Here’s Episode 25 of my reader-fueled Podcast series Ask the Guitar Coach!
This is the {GREEK audio version}
Today i will be answering the following submitted question:
“Παίζω κιθάρα εδώ και 10 χρόνια, αλλά δεν βελτιώνομαι. Τι να κάνω?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast
Κάνε Subscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.
https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00’’) Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο Ask The Guitar Coach. Το σημερινό επεισόδιο είναι μία συνεργασία με το γνωστό κιθαριστικό forum Kithara.gr, από το οποίο έχουμε πάρει και τις ερωτήσεις οι οποίες θα απαντηθούν σήμερα. Η σημερινή ερώτηση λοιπόν είναι από ένα φίλο του forum ο οποίος ρωτάει:
“Παίζω κιθάρα εδώ και 10 χρόνια και δεν βλέπω να βελτιώνομαι… Υπάρχει περίπτωση κάποιος να μην μπορεί να μάθει κιθάρα ή να μην μπορεί να γίνει καλύτερος?”
Αυτή είναι λοιπόν η ερώτηση του φίλου μας και θα κάνω ότι μπορώ να την απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ. Κοίταξε να δεις, δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να έχει φτάσει κάποιος το επίπεδό του στο maximum level και να μην γίνεται παραπάνω. Αλλά πριν πάμε να εξετάσουμε αυτό το θέμα, πάμε να δούμε κάποια άλλα θέματα τα οποία πρέπει να κοιτάξουμε. Δηλαδή: Πώς έμαθες?
(01:00’’) Είσαι αυτοδίδακτος? Το πρόβλημα με το αν είσαι αυτοδίδακτος είναι ότι κάποια στιγμή μετά από κάποιο καιρό χτυπάς κάποιον τοίχο από τον οποίο δεν μπορείς να ξεφύγεις, από μόνος σου σίγουρα γιατί τα προβλήματα που υπάρχουν είναι προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του παιξίματος σου. Κλασικά παραδείγματα είναι παιδιά τα οποία έχουνε μάθει να παίζουνε με το χέρι τους στραβά ή χρησιμοποιώντας 2 ή 3 μόνο δάχτυλα οπότε δεν μπορούνε να προχωρήσουν παραπέρα γιατί δομικά δεν τους επιτρέπει ο τρόπος που παίζουν, να κάνουν πιο εξελιγμένα πράγματα. Άρα λοιπόν σε έναν άνθρωπο που παίζει έτσι μπορεί να του έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχει φτάσει στο maximum που μπορεί να κάνει, αλλά αυτό δεν είναι πραγματικό, είναι σαν κάποιον ο οποίος να πιστεύει ότι έχει φτάσει στη maximum ταχύτητα στην οποία μπορεί να τρέξει αλλά όταν τρέχει, τρέχει κάνοντας κουτσό. Όντως μπορεί να έχει φτάσει τη μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί αλλά τη μεγαλύτερη ταχύτητα που μπορεί κάνοντας κουτσό. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να πάει πίσω
(02:00’’) και ή να μάθει μόνος του ή κάποιος να τον βοηθήσει να μάθει να τρέχει κανονικά, με τα δύο πόδια δηλαδή, και μετά να δει κατά πόσο η ταχύτητά του μπορεί να αυξηθεί. Ένα θέμα λοιπόν είναι αυτό. Μιλώντας για το θέμα το κατά πόσον μπορεί κάποιος να έχει φτάσει να μην μπορεί να μάθει για να γίνει καλύτερος, πάμε σε ένα δεύτερο μέρος αυτού του θέματος. Παγκοσμίως η στατιστική είναι ως εξής: στα 100 άτομα υπάρχει 1-1.5% οι οποίοι έχουνε πάρα πολύ μεγάλη φυσική έφεση προς κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο. Το συγκεκριμένο αντικείμενο εδώ είναι η κιθάρα. Υπάρχει επίσης 1.5-2% από τον κόσμο που ασχολείται, οι οποίοι έχουνε κάτω από το μέσο όρο έφεση και τους έρχεται πολύ δύσκολα η βελτίωση. Έχουμε λοιπόν 1-1.5% maximum στην κορυφή του παγόβουνου και έχουμε και 1.5-2% στο κάτω κάτω μέρος.
(03:00’’) Αν τα προσθέσουμε αυτά τα δύο, είναι περίπου 3%. Αν αφαιρέσουμε το 3% από το 100% μας μένουν 97%. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής. Αν πραγματικά πιστεύεις ότι ανήκεις στο 1.5% το κάτω κάτω όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεις καλύτερος, ή που σε δυσκολεύει πάρα πολύ το κάθε βηματάκι, υπάρχει αυτή η πιθανότητα? υπάρχει, είναι 1.5%. Αυτό που έχω δει όμως εγώ είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς εξ ορισμού ανήκουμε στο 97%. Πώς γίνεται καλύτερος ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο 97% και όχι στο top 1%? Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται καλύτερος σε οτιδήποτε, κάνοντας οργανωμένη μελέτη με κάποιον άνθρωπο ο οποίος τον καθοδηγεί. Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνεις? Η καλύτερη επιλογή είναι να βρεις έναν καθηγητή ο οποίος να μπορέσει να σε βοηθήσει στα δικά σου προβλήματα, στις δικές σου προκλήσεις που έχεις με το όργανο
(04:00’’) γιατί πάρα πολύς κόσμος λέει: “Α ωραία, θα τα μάθω μόνος μου”. Ναι αλλά τι σημαίνει θα τα μάθω μόνος μου? Διαλέγει κάθε φορά ότι πιστεύει εκείνος, αυθαίρετα, ότι πρέπει να κάνει για ένα θέμα στο οποίο θέλει να βελτιωθεί αλλά τι σημαίνει αυτό? Ότι δεν είναι ακόμα αρκετά καλός. Για παράδειγμα, το να μάθει κάποιος κάποια πράγματα από το YouTube είναι απόλυτα εφικτό. Το θέμα όμως είναι ποια πράγματα να μάθει? Τα πράγματα που θέλει ή τα πράγματα που του λείπουν για να γίνει καλύτερος? Ένας καθηγητής θα σε βοηθήσει στο να βρεις τα πράγματα τα οποία χρειάζεται να κάνεις για να γίνεις καλύτερος. Αυτά λοιπόν από εμένα για το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζω να βοήθησα και θα τα πούμε την επόμενη φορά.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info