Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση,

” Πρέπει να πάω στο εξωτερικό για να σπουδάσω κιθάρα ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0.00”)Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο σημερινό επεισόδιο του ask the guitar coach. Σήμερα έχουμε μαζί μας το φίλο και παλιό μαθητή το Σπύρο: ”Καλησπέρα Γιάννη, καλησπέρα σε όλους” και θα με βοηθήσει στο σημερινό επεισόδιο λέγοντας τις ερωτήσεις και λέγοντας την οπτική γωνία από τη μεριά ενός προχωρημένου, πρώην μαθητή. Η ερώτηση που έχουμε από το Δημήτρη σήμερα είναι,

”Είμαι σε ένα καλό επίπεδο μελέτης και έχω κάποιο δίλημμα. Πρέπει τελικά να φύγω για εξωτερικό για να κάνω σπουδές ή όχι;”

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση από παιδιά που αποφασίζουν να ασχοληθούν σοβαρά με την κιθάρα και μακάρι να υπήρχε μια ξεκάθαρη απάντηση ναι ή όχι. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Έχει πάρα πολύ σημασία το τι θέλει να κάνει το παιδί μετά. Για παράδειγμα, αν αυτό που θέλει είναι να παίζει σε μια μπάντα, ειδικά αν την έχει φτιάξει ήδη τη μπάντα και να παίζουν τη δική τους μουσική και να κάνουν live, να βγάλουν δίσκους και  όλα αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχει κάποιος λόγος  να φύγεις στο εξωτερικό για σπουδές

(1.01”). Από την άλλη αν έχει σκοπό να κάνει κάποιου είδους ακαδημαϊκή καριέρα, δηλαδή να διδάσκει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή σε κάποιο κορυφαίο ωδείο ή να γράψει κάποια βιβλία, γενικά οτιδήποτε έχει σχέση με τη διδασκαλία σε υψηλό επίπεδο, τότε είναι πολύ καλή η επιλογή το να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Όσο αφορά τη προσωπική του βελτίωση εδώ θα μπορούσε να ‘ναι χρήσιμο,  μπορεί και να μην είναι. Θα σου πω τι εννοώ. Πάρα πολύ Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν επειδή έχουν μια αρκετά λανθασμένη νοοτροπία, ότι όλοι εδώ είναι παπατζήδες έτσι απλά και ότι κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει και ότι ο μόνος που μπορεί να τους βοηθήσει πρέπει να ‘ναι εκτός Ελλάδος. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένας αντίστροφος εγωισμός που δεν θέλει ο άλλος να παραδεχτεί ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος καλύτερος από αυτόν ακόμα κι αν μπορεί να τον βοηθήσει που να είναι στην ίδια περιοχή. Αυτό είναι λάθος.

(2.00”) Υπάρχουν πάρα πολύ καλοί καθηγητές στην Ελλάδα, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το οποιοδήποτε παιδί, να το φτάσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αν όμως αυτό δεν το πιστεύει, δεν πάει ο άλλος να είναι ο καλύτερος, θα θέλει να φύγει για εξωτερικό. Οπότε ανακεφαλαιώνοντας, αν θέλει κάποιος να κάνει σπουδές για να μπορέσει να παίξει τη δική του μουσική με μια μπάντα, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να φύγει στο εξωτερικό. Αν θέλει να κάνει σπουδές στο εξωτερικό για να μπορέσει να γίνει κάποιου είδους καθηγητής και  να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, είναι πολύ καλή περίπτωση το να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό. Αν τέλος το κάνει για την προσωπική του βελτίωση, σίγουρα είναι καλή επιλογή το να φύγει αλλά σίγουρα υπάρχουν και επιλογές εδώ πέρα. Μια ακόμα περίπτωση που κάνει πολύς κόσμος είναι ότι φεύγει στο εξωτερικό, ναι μεν για να κάνει σπουδές αλλά πιο πολύ για να βρει σοβαρούς μουσικούς να συνεργαστεί. Αυτό έχει μια λογική, ισχύει δηλαδή, οι Dream Theater, ο Steve Vai πήγανε σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, συγκεκριμένα στο Berkeley και μέσα στο πρώτο εξάμηνο είχανε βρει ανθρώπους με τους οποίους μπορούσανε να συνεργαστούν και να δουλεύουν μαζί.

(3.11”) Αυτό είναι λοιπόν κάτι το οποίο γίνεται, προσωπικά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πάει κάποιος σε κάποιο πανεπιστήμιο στο εξωτερικό το οποίο κοστίζει 50, 100 χιλιάρικα το χρόνο για να μπορέσει να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους, μπορεί απλά να βάλει αγγελία σε μια τοπική εφημερίδα εκεί και να βρει μουσικούς που να ‘ναι ήδη μαθητές σε αυτό το πανεπιστήμιο. Δηλαδή μπορεί να μετακομίσει για παράδειγμα στη Βοστόνη ή στο Λος Άντζελες, αλλά δεν είναι ανάγκη να πάει να φοιτήσει σε αυτό το πανεπιστήμιο και να δίνει και 50 χιλιάρικα το χρόνο για τα δίδακτρα, μερικές φορές και παραπάνω. Οπότε λοιπόν για το κατά πόσο πρέπει να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές ή όχι που μας ρωτάει ο φίλος μας ο Δημήτρης, εξαρτάται με το τι θέλει να πετύχει και τι είναι πιο σημαντικό για αυτό. Νομίζω αυτά για τη συγκεκριμένη ερώτηση και τα λέμε στο επόμενο ask the guitar coach (4.04”).

 

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info