Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της κιθάρας. Σήμερα, θα δούμε την εξής  ερώτηση,

“Ποιο είναι το ΠΙΟ σημαντικό πράγμα που θα σε βοηθήσει να βελτιωθείς στην κιθάρα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

[0.01’]Καλησπέρα σε όλους όσους παρακολουθείτε το rock overdose και την καινούργια μου στήλη «ask the guitar coach». Η πρώτη ερώτηση για σήμερα έρχεται από τον Γιώργο Αναστασίου, ο οποίος με ρωτάει:

«Θέλω να μάθω ηλεκτρική rock-metal κιθάρα, ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που θα μου δώσεις.»

Γιώργο η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή για μένα: η πιο βασική συμβουλή είναι και η απλούστερη, πρέπει να βρεις ένα δάσκαλο ηλεκτρικής κιθάρας πολύς κόσμος πιστεύει ότι δεν είναι απαραίτητο κι ότι υπάρχουν διάφοροι metal κιθαριστές όπως παράδειγμα ο Malmsteen και μερικοί ακόμα που δεν είχαν δάσκαλο κιθάρας κι όμως έγιναν και φοβεροί και τρομεροί παίχτες. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αν κάποιος αρχίσει να μαθαίνει ηλεκτρική κιθάρα από πέντε χρονών έχει τη συνεχή και αμέριστη οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειάς του στην ενασχόληση με τη rock-metal μουσική έχει έφεση, ταλέντο δηλαδή στη μουσική και την ηλεκτρική κιθάρα ειδικότερα και έχει άπειρο χρόνο να πειραματίζεται και να παίζει, μιλάμε τώρα για 6 έως 12 ώρες την ημέρα για σχεδόν 10 χρόνια, τότε όντως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μπορέσει να μάθει μόνος του και να γίνει πραγματικά καλός κιθαρίστας.

[1.09’]  Δυστυχώς όμως, όλα τα παραπάνω πολύ σπάνια ισχύουν, ειδικά στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι αρχίζουν να ασχολούνται με την ηλεκτρική κιθάρα γύρω στα 14 με 18 προσπαθώντας να ξεκλέψουν χρόνο ανάμεσα στα φροντιστήρια, στο σχολείο, στα μαθήματα ξένων γλωσσών και πολλές φορές χωρίς καμία υποστήριξη από την οικογένειά τους. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι στην ελληνική πραγματικότητα δεν υπάρχει η πολυτέλεια του άπειρου χρόνου που απαιτεί η προηγούμενη λύση. Ένας δάσκαλος θα κάνει πολλά πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου. Το πιο σημαντικό είναι ότι θα μειώσει το χρόνο που σου χρειάζεται για να βγάλεις αποτελέσματα στην κιθάρα περίπου στο ¼, δηλαδή αντί να μελετάς, ως αυτοδίδακτος 8 έως 12 ώρες θα έχεις αντίστοιχα αποτελέσματα μελέτης μελετώντας 2 με 3 ώρες, άρα αν έχεις σχολείο, πανεπιστήμιο, φροντιστήριο, παρέες, γενικότερα κάποια άλλη ζωή, η οποία να τρέχει, είναι μάλλον ο μοναδικός τρόπος να τα προλάβεις όλα και να έχεις και πολύ καλά αποτελέσματα στην κιθάρα.

[2.10’] Επίσης το μάθημα που θα σου κάνει ένας εκπαιδευμένος και με βλέπεις ότι αυτό το λέω συνέχεια, ένας εκπαιδευμένος δάσκαλος μουσικής, θα είναι φτιαγμένο πάνω στις δικές σου αδυναμίες αντί να είναι απλά ότι έχεις όρεξη να παίζεις εκείνη την ημέρα, ένα πολύ κλασικό, παράδειγμα είναι το εξής: ο τρόπος που πολλά παιδιά προσπαθούν να μάθουν ως αυτοδίδακτοι κιθάρα είναι ότι μπαίνουν στο you tube και βλέπουν βίντεο και μετά αυτά που βλέπουν ,τα βίντεο, προσπαθούν να τα παίξουν, μπαίνουν δηλαδή σε ένα κανάλι που έχει απεριόριστα κιθαριστικά βίντεο, διαλέγουν ότι εκείνοι πιστεύουν ότι χρειάζεται να δούνε και μετά κάθονται και το μελετάνε. Θέλω να τραβήξω ένα παραλληλισμό με το να πηγαίνει κάποιος σε ένα γιατρό. Ας πούμε ότι κάποιος αισθάνεται κάποιες ενοχλήσεις, λέει δεν είμαι καλά, πάει λοιπόν, στο γιατρό, ο γιατρός τον εξετάζει, βγάζει μια διάγνωση, μετά του βγάζει μια συνταγή γιατρού, τα φάρμακα που πρέπει να πάρει και τον στέλνει και στο φαρμακείο να πάρει τα φάρμακα τα συγκεκριμένα και μετά κάθε βδομάδα ή κάθε 15 μέρες μέχρι να λυθεί το πρόβλημά του τον ξανά παρακολουθεί για να του δίνει feed back, να είναι διαδραστική η όλη διαδικασία.

[3.22’] Έτσι ακριβώς γίνεται και με το δάσκαλο κιθάρας. Όταν ένας μαθητής ξεκινάει guitar coaching μαζί μου έρχεται, παρατηρώ τα πράγματα που παίζει, του κάνω συγκεκριμένες ερωτήσεις, απ’ αυτές τις ερωτήσεις και τα παραδείγματα που θα παίξει ο ίδιος, εγώ βλέπω 250 περίπου διαφορετικά πράγματα στο παίξιμό του, ανάλογα λοιπόν, με τα αδύνατα σημεία βγαίνει μια διάγνωση και κατόπιν ξεκινάει η συνταγολόγηση, όπως λέγαμε, με την ύλη του, η οποία ύλη είναι φτιαγμένη για τις δικές του αδυναμίες. Αυτές λοιπόν, οι αδυναμίες είναι που πρέπει να επιλυθούν με την ύλη που θα του δοθεί και την οποία θα μελετήσει.

[4.02’] Κατόπιν η ύλη αυτή εκτυπώνεται και που θα δίνεται και κάθε εβδομάδα ή κάθε 15 μέρες ξανάρχεται για να δούμε πως προχωρούμε. Είναι μια διαδικασία πάρα πάρα, πάρα πολύ κοντινή με αυτή που θα έκανε κάποιος που θα πήγαινε σε ένα γιατρό, ο οποίος δεν αισθάνεται καλά, απλά ο εν δυνάμει κιθαρίστας έρχεται στον καθηγητή γιατί πιστεύει και βλέπει ότι δεν παίζει καλά κιθάρα. Τι κάνουν όμως οι περισσότεροι αυτοδίδακτοι; Οι αυτοδίδακτοι, όπως είπαμε, μπαίνουν στο youtube ή παίρνουν ένα τυχαίο βιβλίο που τους τράβηξε την προσοχή και βλέπουν και αρχίζουν να παίζουν εκεί ότι τους τράβηξε την προσοχή. Αυτό δυστυχώς είναι ιατρικά το αντίστοιχο με το να λέει κάποιος, ρε παιδιά δεν αισθάνομαι καλά, δεν είμαι καλά, κάτι έχω, κάπου πονάω, δεν αισθάνομαι καλά και αντί να πάει σε ένα γιατρό πηγαίνει στο φαρμακείο κοιτάζει όλα τα φάρμακα που είναι στον τοίχο και διαλέγει ποιο φάρμακο θα πάρει από το πώς του αρέσει το packaging δηλαδή το πακέτο και μετά παίρνει αυτό το φάρμακο και περιμένει να γίνει καλά.

[5.02’] Όσες είναι οι πιθανότητες λοιπόν, το να γίνεις καλά σε μια αρρώστια την οποία δεν ξέρεις ότι έχεις παίρνοντας ένα τυχαίο φάρμακο από το φαρμακείο, τόσες είναι και οι πιθανότητες για κάποιον να μπορέσει να μάθει μόνος του βλέποντας απλά βίντεο από το youtube και κατεβάζοντας pdf και παρτιτούρες και προσπαθώντας να παίξει μόνος του. Είναι ένα πράγμα το οποίο είναι εφικτό σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων. Αυτά από μένα για τώρα. Θα προχωρήσουμε σε μερικές μέρες με τις επόμενες ερωτήσεις.

 

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info