Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ δασκάλου και coach κιθάρας?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Για σήμερα έχουμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση  η οποία είναι η εξής:

¨Όλο μας λες για τις διαφορές ανάμεσα σε δάσκαλο και coach, ποιες είναι αυτές οι διαφορές τελικά? ¨

Ωραία ερώτηση λοιπόν και ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να τις εξηγήσω και να τις αναλύσω για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα ποιες είναι αυτές οι διαφορές. Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι καθόλου υποτιμητική η απάντηση για τους δασκάλους, απλά είναι διαφορετικό μέρος της εξίσωσης ο δάσκαλος και διαφορετικό μέρος της εξίσωσης ένας coach. Ουσιαστικά ανάλογα με την φάση στην οποία βρίσκεται κάποιος είναι πολύ καλύτερα να έχει τον έναν ή τον άλλον και θα εξηγήσουμε την φάση αυτή ποια είναι.

(1:04”) Ποια είναι η δουλειά ενός δασκάλου κιθάρας?

Ο δάσκαλος κιθάρας κάνει τα εξής πράγματα:

  1. Σου δίνει σωστή – καλή ύλη, άρα εκεί που δεν ξέρεις κάτι σου δίνει κάτι καινούριο να μάθεις.
  2. Σε σταματάει από το να κάνεις κάποια πράγματα πιθανώς λάθος, αυτό το κάνει και ο coach αλλά είναι και η δουλειά του δασκάλου.
  3. Σου δίνει την ενθάρρυνση που χρειάζεται για να συνεχίσεις την ενασχόληση σου με το αντικείμενο τον πρώτο καιρό που μπορεί λόγο δυσκολιών να τα παρατήσει κάποιος πολύ εύκολα Το κάποιος δεν σημαίνει μόνο παιδάκι, σε οποιαδήποτε ηλικία συμβαίνει αυτό το πράγμα.

Τρία πράγματα λοιπόν, τα ξαναλέμε, καινούρια ύλη, ενθάρρυνση ψυχολογική υποστήριξη ας την θεωρήσουμε

(2:01”) και κάποιου είδους feedback στα πράγματα τα οποία γίνονται λάθος. Από λάθος να στα κάνει σωστά Αυτή είναι η δουλειά του δασκάλου.

Πριν πάμε στην δουλειά του coach, ας δούμε πότε χρειαζόμαστε δάσκαλο. Στην αρχή, όταν πρωτοξεκινάς κιθάρα είναι λάθος αν παίζεις λιγότερο από 6 μήνες έως 1 – 1 ½ χρόνο να πας σε κάποιο άτομο που κάνει coaching, τότε χρειάζεται να πας σε κάποιο δάσκαλο. Θα σε βοηθήσει περισσότερο. Προσοχή εδώ, όχι αν εσύ παίζεις 10 χρόνια και αισθάνεσαι ότι έχεις μείνει στάσιμος από τους 6 μήνες, αν όντως δεν παίζεις κιθάρα ή περισσότερο από 6 μήνες με 1 χρόνο, δηλαδή στον πρώτο χρόνο παιξίματος τότε χρειάζεσαι δάσκαλο.

Πάμε τώρα στο coach, ποια είναι η δουλεία του coach?

  1. Ύλη, η ύλη  δεν είναι απλά καλή,
    (3:00”) σωστή όπως είναι του δασκάλου, αλλά είναι πλέον προσωποποιημένη. Δηλαδή είναι προσωποποιημένη συγκεκριμένα  για τον μαθητή που έχει απέναντι του. Δεν είναι γενικά σωστή καλή ύλη που πρέπει να ξέρει κάποιος, είναι αυτά που λείπουν και είναι προτεραιότητα γι αυτόν που είναι απέναντι! Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά.
  2. Σχολιασμός και διορθώσεις! Μα θα μου πείτε το ίδιο κάνει και ο δάσκαλος, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Ο δάσκαλος διορθώνει τα λάθη. Ο coach ναι μεν διορθώνει τα λάθη, αλλά δίνει πιο πολύ έμφαση σε πράγματα που δεν γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή αν εσύ παίζεις και χτυπάς περίεργα την κιθάρα (3.44), αυτό είναι ξεκάθαρα λάθος, δεν μπορείς να παίξεις με αυτόν τον τρόπο κιθάρα. Ο δάσκαλος θα σε πιάσει και θα σου πει μπροστά τα δάχτυλα και παίζουμε με τα δάχτυλα ένα ανά τάστο. Μετά από ένα χρόνο παιξίματος αν έχεις πάει σε έναν coach, ο coach θα σου πει

(4:01”) – πρόσεξε, τώρα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την θέση των δαχτύλων σου γιατί όπως την έχεις δεν θα μπορέσεις ποτέ να προχωρήσεις  πάνω από αυτή την ταχύτητα ας πούμε 120-140. Άρα ήταν λάθος όπως την είχες? – ΌΧΙ έπαιζες αλλά έπαιζες μέχρι εκεί. Η δουλειά του coach είναι να σου αφήνει συνέχεια ανοιχτή την δυνατότητα βελτίωσης σου και αυτό δεν γίνεται αν παίζεις κάτι λάθος, αλλά μπορείς να το παίζεις σωστά, απλά όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μεγάλη διαφορά λοιπόν δασκάλου και coach στο συγκεκριμένο θέμα του feedback.

  1. 3ον και λίγο πιο περίεργο θα ακουστεί σε πολλούς, είναι η σφαιρικότητα του coaching. Δηλαδή είναι δουλειά του coach να σε βοηθάει να λύσεις οποιοδήποτε θέμα μπορεί να έχει δημιουργηθεί το οποίο σε κρατάει πίσω στην βελτίωση σου.

(5:00”) Σαν ένα πολύ απλό παράδειγμα, πάρα πολλές φορές έχει τύχει να πάω μιλήσω με τους γονείς παιδιών, να τους εξηγήσω κάποια πράγματα,  να κάτσουμε να πιούμε ένα καφέ για να μπορέσουν να τους λυθούν κάποιες απορίες και να μπορέσουν να φύγουν κάποιες κακές νοοτροπίες. Το να βρεθεί κάποια λύση σε κάποιον τραυματισμό, ακόμα και θέματα γυμναστικής και διατροφής. Τα οποία θα κρατάνε το μαθητή σε μια υγιή σωματικά κατάσταση ώστε να μπορεί να μελετάει τις ώρες που θέλει για να μπορέσει να φτάσει στο επίπεδο που θέλει να φτάσει.

Δεν είναι λοιπόν απλά ότι δίνουμε την ύλη, που είναι η δουλειά του δασκάλου όπως είπαμε και ενθάρρυνση, υπάρχει αυτή η μεγάλη σφαιρικότητα Για την ακρίβεια λεπτομέρεια που είναι σημαντική, αλλά δεν ξέρω αν έχει σημασία τόσο στο συγκεκριμένο βίντεο, η ενθάρρυνση δεν είναι συνήθως μέρος του coaching. Υποτίθεται κάποιος που έχει πάει για coaching, έχει πάει γιατί ξέρει ότι θέλει να βελτιωθεί,

(6:00”) όχι να γίνει επαγγελματίας απαραίτητα, αλλά ξέρει ότι θέλει να κάνει το επόμενο βήμα και δεν χρειάζεται έξτρα ενθάρρυνση, κάτι που χρειάζεται κάποιος ο οποίος μόλις ξεκινάει το οποιοδήποτε αντικείμενο. Προχωράμε με τα βασικά μας θέματα.

Το τελευταίο μέρος της εξίσωσης του coaching θα είναι αυτό που λέμε καλοπροαίρετη εποπτεία, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να είσαι από πάνω 1 φορά την εβδομάδα και να δείχνεις καινούρια ύλη στον μαθητη, αλλά είναι πολύ πιο συχνά μπορεί και κάθε μέρα, γιατί έχω πολλούς μαθητές μου που έχω καθημερινή επαφή και μπορεί να βρίσκονται και εκτός Ελλάδος ακόμα, να διορθώνουμε μικρο πραγματάκια έτσι ώστε να είναι σίγουρο το ότι  δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει πάρει κάποιον στραβό δρόμο, που μπορεί να του φέρει μη μέγιστα αποτελέσματα αργότερα.

Τι συμπέρασμα βγάζουμε από αυτά, να σας πω τι βγάζω εγώ.

(7:00”) Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζονται και τα 2, όπως υπάρχει η δουλειά ενός νοσοκόμου, πάρα πολύ σημαντική δουλεία και υπάρχει η δουλειά ενός γιατρού και είναι συμπληρωματικές αλλά διαφορετικές, έτσι λοιπόν είναι και η δουλειά ενός δασκάλου με ένα coach κιθάρας. Ουσιαστικά με πολύ απλά λόγια ο δάσκαλος είναι για την αρχή, τα πρώτα βήματα, τον πρώτο χρόνο και κάθε φορά λέω χίλια ευχαριστώ τουλάχιστον τα σκέφτομαι όποτε δεν μπορώ να τα πω σε ένα μαθητή που μου έρχεται για coaching μετά από 1-2 χρόνια που έχει κάνει με έναν καλό δάσκαλο. Ενώ ο coach είναι για λίγο παραπέρα. Πόσο λίγο παραπέρα? Θα έλεγα ελάχιστα 8 μηνών με 1 χρόνο, αν παίζεις τόσο καιρό και θες να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι σε εκείνο το σημείο ίσως είναι μια καλή λύση να κοιτάξεις το θέμα του coaching.

 

(8:00”) Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα να λυθεί κάποια παρεξήγηση υπάρχει σε σχέση με την συγκεκριμένη ορολογία ανάμεσα στο καθηγητή – δάσκαλο κιθάρας και στον guitar coach και τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info