Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση,

” Έπαθα Τενοντίτιδα/τραυματίστηκα! Τι να κάνω τώρα ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

[0.01’] Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο ask the guitar coach στο μοναδικό podcast, στο οποίο απαντάμε στις δικές σας τις ερωτήσεις για το θέμα της ηλεκτρικής κιθάρας, της κιθάρας γενικότερα και την εκμάθησή της. Η σημερινή ερώτηση έρχεται από το φίλο μας το Νίκο, ο οποίος με ρωτάει:

« μετά από 6 μήνες καθημερινού 6ωρου παιξίματος και πολύ σκληρής δουλείας απέκτησα πριν από μια εβδομάδα τενοντίτιδα και από τότε σταμάτησα εντελώς να παίζω. Παίρνω αντιφλεγμονώδη χάπια αλλά ο πόνος δεν μου πέρασε. Τι συμβουλή θα μπορούσατε να μου δώσετε για να το ξεπεράσω; Θα βοηθούσε να παίζω κιθάρα σε χαλαρούς ρυθμούς»;

Νίκο μου, περαστικά πρώτα απ’ όλα. Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο γίνεται στην ερώτησή σου. Να ξέρεις ότι δεν είναι μια εύκολη περίπτωση αυτό που έχεις πάθει και το πρώτο πράγμα που θα σου έλεγα θα είναι να είσαι προσεκτικός. Ας το πάρουμε από την αρχή. Οι περισσότεροι κιθαριστές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο, κάποια στιγμή στη διάρκεια της μελέτης τους θα τραυματιστούν. Θεωρητικά είναι κάτι το οποίο θα μπορούσες να το γλυτώσεις, πρακτικά όμως έχω δει ότι συμβαίνει στον περισσότερο κόσμο.

[1.01’] Αν δε είσαι αυτοδίδακτος, υποθέτω ότι είσαι αυτοδίδακτος, σταματάει απλά να είναι κάτι πολύ πιθανό και γίνεται πραγματικά σίγουρο. Αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που σου έχει συμβεί. Όταν ξαφνικά εκεί που μπορεί να έπαιζες με πολύ πιο χαλαρούς ρυθμούς αποφασίζεις και διπλασιάζεις ή τριπλασιάζεις το χρόνο μελέτης και επίσης τα πράγματα τα οποία διαλέγεις να μελετήσεις δεν έχουν επιλεχθεί συγκεκριμένα για σένα και το επίπεδο που είσαι αλλά είναι πράγματα που διάλεξες εντελώς τυχαία εσύ επειδή σου άρεσαν, επειδή σου τράβηξαν την προσοχή, τότε δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να τη γλυτώσεις. Τέλος πάντων αυτό που έγινε, έγινε το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Θα σου δώσω μερικές συμβουλές που έχω δει ότι δουλεύουν πολύ καλά σε μένα καθώς επίσης και στους μαθητές μου, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν διάφορα προβλήματα. Θέλω να σου πω ότι δεν είμαι γιατρός οπότε μην πάρεις τη συμβουλή μου σαν ιατρική συμβουλή. Μπορώ απλά να σου μεταφέρω τη δική μου προσωπική εμπειρία καθώς και των ανθρώπων που κοουτσάρω. Για αρχή κομμένη η κιθάρα. Το ξέρω ότι είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορώ να σου πω. Αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι στη φάση που έχεις όρεξη να μελετάς και που θες να γίνεις καλύτερος το χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου πει κάποιος είναι να σταματήσεις να παίζεις. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσεις να παίζεις.

[2.09’] Οπότε για 1 μήνα τουλάχιστον να υπολογίζεις ότι δεν θα πιάσεις καθόλου κιθάρα στα χέρια σου για να το πάρεις απόφαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο μήνας αυτός θα πάει χαμένος. Πραγματικά υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα πάνω στη μουσική ειδικά όταν κάποιος είναι στην ηλικία σου και θέλει να ασχοληθεί  ημιεπαγγελματικά ή επαγγελματικά με τον τομέα αυτό που χρειάζεται να κάνει. Προτείνω λοιπόν, αυτό το μήνα να ασχοληθείς με 3 άλλα διαφορετικά πράγματα. Το πρώτο το eartraining είναι κάτι το οποίο δεν χρειάζεται την κιθάρα στο χέρι. Το δεύτερο είναι η θεωρία και το τρίτο είναι με το να επεκτείνεις τα ακούσματά σου. Όλα αυτά σε συνδυασμό και τα τρία μπορείς μια χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα πάλι να επενδύεις 4 ώρες ας πούμε την ημέρα, μπορεί και παραπάνω, και να κάνεις πράγματα μ’ αυτό τον τρόπο που θα σε βελτιώνουν παρ’ όλο που εσύ αυτό τον καιρό δεν θα μπορείς να παίζεις συγκεκριμένα το όργανο στην κιθάρα.

[3.01’] Αυτό λοιπόν, είναι που θα σου πρότεινα να κάνεις σε πρώτη φάση. Σταμάτα να παίζεις. Πάμε στα επόμενα πραγματάκια. Έχουμε τρία θέματα που πρέπει να κοιτάξουμε, το τι κάνεις με τα χέρια σου, το δεύτερο είναι το θέμα της διατροφής και το τρίτο το θέμα της ξεκούρασης μέσα σ’ αυτό είναι και το θέμα του στρες. Ξεκινάμε με το τι πρέπει να κάνεις στα χέρια σου. Τα χέρια σου γενικά θα πρέπει να τα ξεκουράζεις πάρα πολύ αυτό τον καιρό, δηλαδή πάρα πολύ ελαφρύ μασάζ, πολύ ελαφρύ στρέσινγκ, πολύ ελαφρύ σρέτσινγκ και γενικότερα όσο το δυνατόν πιο πολύ να μην κάνεις χειρονακτικές δουλειές. Να μην κουβαλάς πράγματα, να μην σηκώνεις βάρη τα οποία χρειάζεται να βάζεις δύναμη στην παλάμη σου για να σφίγγεις πράγματα, να μη το κάνεις αυτό το πράγμα. Να μη  κουβαλάς βάρη, να μην σηκώνεις τσάντες, για λίγο καιρό πρέπει να αφήσεις τα χέρια σου να ξεκουραστούν, όχι μόνο από την κιθάρα αλλά και γενικότερα από τις διάφορες δραστηριότητες.

[3.57’] Ποια είναι λοιπόν, η δραστηριότητα η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα; Το κομπιούτερ. Αν είσαι δεξιόχειρας και το πρόβλημα είναι στο αριστερό σου χέρι, είσαι τυχερός γιατί μπορείς ακόμα να χρησιμοποιείς το mouse αν είναι και στο δεξί χέρι θα πρέπει να κάνεις μια μεγάλη διακοπή από το θέμα του κομπιούτερ. Συνήθως να σου πω την αλήθεια τα περισσότερα παιδιά που έχουν θέματα με τα χέρια τους σπάνια είναι από την κιθάρα μόνο. Συνήθως είναι ένας συνδυασμός κιθάρας και υπολογιστών. Δεύτερο πραγματάκι που πρέπει να προσέξεις με τα χέρια σου είναι να αρχίσεις να κάνεις ένα καλό ζέσταμα και ένα στρέτσινγκ πριν κάτσεις να παίξεις κιθάρα. Αυτό τον καιρό δεν θα παίζεις κιθάρα αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να το μάθεις. Υπάρχει ένα πάρα πολύ ωραίο βιντεάκι του John Πετρούτση από την κασέτα του τη διδακτική με τοrock …..  που δείχνει ακριβώς το στρέτσινγκ που θα’ πρεπε να κάνεις. Θα το ποστάρω κάτω απ’ το podcast για όλο τον κόσμο που θέλει να το δει. Φεύγουμε λοιπόν, από το τι πρέπει να κάνεις με τα χέρια σου και πάμε στο θέμα τις διατροφής.

[4.48’] Θα μου πεις τι δουλειά έχει η διατροφή εδώ πέρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχει. Αυτό που έχεις πάθει με την τενοντίτιδα είναι αυτό που λέγεται φλεγμονή. Η φλεγμονή σε μεγάλο βαθμό παραμένει λόγω της διατροφής. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη βιβλιογραφία για αυτό το θέμα δεν είναι η στιγμή αυτή να επεκταθούμε. Πάντως με απλά λόγια θα σου δώσω μερικές πολύ, πολύ απλές συμβουλές. Πίνε πολύ νερό αυτό τον καιρό, παίρνε πολλά Ω3, ψάξτο στο internet να δεις τι ακριβώς είναι, Ω3. Εγώ προσωπικά παίρνω το fish oil της εταιρίας Kalson. Πέρα από αυτό πραγματικά θα πρότεινα μια πολύ πλήρη διατροφή σε φρούτα και λαχανικά με έμφαση σ’ αυτά και όχι σε τροφές οι οποίες δημιουργούν φλεγμονές, οι οποίες είναι οι επεξεργασμένες τροφές. Δηλαδή από πιτόγυρα, πίτσες και τέτοια πράγματα όσο το δυνατόν λιγότερο αυτόν τον καιρό που πάσχεις από μια φλεγμονή. Πέρα απ’ αυτό για τα διατροφικά συμπληρώματα θα σου πρότεινα μόνο βιταμίνη C. Όσον αφορά τα αντιφλεγμονώδη που παίρνεις να ξέρεις ότι τα Ω3 έχουν πάρα πολύ δυνατή αντιφλεγμονώδη δράση όποτε σε μεγάλο βαθμό θα βοηθήσουν. Από εκεί και πέρα απ’ όσο ξέρω για ένα μικρό χρονικό διάστημα δεν είναι κακό να παίρνεις αντιφλεγμονώδη αλλά γενικά μην το κάνεις σύστημα αυτό.

[6.05’] Πάμε τώρα στο θέμα της ξεκούρασης. Τον καιρό αυτό που είναι τα χέρια σου ταλαιπωρημένα πρέπει οπωσδήποτε να δίνεις στον εαυτό σου να ξεκουράζεται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι το συνηθισμένο. Δηλαδή αν κανονικά κοιμάσαι 6-6 ½  ώρες προσπάθησε να τις κάνεις 8. Αν για κάποιο λόγω γενικά ξενυχτάς και ξυπνάς το πρωί κουρασμένος, γενικά δεν παίρνεις τον ύπνο τον οποίο χρειάζεται προσπάθησε τον επόμενο μήνα, βάλε πραγματικά ένα στόχο για όλο το μήνα Μάρτιο (τώρα έχουμε 20τόσο Φεβρουαρίου 24 νομίζω σήμερα) πες λοιπόν, ότι για όλο το Μάρτιο, μέχρι τέλος Μαρτίου θα ακολουθείς αυτές τις οδηγίες που δίνουμε. Προσπάθησε να κοιμάσαι νωρίς και να ξυπνάς όσο πιο αργά μπορείς. Δηλαδή να προσπαθείς να έχεις τουλάχιστον τις 8 ώρες ύπνου. Τέλος, το θέμα του στρες.

[6.57’]  Βλέπω ότι είσαι σε μια ηλικία μικρή, είσαι 17 χρονών. Αν υποθέσουμε ότι προετοιμάζεσαι για πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή για σένα, η οποία σε στρεσάρει πάρα πολύ. Οπότε θα είναι λίγο περίεργο το να σου πω μην στρεσάρεσαι. Αν όμως δεν έχεις τέτοια φάση στη ζωή σου, που δεν το ξέρω αυτό το πράγμα, κάνε όσο μπορείς, προσπάθησε να είσαι σε μεγαλύτερη ηρεμία. Τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Κομμένοι οι καφέδες, με απλά λόγια. Προσπάθησε αυτό το μήνα να μην πίνεις καφέδες, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς σου δημιουργούν μια αφυδάτωση και προσπάθησε όσο περισσότερο να χαλαρώνεις. Όλα αυτά που σου είπα προσωπικά τα έχω τσεκάρει και με τον εαυτό μου και με πολλούς μαθητές μου αλλά θα σου πω ένα ακόμη πραγματάκι το οποίο πιθανώς να είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Το να μην έχεις την παραμικρή εντύπωση ότι επειδή τραυματίστηκες τώρα και δεν θα μπορείς να παίξεις για 1 μήνα κιθάρα, έγινε κάτι. Νίκο μου, δεν έγινε τίποτα.

[7.50’] Ίσα- ίσα που όπως έχω κάνει με δεκάδες μαθητές μου που έχουν περάσει από τραυματισμούς χρησιμοποίησαν όλοι τον καιρό αυτό που ήταν τραυματισμένοι ώστε μετά να έχουν καταλήξει να είναι καλύτεροι απ’ ότι ήταν πριν ξεκινήσουν. Αυτό έγινε με τους τρόπους που σου είπα πριν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να μη κατά κάποιον τρόπο φρικάρεις επειδή δεν μπορείς να παίξεις και να μην πιάνεις την κιθάρα για να δεις πως παίζεις και να σιγουρευτείς ότι δεν τα ξέχασες. Δεν θα τα ξεχάσεις αλλά πρέπει να σεβαστείς το γεγονός ότι έχεις τραυματιστεί και να αφήσεις στο σώμα σου τη δυνατότητα να γιατρευτεί και δεν θα σε προδώσει. Αν όμως δεν το κάνεις αυτό το πραγματάκι και δεν αφήσεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα να γιατρευτεί είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα ότι θα σου μείνει μια ευαισθησία η οποία θα σε οδηγεί σε συνεχόμενους τραυματισμούς όσο περνάνε τα χρόνια.

[8.43’] Θεωρούμε δεδομένο ότι θα σου περάσει αυτό το πράγμα. Τι κάνει απ’ δω και πέρα για να μην σου ξανασυμβεί. Πρώτα απ’ όλα σε 1 μήνα εφόσον έχεις κάνει τα πράγματα που λέμε στείλε μου σε παρακαλώ ένα e-mailπάλι για να δούμε πως πηγαίνεις. Αλλά πέρα απ’ αυτό 2 πραγματάκια θα σου έλεγα να κάνεις. Πρώτα απ’ όλα πριν ξεκινάς να παίζεις κιθάρα πάντα, κάθε φορά ένα καλό ζέσταμα, το καλό ζέσταμα σημαίνει στρέτσινγκ περιστροφές καρπών ακριβώς, τα οποία θα δεις το βίντεο του JohnΠετρούτση. Κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον θα ανεβάσω κι εγώ ένα βίντεο με πιο απλουστευμένο ζέσταμα, αυτό που χρησιμοποιώ εγώ. Το δεύτερο πράγμα που δυστυχώς μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο, πραγματικά θα σου πρότεινα να βρεις ένα καλό coach στην κιθάρα. Αν είσαι 17 χρονών και παίζεις 5-6 ώρες την ημέρα είναι τεράστιο κρίμα αυτός ο χρόνος να πηγαίνει χαμένος και μάλιστα από μερικές κακές δικές σου επιλογές να τραυματίζεσαι κιόλας. Το καταλαβαίνω ότι πολύς κόσμος, ειδικά στην ελληνική νοοτροπία, θεωρείται μαγκιά το να κάνεις κάτι τέτοιο, το να μάθεις μόνος σου αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να καταφέρει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Μπορούν να το καταφέρουν μόνο 2-3 άτομα στους χίλιους.

[9.53’] Είναι πολύ καλύτερα λοιπόν να βρεις έναν πραγματικά καλό επαγγελματία, εκπαιδευμένο καθηγητή να σε καθοδηγήσει και αυτός θα σε προστατεύει με τα πράγματα που θα σου δίνει να μελετάς και από τραυματισμούς και από διάφορα άλλα πράγματα. Ελπίζω λοιπόν, να σε βοήθησα μ’ αυτά που σου είπα, πήγε λίγο παραπάνω η ώρα απ’ ότι περίμενα αλλά είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα, το οποίο πραγματικά αξίζει να το αναλύσουμε τόσο. Ελπίζω λοιπόν, να σε βοήθησα και σε κανένα μήνα στείλε μου ένα e-mail σε παρακαλώ να μου πεις πως έχουν πάει τα πράγματα.

 

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info