Here’s Episode 31 of my reader-fueled Podcast series Ask the Guitar Coach!

This is the {GREEK audio version}

Today I will be answering the following submitted question:

” Έχω χάσει την όρεξη για κιθαριστική μελέτη… Τι να κάνω? “

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast

Κάνε Subscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00’’) Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask The Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια πολύ ωραία ερώτηση από τον φίλο μας τον Σπύρο ο οποίος με ρωτάει:

“Έχω χάσει την όρεξή μου για μελέτη και για παίξιμο. Βοήθησε με σε παρακαλώ να βρω ξανά το motivation μου.”

Σπύρο μου, πολύ ωραίο το θέμα που έθιξες, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω αν και είναι λίγο προσωπικό στο συγκεκριμένο θέμα το τι σπρώχνει τον καθένα να μελετήσει και να βελτιωθεί για να γίνει καλύτερος, θα σου πω τι χρησιμοποιώ εγώ προσωπικά με τους μαθητές μου και τι ήταν αυτό που πάντα έκανα για να κρατάω τη δική μου όρεξη για μελέτη και βελτίωση. Ο βασικός τρόπος που χρησιμοποιούσα, και που ακόμα χρησιμοποιώ δηλαδή, είναι να βάζω μικρούς στόχους ανά τρίμηνο, εξάμηνο και δωδεκάμηνο.

(01:00’’) Για παράδειγμα, κάθε τρεις μήνες να έχω προετοιμάσει 1 ή 2 κομμάτια. Συγκεκριμένα για να σου πω το δικό μου πρόγραμμα θέλω κάθε 6 μήνες να βγάζω ένα καινούριο video clip. Κάθε 2 χρόνια να έχω αρκετό υλικό για ένα καινούριο CD. Κάθε 2 χρόνια πάλι να βγάζω ένα καινούριο βιβλίο. Τώρα αυτά είναι στόχοι για κάποιον ο οποίος είναι επαγγελματίας και δουλεύει στην συγκεκριμένη βιομηχανία. Θα σου πω λοιπόν τι κάνουμε με τους μαθητές μου. Ένα παιδί ο οποίος μελετάει αρκετά σοβαρά και παίζει αρκετές ώρες την ημέρα, κάνει μαθήματα και είναι αρκετά οργανωμένος  στη μελέτη του, έχουμε πει ότι κάθε 6 μήνες δίνει για ένα δίπλωμα του London College of Music. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι κάθε 6 μήνες υπάρχει μια συγκεκριμένη ύλη, σκέψου το περίπου σαν την τάξη την οποία θα έπρεπε να περάσεις στα αγγλικά σου για να πας στο επόμενο τμήμα στο φροντιστήριο. Κάθε 6 μήνες λοιπόν, ξέρει την ύλη που πρέπει να έχει μάθει έτσι, να δώσει τις εξετάσεις του και να περάσει. Αυτό του δίνει ένα ξεκάθαρο γνώμονα της προόδου του,

 (02:00’’) δηλαδή μειώνει κατά πολύ το παιδί να κάτσει να σκεφτεί: “δεν βελτιώθηκα, δεν έκανα το ένα, το άλλο κλπ”, είναι ξεκάθαρο ότι κάθε 6 μήνες έχει αυτό. Το άλλο πράγμα που κάνουμε είναι ότι θέλω κάθε χρόνο να παίρνουν οι μαθητές μου μέρος σε ένα διαγωνισμό ή μια παρουσίαση. Ο βασικός διαγωνισμός είναι το Volos Guitar Competition που γίνεται περίπου Ιανουάριο-Φεβρουάριο κάθε χρονιά τα τελευταία 12 χρόνια. Ο σκοπός εκεί δεν είναι να διαγωνιστεί για να είναι καλύτερος από τους άλλους για να πάρει την πρώτη θέση, αλλά το να παίξει κάποιο κομμάτι live μπροστά σε κόσμο έτσι ώστε να βγει κατά κάποιο τρόπο από το καβούκι του και επίσης να σιγουρευτούμε ότι το έχει μάθει σε ένα καλό επίπεδο ώστε να μπορέσει να το παίξει live, όρθιος, με τον ήχο του, με όλα και με αυτό τον τρόπο επειδή δεν θέλει να γίνει ρόμπα στον κόσμο που θα βλέπει, κάθεται και το μελετάει. Ένα τρίτος τρόπος είναι με τις ηχογραφήσεις. Κάθε 12-18 μήνες βγάζουμε με τους μαθητές μου ένα CD, το “Elite Guitar Coaching – Rising Stars”

(03:00’’) όπου είναι τα καλύτερα κομμάτια τα οποία έχουν συνθέσει και έχουν ηχογραφήσει οι μαθητές μου μέσα σε αυτό τον καιρό. Όσοι λοιπόν θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πράγμα και να βάλουν ένα κομμάτι τους σε αυτή τη συλλογή, κάθονται, στρώνονται, μελετάνε, ηχογραφούν και με αυτό τον τρόπο προχωράνε παραπέρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων, δηλαδή οι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, οι ηχογραφήσεις για το CD του Elite Guitar Coaching, η προετοιμασία για να παίξεις live σε ένα διαγωνισμό κρατάει σε μία μόνιμη εγρήγορση και με ξεκάθαρα σημάδια κάθε χρόνο, το τι μπορεί να κάνει ο καθένας.

(04:00’’) … Με τον συνδυασμό αυτών των τριών παραγόντων, τα παιδιά έχουν μονίμως τον επόμενο στόχο κοντά, μέσα σε 1-2 μήνες, δηλαδή πάνω που τελειώνει ο διαγωνισμός τον Φεβρουάριο είναι μετά οι εξετάσεις για το London College of Music τον Ιούνιο. Με το που τελειώνουν από κει, έχουμε ηχογραφήσεις για τον δίσκο που θα βγει τον Σεπτέμβριο οπότε συνέχεια πέρα από την μελέτη την απλή η οποία γίνεται πολλές φορές και μηχανικά, υπάρχει ο επόμενος στόχος και όλο αυτό το πράγμα κρατάει πραγματικά αμείωτο το ενδιαφέρον και το κίνητρο για μελέτη. Τι γίνεται τώρα αν εσύ δεν ανήκεις σε μια τέτοια κοινότητα ή αν δεν έχεις καν κάποιο δάσκαλο κιθάρας και δουλεύεις μόνος σου. Πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλεις τα δικά σου σημεία αναφοράς και τους δικούς σου στόχους, δηλαδή για παράδειγμα ένα παιδί που παίζει

(05:00’’) κιθάρα παραλίας, όπως λέμε, για την παρέα του και του αρέσει ο Χατζηγιάννης να βάλει σαν στόχο ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μάθει 10 κομμάτια του Χατζηγιάννη. Αν αυτό που του αρέσει είναι ο Gary Moore, τότε να έχει μάθει 2 solo του Gary Moore μέχρι το Πάσχα. Δηλαδή είναι πολύ σημαντικό να βάζεις συγκεκριμένο στόχο ο οποίος να είναι μετρήσιμος και να υπάρχει και η προθεσμία σου (μέχρι τα Χριστούγεννα,  μέχρι το Πάσχα, μέχρι το τέλος του μήνα). Αυτός έχω δει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος. Σαν έξτρα κόλπο λοιπόν, έχω δει ότι σου ανεβάζει πάρα πολύ το κίνητρο όταν παίζεις με άλλο κόσμο και συνεργάζεστε είτε κανονικά, face to face κάθεστε μαζί και παίζετε είτε ακόμα και ψηφιακά μέσω του PC. Δηλαδή το να γράψεις την κιθάρα, να τη στείλεις σε κάποιο παιδί να γράψει το μπάσο, να γράψει ο άλλος τα τύμπανα και να βγει ένα κομμάτι, μια συνεργασία ναι μεν δεν είναι το ίδιο ακριβώς με το να έχεις την μπάντα στο ίδιο δωμάτιο και να παίζει αλλά σίγουρα σου δίνει ένα

 (06:00’’) ερέθισμα παραπέρα για να κάτσεις να μελετήσεις και να γίνεις καλύτερος. Πάντα αυτός ο τρόπος της θετικής πίεσης κατά κάποιο τρόπο όπου οι υπόλοιποι περιμένουν να κάνεις κάτι για να προχωρήσει όλη η ομάδα μπροστά φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την μέθοδο του μαστιγίου που λέει: “Πρέπει να κάτσω να μελετήσω τόσες ώρες κιθάρα” και φυσικά κανείς δεν έχει όρεξη να το κάνει αυτό όταν είναι απλά μελέτη για χάρη της μελέτης. Αυτά λοιπόν για το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζω να βοήθησα και τα λέμε στο επόμενο Ask The Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info