Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :
“Παίζω για πρώτη φορά live, τι πρέπει να ξέρω?”
Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.
To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist
Transcription – Απομαγνητοφώνηση
(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:
¨Τι πρέπει να ξέρω για την πρώτη φορά που θα παίξω live ? ¨
Ωραία ερώτηση λοιπόν για να δούμε πως μπορώ να βοηθήσω έτσι ώστε αυτή η πρώτη εμπειρία που θα έχεις το να παίξεις ζωντανά σε κόσμο να είναι μια θετική εμπειρία με όσο δυνατόν λιγότερο άγχος.
Πάμε λοιπόν τον 1ο κανόνα, είναι ότι πρέπει να είσαι τουλάχιστον 30% καλύτερος από αυτό που πρέπει να κάνεις στο live. Δηλαδή αν έχεις να παίξεις ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να είναι σε μια ταχύτητα στα 100bpm και να το παίξετε live σε αυτή την ταχύτητα, στο σπίτι σου εσύ πρέπει να το παίξεις τουλάχιστον στα 130.
(1:00”) Την ώρα που παίζεις live συμβαίνουν διάφορα πράγματα πρέπει να προσέχεις τον τραγουδιστή να μην μπλεχτεί με το καλώδιο σου, πρέπει να προσέχεις τον μπασίστα να μην σε τρακάρει με το μπάσο, πρέπει να ακούς τον ρυθμό, πρέπει να παρατηρείς το κοινό για να δεις που θα πας, που θα τραβήξεις την προσοχή, έτσι ώστε να γίνει ένα ωραίο show για το κοινό. Όλα αυτά τα πράγματα τραβάνε από την υπολογιστική δύναμη ας πούμε η οποία θα πήγαινε κανονικά στο παίξιμο σου. Άρα θα πρέπει σίγουρα να είσαι αρκετά καλύτερος από αυτό που χρειάζεται να κάνεις εκείνη την στιγμή ζωντανά. Αυτό ισχύει γενικότερα για τον πρώτο καιρό που θα παίζεις live και όταν λέω τον πρώτο καιρό δεν εννοώ τα πρώτα 2 κομμάτια για 10 λεπτά, μιλάω για τους πρώτους μήνες. Κάποια στιγμή μετά από αρκετό καιρό ο κιθαρίστας αποκτάει την εμπειρία να παίζει πιο κοντά στο όριο των δυνατοτήτων του στο live αλλά αυτή η στιγμή είμαι σίγουρος ότι είσαι αρκετά μακριά από εκεί, γιατί είναι όπως είπες και εσύ το πρώτο σου live.
(2:00”) 2ος κανόνας, πολύ σημαντικός επίσης. Σιγουρέψου ότι έχεις μελετήσει τα πράγματα που έχεις να παίξεις, δηλαδή τα κομμάτια, φορώντας την ζώνη σου. Όχι καθιστός όπως είμαι εγώ εδώ και παίζουμε τα κομμάτια, αλλά όρθιος φορώντας την ζώνη σου. Ο τρόπος κρατήματος της κιθάρας όταν καθόμαστε με το πως είναι όταν είμαστε όρθιοι είναι αρκετά διαφορετικός Προσωπικά εγώ, δεν φοβάμαι να το παραδεχτώ, το παίξιμο μου αν χρειαστεί να σηκωθώ με ζώνη να παίξω, πέφτει τουλάχιστον κατά 30% η ποιότητα γιατί είναι διαφορετική η θέση του οργάνου, οπότε οποιαδήποτε τεχνική είναι κάπως εξειδικευμένη και βασίζεται σε μικρές μικρές κινήσεις δεν μπορεί να γίνει με μεγάλη ακρίβεια. Οπότε λοιπόν αν παίζεις live πρέπει ένα μέρος της μελέτης σου να γίνεται και με ζώνη όρθιος κανονικά σε συνθήκες όπως θα έπαιζες ζωντανά.
(3:00”) Πολλές φορές η πρόβα που θα κάνεις με την μπάντα είναι αρκετή για αυτό, αλλά αν δεν κάνετε πολλές πρόβες καλό είναι μέρος της μελέτης σου να το κάνεις και όρθιος.
Πάμε τώρα στην τρίτη συμβουλή, σταματάμε τους κανόνες και πάμε σε συμβουλές από εδώ και πέρα. Η συμβουλή που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να έχεις back up από όλα τα πράγματα που θα χρειαστείς. Δηλαδή κιθάρα, καλώδιο, μπαταρίες, πένες, χορδές, όλα αυτά τα πράγματα τα οποία θα σε βοηθήσουν να παίξεις επειδή κάποιο από αυτά θα χαλάσει εκείνη την στιγμή, όσο και να το έχεις προσέξει όσο και να το έχεις φροντίσει. Είναι πολύ σημαντικό άρα να έχεις φροντίσει από πριν να έχεις back up μαζί σου. Έξτρα μπαταρίες, δεύτερο σετ χορδών, ιδανικά δεύτερη κιθάρα, αρκετά σημαντικό αυτό, συν οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου χρειαστεί στο live παίξιμο σου.
(4:00”) Συμβουλή 4η, κράτα το set up σου όσο πιο απλό γίνεται, ιδανικά δηλαδή κιθάρα ενισχυτής, απλά να αλλάζεις τον ήχο από τον ενισχυτή σου από καθαρό σε βρώμικο κανάλι. Αν η μουσική η οποία θα παίξεις θα είναι οκ με απλά αυτό το πράγμα, δηλαδή δεν χρειάζεται πολλούς περισσότερους ήχους, μην προσπαθήσεις να φέρεις την τεράστια πεταλιέρα, το πολύ-εφφέ και όλα αυτά τα πράγματα. Κράτα το απλό, ένα λιγότερο πράγμα για το οποίο θα ανησυχείς, η κιθάρα σου, ένα καλωδιάκι το οποίο θα πηγαίνει στον ενισχυτή σου. Συν ανάλογα με τον χώρο τον οποίο παίζεις με αυτόν τον τρόπο μπορείς να κάνεις πολύ γρήγορες αλλαγές στον ήχο σου κάτι το οποίο αν είχες ένα προγραμματισμένο set up, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνει. Δηλαδή σε ένα χώρο τον οποίο βλέπεις ότι όταν μπει ο κόσμος μέσα είναι υπερβολικά μπάσος ο ήχος αν έχεις φέρει απλά έναν ενισχυτή, μπορεί να ρίξεις απλά τα μπάσα,
(5:00”) ενώ αν χρειάζεται να ξαναπρογραμματίσεις όλους τους ήχους σου είναι πραγματικά μια πολύ πολύ μεγάλη διαδικασία.
Συμβουλή Νο5 και Νο6 θα τις βάλουμε περίπου μαζί γιατί έχουν σχέση με το ίδιο θέμα. Προσπάθησε να έχεις να παίξεις ένα σχετικά μικρής διάρκειας σετ, δηλαδή μην είναι να παίξεις και να πρέπει να παίζεις για 3 ώρες. Το να παίζεις 3 ώρες ένα live σετ με 3 ώρες μελέτης στο σπίτι είναι κάτι τελείως τελείως διαφορετικό. Όταν παίζεις live και τις 3ώρες είσαι υποχρεωμένος να παίζεις, δεν μπορείς να σταματήσεις κάποια στιγμή επειδή θέλεις διάλειμμα και κουράστηκες. Παρά μόνο αν έχει κανονιστεί από πριν αυτό το πράγμα και με τους υπόλοιπους, θα το δούμε αυτό παρακάτω. Όταν παίζεις σπίτι σου κάνεις την άσκηση σου 10’ – 15’ μετά κάνεις ένα διαλλειματάκι, εάν σε πονέσει το χέρι σου μετά από 2 λεπτά μελέτης σταματάς για μισό λεπτό.
(6:00”) Εναλλάσσεις θέματα που έχουν με ear training ή με διάβασμα παρτιτούρας ή με τεχνική οπότε ναι μεν παίζεις 3-4 μπορεί και 8 ώρες αλλά δεν είναι συνεχόμενο στρες για τους μυς σου αυτό το πράγμα. Επίσης όταν παίζεις ζωντανά, ειδικά τις πρώτες φορές, υπάρχει πολύ περισσότερο στρες. Το οποίο μπορεί να είναι και αδρεναλίνη, καλό δηλαδή ότι θες ότι γουστάρεις γιατί περνάς καλά αλλά όλο αυτό βγαίνει στο παίξιμο, θα πιέζεις λίγο πιο δυνατά, θα κουραστείς πολύ πιο γρήγορα. Αυτό λοιπόν ο καλύτερος τρόπος να το παρακάμψεις είναι να έχεις ένα μικρό σετ, δηλαδή αν είναι δυνατόν να είναι 30’.
Τώρα πηγαίνοντας στο νούμερο 6 που συνδέετε με το νούμερο 5 αν αυτό δεν γίνεται γιατί σε έχουν πάρει σε ένα μαγαζί και πρέπει να παίξετε 1 ½ ώρα, πρέπει να το πλανάρεις από πριν με την υπόλοιπη μπάντα έτσι ώστε να δίνεις τα χέρια σου να κάνουν ένα διάλειμμα ανάμεσα στα διαφορετικά κομμάτια.
(7:00”) Για παράδειγμα μπορεί κάποια στιγμή να κάνει ένα σόλο ο ντράμερ, εσύ να ξέρεις πότε είναι το σόλο αυτό, ώστε εκείνη την ώρα να κάτσεις να χαλαρώσεις λίγο τα χέρια σου, μπορεί να είναι ένα σημείο ενός κομματιού όπου είναι ακαπέλα, να τραγουδήσει μόνο ο τραγουδιστής, να κάνει τα πιο σολιστικά του φωνητικά και εκείνη την ώρα εσύ ξεκουράζεσαι ή κάνεις κάποιο streching στα χέρια σου. Επίσης ανάμεσα στα κομμάτια όση ώρα ο τραγουδιστής διασκεδάζει κατά κάποιο τρόπο τον κόσμο, εσύ έχεις χαμηλώσει την κιθάρα κάνεις τα ζεστάματα -streching σου ώστε να φύγει η ένταση και το στρες από πάνω τους και να είσαι έτοιμος για το επόμενο κομμάτι και με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανό να μπορέσεις να συνεχίσεις 1 ή 1 ½ ώρα χωρίς κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Αυτές νομίζω είναι οι συμβουλές μου για την πρώτη φόρα που θα παίξεις live, πρέπει να ομολογήσω ότι σε ζηλεύω, (8:00”) είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα το να ξεκινάς μια τέτοια διαδικασία στο παίξιμο σου και ελπίζω να πάνε όλα καλά και να συνεχίσεις για πάρα πολύ καιρό να εμπλουτίζεις τις εμπειρίες σου.
Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!
Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’
Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!
Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!
Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info