Καλησπέρα σε όλους !!
Σήμερα το θέμα του Video έχει να κάνει με το shredding…
“Τι είναι το shredding και για πιο λόγο χρειάζεται ?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast
Κάνε Subscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση που μας ήρθε στο email, από ένα φίλο , και ρωτάει…
Γιάννη έχω παρακολουθήσει όλη την σκηνή του shredding με το πολύ τεχνικό καθαριστικό παίξιμο αλλά δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ποια είναι η άποψη σου?
Φίλε αυτή είναι μια από τις καλύτερες ερωτήσεις που έχουν περάσει από το συγκεκριμένο Podcast και πιστεύω θα βοηθήσει αρκετό κόσμο η μικρή ανάλυση που θα κάνουμε. Θα στην ξεκινήσω την ανάλυση από την δεκαετία του 70, στην fusion. Σε εκείνη την φάση λοιπόν είχαν αρχίσει διάφοροι παίχτες της jazz μουσικής με τους διαφόρους ροκάδες να κάνουνε παρέα και να δημιουργούν μουσική παρέα και να προσπαθούν να φτιάξουν ένα νέο είδος μουσικής το οποίο είχε την πολυπλοκότητα και το ενδιαφέρον της jazz μαζί με τα ηχοχρώματα και τον εξοπλισμό, που έδινε πολλές δυνατότητες έκφρασης που υπήρχε στην ροκ τότε εποχή.
(1:12”) Το πρόβλημα ήταν το εξής όμως, ενώ όλα τα υπόλοιπα όργανα είχανε τις σπουδές τους την οργάνωση τους , δηλαδή το βιολί το σαξόφωνο το jazz πιάνο τα jazz drums και όλα αυτά, ξαφνικά υπήρχανε οι ηλεκτρικοί κιθαρίστες, οι οποίοι παίζανε απλά μια πεντατονική σε 2 θέσεις πάνω κάτω, και ενώ οι υπόλοιποι παίζανε μουσική και μπορούσανε να συνεννοηθούν μεταξύ τους μουσικά, δηλαδή να παίξουν τα εξάηχα τους , τις κλίμακες τους , να παίξουνε με διαφορετικές ρυθμικές αξίες τα apegios όλα αυτά τα πράγματα, είχαν όπως λέω εγώ τον χαζό ξάδελφο τον κιθαρίστα τον οποίον τον βάζανε όπου υπήρχε ένα κενό για να παίξει ένα γρήγορο πεντατονικό solo και να δώσει απλά αυτή την χροιά της ροκ κιθάρας. Αυτό δεν μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ καιρό και κάποια στιγμή οι κιθαρίστες ήθελαν να εξελίξουν και τις δικές τους ικανότητες ώστε να μην είναι οι χαζοί του χωριού όπως είπαμε , αλλά να είναι ένας παίκτης που πραγματικά μπορεί να διατηρηθεί και να κάτσει δίπλα στους υπόλοιπους.
(2:12”) Να πω ότι αυτό δεν συνέβαινε στην jazz κιθάρα, οι jazz κιθαρίστες ήταν πάρα πολύ άρτια εκπαιδευμένοι, έστω και κάποιοι αυτοδίδακτοι εκπαιδευμένοι, ώστε να ξέρουν τα πράγματα που έπρεπε να ξέρουν. Αλλά στην ροκ κιθάρα αυτό ήταν ένα θέμα, δηλαδή ήταν ένα στυλ το οποίο ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένο και βασιζόταν σε συγκεκριμένες χροιές και όχι σε γενικότερη μουσική γνώση. Οι τεχνικές λοιπόν άρχισαν να εξελίσσονται με σκοπό να μπορέσει η ηλεκτρική κιθάρα να φτάσει στο επίπεδο που είχανε τα υπόλοιπα όργανα, δηλαδή να μην γράφει ο ενορχηστρωτής ένα alpegio σε τρίηχα και να βγαίνει ο κιθαρίστας και να λέει για παράδειγμα …α συγγνώμη φίλε δεν βολεύει στην κιθάρα το alpegio στα τρίηχα.
(3:00”) Έτσι κάπως δημιουργήθηκαν διαφορετικές τεχνικές, για παράδειγμα το tapping όπως και το sweeping σου δίνουν την δυνατότητα να παίξεις πολύ μεγαλύτερα διαστήματα στην κιθάρα, ενώ πριν με απλή πένα πάνω κάτω μπορούσες να παίξεις συνήθως μικρές άντε και μεγάλες τρίτες σε μια χορδή. Το string skipping όπως και ο συνδυασμός πένα με δάκτυλο σου δίνουν την δυνατότητα να παίξεις ακόμα μεγαλύτερα διαστήματα ,πηδώντας πολλές χορδές επίσης να φτιάξεις διαφορετικούς τονισμούς, κάτι το οποίο με το sweeping για παράδειγμα είναι αρκετά δύσκολο. Τώρα γίνετε πολύ τεχνική η επεξήγηση άλλα θα παραμείνω λακωνικός. Ο λόγος που έχουμε αυτές τις διαφορετικές τεχνικές, οι οποίες όλο και εξελίσσονται την τελευταία 30 ετία είναι μουσικός λόγος και δεν είναι απλά για φιγούρα. Τώρα το πως θα το χρησιμοποιήσει ο κάθε ένας αυτό το πράγμα είναι καθαρά στην δικιά του ευχέρεια και στο πως θέλει να εκφραστεί καλλιτεχνικά με το όργανο το οποίο έχει διαλέξει να παίζει .
(4:05”) Αλλά υπάρχει συγκεκριμένη σειρά όπου μαθαίνονται αυτές οι τεχνικές, δηλαδή ξεκινάμε όπως έχουμε πει σε άλλο podcast από το πένα και δέκατο, μετά προχωράει στο tapping και στο sweeping που σου δίνουν μεγαλύτερα διαστήματα και μετά πηγαίνεις στις πραγματικά ανεβασμένου επιπέδου τεχνικές τα οποία είναι τα wide stresses , string skipping και πένα και δάκτυλα μαζί Ελπίζω να βοήθησα με αυτή την απλή εξήγηση του συγκεκριμένου θέματος. Είμαι ο Γιάννης Αναστασσάκης και τα λέμε την επόμενη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.Γεια χαρά.
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info