Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Alternate Picking – Με αγκώνα, καρπό ή δάκτυλα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨Πως πρέπει να κάνω Alternate Picking? Από τον βραχίωνα, τον καρπό ή τα δάχτυλα? ¨

Ωραία ερώτηση, αρκετά σημαντική και από τις πιο συνηθισμένες για την τεχνική της πένας όσο αναφορά το Alternate Picking. Και οι 3 τρόποι έχουν τους οπαδούς τους, υπάρχουν πολλοί καλοί κιθαρίστες που χρησιμοποιούν τον κάθε ένα τρόπο χωριστά Υπάρχουν πάρα πολλοί που παίζουν καλά και γρήγορα χρησιμοποιώντας τον βραχίονα, άλλοι που χρησιμοποιούν τον καρπό και υπάρχουν και κάποιοι που χρησιμοποιούν τα δάχτυλα στην κίνηση της πένας. Οπότε και οι 3 τρόποι έχουν τους οπαδούς τους Θα σας πω λοιπόν τι προτείνω και για ποιους λόγους. Προσωπικά χρησιμοποιώ τον καρπό,

(1:00”) δηλαδή η κίνηση της πένας είναι αυτή (παράδειγμα 1.03), όταν παίζω κινείται μόνο ο καρπός μου. Είναι “κλειδωμένη” η πένα μέσα στα δάχτυλα μου και δεν κουνιούνται τα δάχτυλα αλλά μόνο ο καρπός. Είναι τεχνική που χρησιμοποιούν πολλοί γνωστοί κιθαρίστες, όπως είναι ο Al Di Meola, Paul Gilbert, John Petrucci δηλαδή πολλοί καλοί και γνωστοί κιθαρίστες χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική.

Ο λόγος που χρησιμοποιώ τον καρπό είναι γιατί έτσι έχω μεγαλύτερο έλεγχο, δηλαδή αν παίζεις από τον βραχίωνα, το σημείο στήριξης είναι εδώ πάνω (παράδειγμα 1.42) και πρέπει να κοντρολάρεις μια πάρα πολύ μικρή κίνηση με την πένα. Είναι σαν να προσπαθείς να ακουμπήσεις κάτι κρατώντας ένα μεγάλο ραβδί γιατί από εδώ μέχρι εδώ (παράδειγμα 1.52) είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις τον έλεγχο με ακρίβεια.

(2:00”) Όταν όμως η κίνηση ξεκινάει από εδώ το σημείο στήριξης  (παράδειγμα 2.01), δηλαδή ακουμπάς απάνω στη γέφυρα είναι μόνο η απόσταση του αντίχειρα μέχρι την πένα. Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να κρατήσεις ένα πολύ καλύτερο και ένα πιο γερό κοντρόλ πάνω στην κίνηση σου και στην ταχύτητα σου. Ενα παράδοξο που έχουμε βρει μερικές φορές είναι οι κιθαριστές οι οποιοι όταν παίζουν σε αργές και νορμάλ ταχύτητες χρησιμοποιουν την μια τεχνική, συνήθως είτε δάχτυλα είτε καρπό και μετά ξαφνικά όταν πάνε σε φουλ ταχύτητα αλλαζουν τακτική. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το προτείνω γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μάθεις 2 διαφορετικές τεχνικές για να κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα. Μια τεχνική, τον σωστό τρόπο, οποιον δηλαδή σε βολευει και σου δημιουργεί μικρότερο θέμα και αυτόν τον προχωράς στο μάξιμουμ επίπεδο που μπορείς.

(3:00”) Αυτό συνήθως έχει δημιουργηθεί από τα πρώτα παιξίματα στην κιθάρα, όταν δηλαδή είχες πρωτοπιάσει την κιθάρα και δεν μπορούσες να την στηρίξεις και την κρατούσες σφιχτά απάνω σου και προσπαθούσες να κουνήσεις την πένα χωρίς να πέσει η κιθάρα. Χωρίς να κουνιέται η κιθάρα και αυτό γινόταν με τα δάχτυλα. Αυτός είναι ένας τρόπος που φυσικά δεν βολεύει και προσωπικά δεν τον προτείνω, το παίξιμο με τα δάχτυλα στην πένα. Γιατί κουνώντας τα δάχτυλα έτσι (παράδειγμα 3.28) μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει φλεγμονές και τραυματισμούς, ιδιαίτερα στον δείκτη Αν παίζεις και κάθε κίνηση που κάνεις κουνιέται το δάχτυλο έτσι (παράδειγμα 3.44)  γίνεται αυτή η κίνηση συνέχεια, για κάθε πενιά, για κάθε χτύπημα πάνω κάτω πάνω κάτω… Είναι θέμα χρόνου, ειδικά αν βάζεις λίγο παραπάνω δύναμη από όσο χρειάζεσαι, μέχρι να δημιουργηθεί κάποια φλεγμονή ή κάποιος τραυματισμός

(4:00”) Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που προτείνω την κίνηση από τον καρπό. Ο καρπός για κάποιους συγκεκριμένους λόγους έχει μεγαλύτερη αντοχή σε τέτοια θέματα. Οπότε είναι πολύ καλύτερα να κρατάς τον καρπό εδώ (παράδειγμα 4.15) και να παίζεις με μικρές κινήσεις του καρπού την πένα.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, 3 τρόποι παιξίματος με αγκώνα με καρπό και με δάχτυλα. Υπάρχουν καλοί κιθαρίστες που παίζουν με τον κάθε ένα τρόπο. Δηλαδή δεν είναι ότι υπάρχει ένας σωστός τρόπος και με αυτόν παίζουμε όλοι οι καλοί κιθαρίστες Από τους 3 αυτούς τρόπους εγώ προτείνω τον καρπό σαν την πιο καλή και σωστή επιλογή από θέμα κοντρόλ της κίνησης.

 

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info