Here’s Episode 37 of my reader-fueled Podcast series Ask the Guitar Coach!

This is the {GREEK audio version}

Today I will be answering the following submitted question:

“Πως μαθαίνουμε νέες κλίμακες και που τις χρησιμοποιούμε ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast

Κάνε Subscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. H σημερινή ερώτηση έρχεται και πάλι από το facebook όπου ο φίλος μας μας λέει: Όταν μαθαίνω μια καινούρια κλίμακα συνήθως βλέπω ότι μετά από 2 – 3 εβδομάδες την ξεχνάω και στην πραγματικότητα ποτέ δεν καταφέρνω να την χρησιμοποιήσω στον αυτοσχεδιασμό μου. Για πιο λόγο συμβαίνει αυτό? Έχω πρόβλημα με την κιθάρα και δεν τα καταφέρνω  ή είναι κάτι άλλο?

Είναι μια από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις, κάτι που με ρωτάνε συχνά και σε σεμινάρια, καθώς και οι μαθητές μου. Για να μπορέσω να σου απαντήσω πραγματικά εμπεριστατωμένα πρέπει να ξέρω λίγο περισσότερα στοιχεία, δηλαδή ποια είναι η κλίμακα αυτή που έμαθες, είναι κάποιο περίεργο mode, ή μιλάμε για μια συνηθισμένη κλίμακα του συστήματος.

(1:00”)Για να το κάνουμε πιο απλό θα θεωρήσω ότι μιλάμε για μια απλή κλίμακα και θα βασίσω την απάντηση μου πάνω σε αυτό.Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο επεισόδιο του  Ask The Guitar Coach είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορούμε να απομνημονεύσουμε, για τα καινούρια υλικά που μπορούμε να βάλουμε στο παίξιμο μας. Γενικά ο κανόνας είναι ότι ακόμα και με πολύ εντατική μελέτη δεν μπορείς να βάλεις πάνω από 2 maximum 3 καινούριες κλίμακες στο παίξιμο σου μέσα σε ένα χρόνο. Όποτε κάποια πράγματα του στυλ, έχω 2 βδομάδες για να μάθω μόνταλ σύστημα κλπ , δεν δουλεύουνε. Ναι όντως μπορείς να απομνημονεύσεις κάποια σχήματα, αλλά άλλο αυτό και άλλο το να χρησιμοποιηθεί η κλίμακα αυτή στο να φτιάξεις το συνδυασμό σου και στον τρόπο που εκφράζεσαι καλύτερα τεχνικά.Για να απαντήσουμε τώρα  στην συγκεκριμένη ερώτηση , για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μια κλίμακα πρέπει το backing track, αυτό που παίζει η μπάντα από πίσω, να υποστηρίζει την συγκεκριμένη κλίμακα. Αλλιώς δεν γίνετε να το κάνεις αυτό το πράγμα και μόνο πολύ προχωρημένοι αυτοσχεδιαστές μπορούνε να περάσουν διαβατικά κλίμακες που δεν ταιριάζουν με την αρμονία για να τις κάνουνε να ακουστούν ωραία.

(2:07”) Για παράδειγμα αν παίζεις ένα μπλουζ κομμάτι είναι πάρα πολύ δύσκολο να περάσεις μια αρμονική μινόρε, απλά και μόνο επειδή την έμαθες εσύ και να την βάλεις με το έτσι θέλω πάνω από το μπλουζ.Δεν θα πω την λέξη δεν γίνετε γιατί γίνετε αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ανάλογα με την κλίμακα την οποία έχεις μάθει πρέπει να διαλέξεις και το κατάλληλο background πάνω από το οποίο θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κλίμακα. Για παράδειγμα ένα κομμάτι όπως το Sweet child of mine είναι γραμμένο πάνω στην μυξολιδική κλίμακα, οπότε  θα το χρησιμοποιούσες σαν background  για να μετρήσεις αυτή την κλίμακα.

Ο Carlos Santana από την άλλη χρησιμοποιεί δωρική κλίμακα, οπότε σχεδόν όλα τα κομμάτια του Santana μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν background για να εξελίξεις τον αυτοσχεδιασμό σου στην δωρική κλίμακα

(3:00”) Αυτή είναι λοιπόν η πιο συνηθισμένη παρανόηση που γίνετε, το ότι ο μαθητής μαθαίνει μια καινούρια κλίμακα και λέει “πάρα πολύ ωραία …τώρα θα την βάλω όπου μου έρθει εμένα “ , και όπως είπαμε αυτό το πράγμα δεν γίνετε. Τώρα ο πιο γρήγορος τρόπος για να αρχίσεις να χρησιμοποιείς μια κλίμακα για να την βάλεις στον αυτοσχεδιασμό σου , είναι να την μάθεις σε τουλάχιστον 2 θέσεις , και σε 5 και σε 7 μεταγενέστερα, αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλο επεισόδιο, σε 2 θέσεις αρχικά με τονική στην 6η χορδή και στην 5η χορδή και να τις συνδυάσεις με την ομώνυμη περιτονική της. Για ποιον λόγο αυτό, επειδή η περιτονική είναι η βασική ροκ κλίμακα, είναι αυτή που δίνει την ροκ χροιά στο παίξιμο, όταν συνδυάζουμε μια άλλη κλίμακα με την περιτονική καταφέρνουμε και γίνετε ένα σαν εξελιγμένο ροκ παίξιμο. Γιαυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο πρότεινα να πλησιάσεις το πως θα χρησιμοποιήσεις μια καινούρια κλίμακα στον αυτοσχεδιασμό σου.

(4:00”) Αυτά λοιπόν από εμένα για το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζω να βοήθησα και τα λεμέ στο επόμενο Ask The Guitar Coach.  

Γεια χαρά .


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info