Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση,

” Είναι σωστό να μάθω Κλασσική κιθάρα πριν αρχίσω Ηλεκτρική ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

[0.00’] Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες του rock overdose και καλώς ήλθατε στην εβδομαδιαία στήλη μου «ask the guitar coach». Η σημερινή ερώτηση έρχεται από τον Ανέστη Παπαλουκά και είναι η εξής:

«Ιωάννη βλέπω ότι εσύ ασχολείσαι και με τη rock και με τη flamenco κιθάρα. Πιστεύεις ότι χρειάζεται να ξέρει κάποιος κλασική κιθάρα για να μπορέσει να παίξει ηλεκτρική ή τουλάχιστον να ξεκινήσει με την κλασική για να πάει στην ηλεκτρική».

Αυτή είναι η ερώτηση λοιπόν, του φίλου μας του Ανέστη και είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση και παιδιών που ξεκινάνε να παίξουν ηλεκτρική κιθάρα αλλά και πάρα πολύ συχνά από τους γονείς τους. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, το τοπίο. Εν έτει 2013 σχεδόν 2014 δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για έναν άνθρωπο, ο οποίος θέλει να μάθει να παίζει ηλεκτρική κιθάρα, δηλαδή ακούει rock μουσική, metal,progressive, ακούει κιθαρίστες, ηλεκτρικούς κιθαρίστες, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ξεκινήσει παίζοντας κλασική κιθάρα. Άμα του αρέσει να παίζει κλασική κιθάρα, ακούει την κλασική κιθάρα και πραγματικά τον φτιάχνει ο ήχος της, του αρέσει αυτή η μουσική, του αρέσει η πειθαρχία, η ηχητικά ποιότητα, όλα τα πράγματα τα οποία κάνουν την κλασική κιθάρα το όργανο που είναι τότε να κάτσει και να ασχοληθεί μαζί της.

[1.08’]Αν όμως, αυτό που του αρέσει είναι η ηλεκτρική κιθάρα και ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας δεν υπάρχει κανένας λόγος να μάθει πρώτα κλασική για να προχωρήσει μετά στην ηλεκτρική. Τώρα πια υπάρχει απόλυτα σωστή μεθοδολογία, απόλυτα εξελιγμένη και η αλήθεια είναι και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να προχωρήσει κάποιος στην ηλεκτρική κιθάρα. Είναι πια ένα πλήρως εξελιγμένο όργανο διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσπαθήσει να μάθει κάποιος ηλεκτρική πηγαίνοντας διαμέσου της κλασικής. Και εδώ με έχουν ρωτήσει πολλές φορές: «δηλαδή αν κάνω 3 χρόνια κλασική θα μου κάνει κακό»; Όχι φίλε μου, δεν θα σου κάνει καθόλου κακό. Το αριστερό σου χέρι τουλάχιστον θα εξελιχθεί αρκετά καλά. Το δεξί θα σου’ ναι λίγο άχρηστο γιατί δεν χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά κακό δεν θα σου κάνει. Αλλά αυτά τα 3 χρόνια που θα έκανες κλασική, αν έκανες ηλεκτρική κιθάρα αν μελετούσες ηλεκτρική ειδικά με κάποιον εκπαιδευμένο καθηγητή, θα σου’ κανε πολύ πολύ, πολύ καλύτερο.

[2.11’] Οπότε είναι καθαρά θέμα του τι θέλεις να κάνεις και τι θες να πετύχεις. Μια άλλη λογική που υπάρχει είναι ότι αν καταφέρω να παίξω στην κλασική ό, τι παίζω στην ηλεκτρική θα είναι πιο εύκολο. Αυτό το πράγμα δεν ισχύει. Είναι δύο διαφορετικά όργανα με διαφορετικούς μηχανισμούς παραγωγής ήχου και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείς με το ένα για να πας μετά στο άλλο. Είναι σαν αν λες, αν μάθω να οδηγώ τρακτέρ θα είμαι σαφώς καλύτερος στο να οδηγώ μετά μια πόρσε. Και δεν είναι το θέμα ποιο απ’ τα δύο είναι το τρακτέρ και ποιο η πόρσε, είναι ότι δεν ισχύει. Είναι σαφώς καλύτερα να εκπαιδευτείς τα 3 χρόνια, αυτά που λέμε, στο να οδηγείς την πόρσε σου ή το τρακτέρ σου. Αυτό είναι επίσης ένα επιχείρημα που το ακούμε πολύ συχνά από τους γονείς, και εκεί είναι πραγματικά πολύ εκνευριστικό το θέμα, γιατί έρχονται υποτίθεται σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος το κάνει αυτό το πράγμα στην καριέρα του και σου λένε θέλω το παιδί μου να ξεκινήσει κλασική για να μάθει ηλεκτρική. Και λες όχι δεν ισχύει αυτό. Και σου λένε, μα πώς; Δεν ισχύει αυτό.

[3.10’] Και στο λέει ένας άνθρωπος που προσωπικά εγώ έχω master στην κλασική κιθάρα. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε και τα δύο εκτός αν σας αρέσουν και τα δύο. Αν κάποιος του αρέσει και η ηλεκτρική και η κλασική κιθάρα τότε ναι, να πάρει έναν καθηγητή στο ένα και έναν καθηγητή στο άλλο, γιατί από μόνος του και στα δύο δεν πρόκειται να τα καταφέρει να ξανανακαλύπτει τον τροχό από την αρχή και να ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα δύο αντικείμενα. Γίνεται αυτό το πραγματάκι. Τα κατάφερα εγώ, το έχουν καταφέρει πάρα πολύς άλλος κόσμος. Δεν είναι ότι είχαμε τίποτα έξτρα γονίδια τα οποία μας έκανα φοβερά special απλά μας άρεσε αυτό το πράγμα και ασχοληθήκαμε. Έτσι απλό είναι, αλλά σίγουρα και σας το λέω από την αρχή και το λέω όχι μόνο για αυτούς που παίζουν ήδη κιθάρα που πιθανόν να ξέρουν την απάντηση αλλά και αυτούς που θα ήθελαν αν μάθουν, θα ήθελαν να ξεκινήσουν.

[4.01’] Μην πέφτετε σε τέτοιες παγίδες, οι οποίες συνήθως λέγονται από τα ωδεία που δεν έχουν κάποιον ηλεκτρικό κιθαρίστα, οπότε προσπαθούν να βάλουν τα παιδιά σε μια φάση όπου θα κάνεις κλασική κιθάρα γιατί με το να κάνεις κλασική κιθάρα θα είναι στο ωδείο το παιδί για 10 χρόνια. Οπότε θα μπορούν να έχουν τα δίδακτρά τους για 10 χρόνια ενώ εν κάνει ηλεκτρική, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, πράγμα το οποίο δεν ισχύει, αλλά στα ωδεία τα συγκεκριμένα δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών λέει, πόσο θα κάτσει ο μαθητής 1-2 χρόνια; Σιγά μην τον βάλω στην ηλεκτρική, θα τον βάλω στην κλασική όπου θα μπορεί να είναι εδώ πέρα για 10 χρόνια. Οπότε για να απλουστεύσουμε την απάντηση κλασική ή ηλεκτρική, όποιο απ’ τα δύο θέλεις παλληκάρι μου, όποιο απ’ τα δύο θες. Αν σ’ αρέσει η κλασική πήγαινε μάθε κλασική. Αν σ’ αρέσει η ηλεκτρική πήγαινε μάθε ηλεκτρική. Μην προσπαθήσεις να μάθεις κλασική έτσι ώστε μετά να μάθεις ηλεκτρική. Αυτό που σου αρέσει και αυτό που πραγματικά σε φτιάχνει και σου δίνει τροφή στα όνειρά σου, με αυτό ασχολήσου από την αρχή. Αυτά από μένα. Τα ξαναλέμε την άλλη εβδομάδα. Γεια χαρά.

 

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info