Here’s Episode 18 of my reader-fueled Podcast series Ask the Guitar Coach!

This is the {GREEK audio version}

Today i will be answering the following submitted question:

“Ξανάπιασα την κιθάρα στα 36, να πάω σε δάσκαλο ή να μάθω μόνος μου?”

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00’’) Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο σημερινό special edition του Ask The Guitar Coach. Σήμερα είμαστε εδώ στον πολύ ωραίο χώρο του Four Walls Studio μαζί με τον φίλο τον Δημήτρη και θα μιλήσουμε για κάποιες πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχουνε τεθεί από φίλους ακροατές καθώς και διάφορες που έχουμε πάρει από το forum. Πάμε λοιπόν στην πρώτη ερώτηση από τον φίλο μας τον Πάνο ο οποίος λέει τα εξής:

“Μετά από πολλά χρόνια και στην τρυφερή ηλικία των 36 αποφάσισα να ξαναπιάσω κιθάρα. Αυτή την στιγμή έχω μία κλασική και σκέφτομαι να πάρω μια ακουστική επιτέλους. Από επίπεδο μην φανταστείτε και πολλά πράγματα… συγχορδίες και τραγούδια “παρέας” μέχρι που την παράτησα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Τώρα το έχω πάρει τόσο ζεστά που ενώ μικρότερος δεν ήθελα ούτε να το ακούσω, σκέφτομαι να κάνω μαθήματα. Και λέω: με δάσκαλο ή να ασχοληθώ με υλικό που βρίσκω στο internet; Από την άλλη σκέφτομαι, μήπως με πήραν τα χρόνια και τώρα πλέον είναι αργά…”

(01:00’’) Φίλε Πάνο, έχεις δύο ερωτήσεις, θα τις απαντήσουμε χωριστά και θα ξεκινήσω πολύ normal από την δεύτερη. Λες λοιπόν κατά πόσον είναι αργά στην ηλικία των 30 κάτι να ασχοληθείς. Πρακτικά δεν είναι αργά, δηλαδή δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο να υπάρχει πρόβλημα στο να μάθεις είτε είσαι 15, είτε είσαι 25, είτε είσαι 35. Και όταν λέω δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να εμποδίζει τα χέρια σου ή τον εγκέφαλό σου να βελτιωθείς. O Tommy Tedesco, ένας από τους πιο γνωστούς κιθαριστές που έχει παίξει σε πάνω από 10.000 δίσκους, LPs και CDs από όλο τον κόσμο, έλεγε ότι ο ίδιος είχε μάθει σε πολύ μεγάλη ηλικία. Το ίδιο ακριβώς έχει γίνει και με άλλους μεγάλους κιθαριστές. Τί πρέπει να προσέξεις όμως; Στην ηλικία των 35 με 36 απλά η υπόλοιπη ζωή σου, σου τραβάει πάρα πάρα πολλή από την ενέργειά σου.

(02:00’’) Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να φτιάξεις πιο έξυπνα την ημέρα σου έτσι ώστε να σου αφήνει 2 με 3 κομμάτια χρόνου μέσα στην διάρκεια της ημέρας για να μπορέσεις να κάνεις από μισή ώρα, ας πούμε, μελέτη. Το πόση ώρα θα είναι η μελέτη αυτή εξαρτάται από ‘σένα, δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να στο πω χωρίς να ξέρω ποιοι είναι οι στόχοι σου. Αλλά αυτό που σίγουρα μπορώ να σου πω είναι ότι όντως μπορείς και στα τριάντα τόσα σου να βελτιωθείς και να φτάσεις τους στόχους που έχεις θέσει κιθαριστικά φτάνει να το οργανώσεις το όλο θέμα. Αυτό είναι λοιπόν για την πρώτη σου ερώτηση. Πάμε στο άλλο τώρα, κατά πόσο πρέπει μέσω internet ή μέσω δασκάλου. Αυτή είναι μια ερώτηση πάρα πολύ συνηθισμένη ειδικά από Έλληνες κιθαριστές οι οποίοι όντως τον καιρό αυτό που είναι καιρός κρίσης όπως και να το κάνουμε, πραγματικά θέλουνε να αποφύγουν το extra έξοδο, κάποιες φορές αρκετά σημαντικό, του να πηγαίνουν σε κάποιο δάσκαλο.

(03:00’’) Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα το οποίο χρησιμοποιώ πολύ συχνά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το να λες “θα πάρω την ύλη από το internet για να βελτιώσω τα προβλήματα που έχω στο παίξιμό μου” είναι σαν να λες “εγώ δεν θα πάω στον γιατρό, θα πάω σε ένα φαρμακείο, όλα τα φάρμακα εκεί είναι, οπότε υπάρχει το φάρμακο σε κάθε τοίχο, θα διαλέξω τα φάρμακα τα οποία νομίζω ότι μου κάνουνε για να μου λύσουν τα προβλήματά μου, οποιοδήποτε θάμα υγείας έχω το οποίο δεν ξέρω ποιο είναι, αλλά ξέρω ότι υπάρχει κάποιο θέμα υγείας, θα πάρω φάρμακα στην τύχη όποια μου τραβήξουν την προσοχή και με αυτά θα γίνω καλά”. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Ας το πιάσουμε από την αρχή λοιπόν. Τα πράγματα τα οποία κάνεις λάθος, κατά πάσα πιθανότητα, δεν ξέρεις ότι τα κάνεις λάθος και δεν ξέρεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τα κάνεις. Υπάρχουν σίγουρα πάρα πολλά πράγματα επίσης τα οποία θα έπρεπε να ξέρεις

(04:00’’) και θα έπρεπε να τα μάθεις αλλά δεν ξέρεις ποια είναι αυτά ώστε να κάτσεις να τα μάθεις. Με μια κουβέντα δεν ξέρεις τις ελλείψεις σου. Αυτό το πράγμα δυστυχώς λύνεται πραγματικά μόνο με τη βοήθεια ενός δασκάλου και μάλιστα όχι ενός οποιουδήποτε δασκάλου, χρειάζεσαι κάποιον που να είναι εκπαιδευμένος και έμπειρος. Όχι δηλαδή αυτούς τους τύπους που ήθελαν να γίνουν rock stars και επειδή δεν τους βγήκε άρχισαν να λένε: “καλά θα κάνω κανένα μάθημα για να βγάλω κανένα φράγκο παραπάνω”, αλλά άνθρωπο που να έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Κοίταξε να δεις πως δουλεύει ο παραλληλισμός του δασκάλου με το γιατρό όπως σου έλεγα πριν και με τα φάρμακα. Όταν ένας ασθενής πάει στο γιατρό και του λέει: “γιατρέ μου πονάω κάπου ή δεν αισθάνομαι καλά”. Ο γιατρός του λέει: “έλα εδώ να σε εξετάσω” και γίνεται μια εξέταση. Από την διάγνωση αυτή, βγάζει μία συνταγογραφία την οποία μετά λέει στον ασθενή χρειάζεσαι αυτό και αυτό το φάρμακο και του λέει έλα σε μία ή δύο εβδομάδες ξανά για να σε παρακολουθήσω να δούμε πως τα πας.

(05:00’’) Κοίταξε να δεις τώρα πως είναι ακριβώς ο παραλληλισμός, το ίδιο ακριβώς πράγμα, με έναν καθηγητή κιθάρας. Πάει ο μαθητής και του λέει: “δάσκαλε δεν αισθάνομαι ότι παίζω καλά” και του λέει ο καθηγητής: “έλα να σε δω”, και τον εξετάζει, τον βάζει δηλαδή να παίζει διάφορα πράγματα. Βλέποντας τα πράγματα που παίζει κρατάει κάποιες σημειώσεις, είτε κανονικά σε χαρτί είτε στο μυαλό του. Προσωπικά όταν εξετάζω έναν καινούριο μαθητή είναι περίπου 250 τα σημεία, τα markers τα λέω εγώ, τα οποία εξετάζω κατά πόσο τα ξέρει ή δεν τα ξέρει ή μπορεί να μην τα κάνει σωστά. Έχοντας τελειώσει την εξέταση μπορώ μετά να βγάλω κάποια διάγνωση, η διάγνωση αυτή λέει τι λείπει στον μαθητή, τι δεν ξέρει δηλαδή, τι ξέρει όχι με τον καλύτερο τρόπο, κατά κάποιο τρόπο δεν είναι απαραίτητο να είναι λάθος απλά μπορεί να μην είναι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τι ξέρει μια χαρά οπότε δεν χρειάζεται να το πειράξουμε. Και από ’κει και πέρα έρχεται η συνταγογραφία όπου είναι οι ασκήσεις, η θεματολογία και η ύλη

(06:00’’) γενικά που είναι για το επόμενο μάθημα. Αυτή η ύλη λοιπόν εκτυπώνεται και του δίνεται και μετά φεύγει το παιδί και ξανάρχεται μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Όπως βλέπεις λοιπόν η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια, υπάρχει τεράστιος παραλληλισμός ανάμεσα στην μία διαδικασία δηλαδή που πάει ένας ασθενής στο γιατρό και στη δεύτερη. Όσο ακριβώς απίθανο θα ήταν να μπορέσεις να διορθώσεις το ιατρικό σου πρόβλημα χωρίς να ξέρεις καν ποιο είναι πηγαίνοντας και διαλέγοντας απλά τυχαία φάρμακα από τον τοίχο ενός φαρμακείου, τόσο επίσης είναι απίθανο να μπορέσεις να λύσεις τα κιθαριστικά σου προβλήματα απλά διαλέγοντας τυχαία ύλη από το internet. Ναι όντως η συντριπτική πλειοψηφία της ύλης που θα σου δώσει κάποια στιγμή κάποιος καθηγητής, υπάρχει κάπου είτε θαμμένη είτε εμφανής στο internet. Δυστυχώς όμως δεν ξέρεις εσύ ποια είναι αυτή η ύλη, δεν ξέρεις ποια είναι η ύλη που χρειάζεσαι

(07:00’’) και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τη βρεις χωρίς τη βοήθεια ενός εκπαιδευμένου καθηγητή.
Ελπίζω να βοήθησα και τα λέμε την επόμενη φορά.

Γεια χαρά.

Αν σου αρέσει να ακούς podcasts – εδώ θα βρεις το link για το “Ask the Guitar Coach” podcast

Κάνε Susbscribe και στείλε μου όλες τις ερωτήσεις σου ώστε να τις απαντήσω στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info