαίνεις τις νότες των μελωδικών και αρμονικών υλικών που θα έχεις και εδώ θα χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο που μας είχαν μάθει στο GIT όταν σπούδαζα εκεί.Θα χρησιμοποιήσεις λοιπόν flash cards. Τα flash cards είναι καρτούλες που από την μια μεριά γράφεις το όνομα της συγχορδίας και της κλίμακας και από πίσω λέει τις νότες της. Έχεις λοιπόν όλα τις κάρτες μαζί και τεστάρεις τον εαυτό σου, πηγαίνεις από την μια κάρτα στην άλλη, στην επόμενη και τα λοιπά.

(3:00”) Όσες βλέπεις ότι ξέρεις την απάντηση τις αφήνεις στο πλάι και μετά σου μένουν συνέχεια μαζί σου αυτές οι οποίες δεν ξέρεις καλά και χρειάζεσαι να τις τεστάρεις. Αυτές λοιπόν μπορείς να τις έχεις μαζί στην τσέπη σου ή στην τσαντούλα σου και όποτε έχεις νεκρό χρόνο, για παράδειγμα σε μια γραμμή λεωφορείου στο σουπερμάρκετ, πολύ συχνά αν πηγαίνεις κάπου και είσαι στο μετρό μέσα, όποτε έχεις τις βγάζεις και έχεις την δυνατότητα να μελετήσεις λίγο. Πέρα λοιπόν από την εκμετάλλευση του νεκρού χρόνου αυτού εγώ έχω δει ότι υπάρχει ένα έξτρα πλεονέκτημα στην διαδικασία και είναι το εξής, σε υποχρεώνει να συγκεντρωθείς και να κάνεις focus σε κάποιο πράγμα το οποίο αν ήσουν σπίτι σου μπορεί να μην έκανες. Δηλαδή εγώ προσωπικά ξέρω ότι όταν είμαι σπίτι μου έχω να κάνω ένα κάρο πράγματα σε σχέση με την κιθάρα που μου αρέσουν, τα βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέροντα από το να κάθομαι να κοιτάω flash cards. Όταν όμως είμαι στο μετρό και έχω μια διαδρομή 40 – 50 λεπτά,

(4:00”) εκεί δεν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον να κάνω οπότε ή θα διαβάζω κάποιο περιοδικό ή βιβλίο ή θα κάνω κάτι το οποίο θα βελτιώνει την μουσική μου ικανότητα και γνώση. Σε τέτοιες φάσεις το να έχεις μαζί σου τα flash cards είναι πραγματικά πάρα πάρα πολύ ωραίο εργαλείο. Πάμε τώρα στο τελευταίο πράγμα που μπορείς να κάνεις στον νεκρό σου χρόνο, το οποίο είναι να ακούς μουσική, αλλά τι εννοώ…όχι το να ακούς μουσική που ήδη ξέρεις και ακούς στο σπίτι σου και σου αρέσει, να χρησιμοποιήσεις τον χρόνο αυτόν για να ακούσεις καινούριους καλλιτέχνες και να επεκτείνεις τις γνώσεις σου και τα ακούσματα σου. Για παράδειγμα αν έχεις ακούσει ένα συγκεκριμένο στυλ παιξίματος κάποιου καλλιτέχνη, παίρνεις κιθαρίστες που είναι στο στυλ αυτό, καθώς και τους υπόλοιπους του ίδιου που δεν έχεις ακούσει και ασχολείσαι να τους ακούσεις εντατικά.

(5:00”)Αν λοιπόν έχεις μια διαδρομή κάθε μέρα για παράδειγμα για την δουλειά σου 40 λεπτά ,αν ακούς καθημερινά 40 λεπτά, σημαίνει ότι ακούς ένα δίσκο κάθε διαδρομή. Μέσα σε μια εβδομάδα μόνο θα έχεις ακούσει 5 δίσκους ή 5 φορές ένα δίσκο. Στην διάρκεια ενός μήνα θα έχεις πολύ πολύ περισσότερα ακούσματα και στην διάρκεια ενός χρόνου, θα έχει αλλάξει ολόκληρη η γνώμη σου και η μουσική κατανόηση του συγκεκριμένου θέματος. Αυτοί οι 3 τρόποι λοιπόν προτείνω για να χρησιμοποιήσεις και να μπορέσεις να βγάλεις μάξιμουμ αξία από τον νεκρό χρόνο που μπορείς να έχεις στην δουλειά σου, είτε σε μετακινήσεις. Ο πρώτος τρόπος είναι ear training μέσω του κινητού σου. Ο δεύτερος τρόπος μελέτη της θεωρίας μέσω των flash cards και τρίτος τρόπος επέκταση των ακουσμάτων σου πάλι μέσω ενός mp3 player ή και του κινητού σου.

Αυτά λοιπόν από εμένα , ελπίζω να βοήθησα στην ερώτηση σου και τα λέμε την επόμενη φορά στο επόμενο επεισόδιο του Ask The Guitar Coach.

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info