Καλησπέρα σε όλους !

Σήμερα θα απαντήσουμε την εξής ερώτηση…

” Τι ακριβώς χρειάζεται για να μάθουμε θεωρία μουσικής ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast

Κάνε Subscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. H σημερινή ερώτηση έρχεται από τον φίλο μας τον Γιώργο από το Youtube  όπου ρωτάει :

Γιάννη τι ακριβώς χρειάζεται για να μάθω μουσική θεωρία? Όλοι λένε ότι είναι σημαντικό αλλά δεν ξέρω τι να κάνω?

Για να δούμε λοιπόν πως μπορούμε να βοηθήσουμε λοιπόν τον φίλο μας τον Γιώργο. Το πρώτο βήμα που έχεις να κάνεις είναι να καταλάβεις ότι όταν λέμε για μουσική θεωρία υπάρχουν τουλάχιστον 3 διαφορετικά τελείως πράγματα τα οποία πρέπει να έχεις στο μυαλό σου. Το πρώτο είναι η καθαρά εγκεφαλική μουσική θεωρία δηλαδή, αυτό που λέω εγώ…που καθόμαστε με το πούρο και το μπράντι και μιλάμε …”ααα…η λα μινόρε 9 συγχορδία και ταιριάζει με την λα δωρική κλίμακα” , δεν έχει μπει καμία κιθάρα, δεν έχει ακουστεί πουθενά το όργανο.

(1:00”) Το ίδιο πράγμα θα έλεγες αν έπαιζες σαξόφωνο, κιθάρα ή αν έπαιζες πιάνο. Η βελτίωση λοιπόν σε αυτό το είδος της θεωρίας είναι αρκετά εύκολη γιατί χρειάζεται απλά διάβασμα, δηλαδή όλο το θέμα γίνεται στο μυαλό, απλά διαβάζεις και απομνημονεύεις κάποιες πληροφορίες. Για την λα μινόρε 13 ας πούμε συγχορδία η καλύτερη κλίμακα η πιο εύηχη είναι η λα δωρική η οποία είναι το δεύτερο mode της σολ φυσικής μινόρε. Όλα αυτά λοιπόν δεν έχουμε πιάσει κιθάρα πουθενά, το επαναλαμβάνω γιατί αλλάζει σε σχέση με το επόμενο κομμάτι της θεωρίας , δεν έχουμε μιλήσει για το ποιες νότες είναι μέσα σε αυτή την εξίσωση, ξέρεις απλά αυτή την πληροφορία, λα μινόρε 7, λα μινόρε 9, λα μινόρε 13 ταιριάζει με την δωρική κλίμακα. Πάμε τώρα στο δεύτερο μέρος της θεωρίας. Το δεύτερο μέρος είναι η θεωρία ταστιέρας δηλαδή το finger board knowledge. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν λίγο, εδώ σημαίνει το να ξέρεις το κάθε μελωδικό – θεωρητικό υλικό να το ξέρεις  πάνω στην κιθάρα.

(2:00”) Δηλαδή για παράδειγμα να ξέρεις το σχήμα της λα μινόρε 7 συγχορδίας είναι αυτό εδώ (ήχος κιθάρας),να ξέρεις ότι το σχήμα της b -13 είναι αυτό (ήχος κιθάρας) . Δεν μιλάμε να το έχεις πιάσει να το ξέρεις , να ακουστεί καλά ή κάτι τέτοιο αλλά απλά το να ξέρεις το σχήμα της, δηλαδή ότι βάζοντας τα δάκτυλα ”εδώ…” έχεις την συγχορδία b – 13, αυτό έχει να κάνει με ένα μεγάλο κομμάτι απομνημόνευσης στην υπόθεση, γιατί πέρα από το να ξέρεις την πληροφορία πρέπει να ξέρεις πως η πληροφορία αυτή μεταφράζετε πάνω στην κιθάρα. Είναι μια πολύ σημαντική διαφορά αλλά πάλι είναι θέμα μουσικής θεωρίας αυτό. Όταν λοιπόν μιλάμε για γνώσεις ταστιέρας είμαστε και πάλι στο τομέα της μουσικής θεωρίας. Πάμε τώρα στο τρίτο και τελευταίο κομμάτι της μουσικής θεωρίας όπου είμαστε στις νότες και τα διαστήματα.

(3:00”) Δηλαδή το να ξέρεις το κάθε μελωδικό υλικό το οποίο έχεις μελετήσει στην θεωρία σου, ποίες νότες και ποια διαστήματα έχει. Για παράδειγμα να σου πει κάποιος φα μινορε 9 και να ξέρεις ότι φα λα ύφεση, ντο μη ύφεση, σολ. Η ταχύτητα που το είπα τώρα είναι λίγο παραπάνω από αυτό που είναι απαραίτητο αλλά σίγουρα δε θέλω να σου πάρει παραπάνω από 3-4 δευτερόλεπτα, γιατί αλλιώς αν σου παίρνει παραπάνω δεν θα σου είναι χρήσιμη η θεωρία και γίνετε κάτι το οποίο θα μπορείς να συζητάς αλλά όχι να χρησιμοποιείς. Για να μπορέσεις να εξασκήσεις τα 3 διαφορετικά πράγματα , δηλαδή πρώτα από όλα την καθαρά θεωρητική υπόσταση της θεωρίας, μετά την γνώση ταστιέρας και μετά την γνώση διαστημάτων και νότων χρειάζεται το κάθε ένα διαφορετική μεθοδολογία και είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους χρειάζεται κάποια συνεργασία με κάποιο εκπαιδευμένο καθηγητή.

(4:00”) Δεν είναι ότι δεν γίνεται να το μάθεις μόνος σου, αλλά συνήθως όσοι έχουν προσπαθήσει να το μάθουν μόνοι τους  την μουσική θεωρία , έχουν αφήσει πολύ μεγάλα κενά σε πολλά πράγματα τα οποία τα έχουν μάθει μέχρι ενός σημείου και αυτό δεν είναι αρκετό για να μπορέσεις να φέρεις τα αποτελέσματα που θα ήθελες.Γενικότερα λοιπόν είναι πολύ σημαντικό μέρος της βελτίωσης σου η μουσική θεωρία και καλό θα είναι να ασχοληθείς, θα σου πρότεινα να βρεις κάποιον καθηγητή με τον οποίο θα δουλέψεις, ο οποίος θα ειδικεύεται στην μοντέρνα θεωρία και περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα από την κλασσική, αλλά έχει και όλα τα θέματα της μοντέρνας και αυτό θα σε βοηθήσει και στην σύνθεση και στον αυτοσχεδιασμό σου και γενικότερα στην εξέλιξη σου ως μουσικός.Αυτά λοιπόν από εμένα για σήμερα και τα λέμε στο επόμενο Ask The Guitar Coach.  Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info